Google se vyhnul miliardám daní přes Bermudskou společnost

Přidat na Seznam.cz
V letech 2012–2019 převedl koncern Google 128 miliard EUR na Bermudy prostřednictvím nizozemské dceřiné společnosti. Podle nizozemského veřejného rozhlasu NOS místní daňový úřad vydělal na transakcích 25 milionů EUR a gigant se tak vyhnul placení téměř 38 miliard eur na daních, které by jinak byly splatné v USA.
Tímto způsobem byly převedeny pohledávky za použití duševního vlastnictví společnosti Google. Prostřednictvím dceřiné společnosti z Irska a Singapuru šly poplatky nejprve do Nizozemska a poté do společnosti Google Netherlands Holdings B.V. daroval miliardy společnosti na Bermudách.
Rozhlas uvádí, že v důsledku takového převodu pohledávek se Google vyhnul zdanění licenčních poplatků – na Bermudách byly peníze chráněny před daňovými úřady jiných zemí. Výsledkem této praxe bylo, že v letech 2012–2019 nizozemská společnost Google předala licenční poplatky přes 128 miliard EUR. V opačném případě by společnost musela v USA zaplatit daň 38 miliard EUR.
Google odmítá obvinění a tvrdí, že výše poplatků byla nesprávně odhadnuta. Trvale také tvrdí, že v posledním desetiletí společnost platila daně po celém světě, z čehož je 80 procent v USA. NOS uvádí, že daň by byla z uvedených 128 miliard EUR zaplacena, pouze pokud by byly peníze vráceny do Spojených států. Výsledkem je, že společnost hovoří o „odložené“ dani. Tímto způsobem se z účtu na Bermudách stala „prasátka“, kde bylo možné udržet zisky bez daně. V důsledku změny předpisů nyní Nizozemsko vybírá daně z prostředků převedených do daňových rájů.