Americká puberťačka udala příbuzné, že demonstrovali za Trumpa. Máma je bez práce, dcera sklízí aplaus. Pražskému starostovi z ODS došla slova

14.01.2021 22:30

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros okomentoval dění ve Spojených státech, které se dosti podobá příběhům ze Sovětského svazu za stalinistické éry. Jeden ze známých propagandistických příběhů o Pavlíku Morozovi má totiž nyní na druhém konci světa svůj odraz. Amerikou aktuálně hýbe příběh osmnáctileté studentky Heleny Dukeové, která svoji rodinu udala za účast na demonstraci podporující končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zatímco její matku vyhodili z práce, mladá udavačka sklízí obdiv i peníze a těší se již z více než milionu korun, které za čin dostala. „Nám dříve narozeným či zajímajícím se o historii je tohle všechno povědomé,“ píše Gros.

Americká puberťačka udala příbuzné, že demonstrovali za Trumpa. Máma je bez práce, dcera sklízí aplaus. Pražskému starostovi z ODS došla slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí
Studentka podezřívala svoji rodinu z toho, že se bude demonstrace ve Wanshingtonu na podporu Trumpa účastnit, a později se jí její myšlenky potvrdily, když viděla svoji matku na záběrech z akce, která přímo nesouvisí s útokem na Kapitol. Dcera svoji matku viděla na záběrech, kde ji afroamerická policistka udeří do obličeje. Místo obav o matčino zdraví však neváhala a udala ji včetně tety a strýce na sociální síti Twitter, aby policii ulehčila práci s identifikací účastníků protestu.

Dukeová je na své udání hrdá natolik, že poté věc komentovala do médií. „Když jsem viděla video a zjistila, že se shánějí po totožnosti lidí na něm, rozhodla jsem se – po dlouhém přemýšlení, protože je to moje rodina –, že je to správný krok,“ těšila se z udání rodiny pro rádio CBC.

Video, na kterém dívka identifikovala svoji matku:

Zatímco její matka přišla o živobytí, Dukeová se rozhodla na svém udávání přiživit a vytvořila i sbírku. „Reakce v hyperkorektní Americe trvala jen den – Theresa Dukeová byla za účast na demonstraci vyhozena ze zaměstnání a dcera nyní pořádá veřejnou sbírku na svá studia. V této chvíli je vybráno cca 35 000 dolarů a částka na jejím účtu roste. Mezinárodní gay komunita a Black Lives Matter scéna ji adoruje jako hrdinku – Helena je lesba a aktivistka BLM,“ poukázal Gros. Částka však opět poskočila a nyní již Dukeová za své udání získala obdivné příspěvky ve výši 55 tisíc dolarů, tedy přes milion a dvě stě tisíc českých korun.

Co starostu Prahy 8 zaráží, je, že se mnoho Američanů z jejího činu těší. „Nemluvě o všech těch, kteří ji za její čin oslavují už z principu. Z reakcí na jejím twitteru vyplývá, že je v pořádku udávat členy rodiny, pokud jsou konzervativní. Náhle je také v pořádku policejní násilí (tweet ‚Mami, asi jsi chtěla říct, že tě silná černá žena uhodila kvůli obtěžování‘ říká mnohé a vrací nás do minulého roku, kdy hořely americké ulice a policie buď jen přihlížela, nebo dokonce poníženě klečela). Na pomoc policistce, kterou poslali mimo službu, už se také rozjela sbírka – jak by ne, je přece Afroameričanka a navíc napadla podporovatelku Trumpa,“ popisuje s tím, že se mnozí ze ztráty práce její matky radují a těší se, že ji „silná černá žena“ uhodila.

Nyní Dukeová vybírá peníze s tím, že chce „udělat ze světa lepší místo“:

„Nám dříve narozeným či zajímajícím se o historii je tohle všechno povědomé. Ano – Pavka Morozov. Třináctiletý kluk, vykreslený komunistickou propagandou jako hrdina a vzor všech pionýrů, protože udal svého otce jako kulaka, který byl následně odvlečen do gulagu. Jeho příběh byl součástí povinné četby ve všech státech socialistického východního bloku. A to byla ‚jen‘ propaganda,“ připodobňuje politik s tím, že i u nás se v 50. letech zříkaly děti svých rodičů, „ať už z fanatické komunistické zanícenosti, nebo vynuceně ve snaze zachránit si krk“.

„Zpět do současné reality. Helena je součástí komunity, která se podílí na kulturní revoluci ničící svobodu slova a projevu, právo na politický názor a přesvědčení a koneckonců i na rozbíjení současného modelu rodiny. Ale nejhorší na to celém je fanatismus, přesvědčení o vlastní neomylnosti a pocit povolanosti k revoluční změně současných pořádků. V tomto ohledu vnímám největší nebezpečí do budoucna. Helena ukazuje, že ten jediný správný světonázor je důležitější než rodinné vztahy. Ty se dají rozbít jediným tweetem na sítích – a souvěrci se postarají. Už slyším námitky – šlo jen o zaměstnání. Ano, zatím jde přece ‚jen‘ o ekonomickou existenci. Zatím,“ uzavírá Gros svůj příspěvek.

Dívka mimo jiné pro média popsala, že je obdivovatelkou aktivistického hnutí Black Lives Matter a velmi ji ranilo, když ji matka nechtěla pustit na jejich protesty, protože se bála, aby se v případě vypuknutí násilí něco dceři nestalo.

Přestože matka Dukeovou prosila, aby svůj příspěvek odstranila s tím, že rodinu vystavila nebezpečí, dcera neuposlechla. „Jsem upřímně velmi zklamaná, že patřím do rodiny, která není zrovna přívětivá a podporující,“ doplnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…