Leden bývá ze zimních měsíců nejchladnější. Když se k mrazu přidá i sníh, nejraději bychom se doma zavřeli u krbu nebo topení a vylezli až na jaře. To sice většinou nemůžeme, ale využít potraviny, které nás pocitově zahřejí, ano.
Skořice a chilli
Mnoho potravin má na naše tělo různé účinky. Některé proto vyhledáváme spíše v teplejších měsících, aby nám poskytly ochlazení. Meloun, máta, okurka a mnoho dalších mají chladivé účinky. V zimě se jim naopak spíše vyhýbáme a vybíráme ty, které nás pocitově zahřejí. Skořice, chilli, pepř, zázvor nebo lípa patří v zimě mezi oblíbené koření i základy pro čaje a odvary. Můžeme si také koupit už hotové směsi čajů a bylin s hřejivým účinkem, které pak snadno a rychle připravíme po návratu domů z práce nebo procházky. Tyto směsi mají pečlivě navržené složení a poměry jednotlivých bylin a koření, aby výsledná chuť byla co nejlepší. Pokud si ale představujete babku kořenářku, jak po nocích odvažuje na vahách každou surovinu zvlášť, není tomu tak. Snad jen malá rodinná bylinkářství se mohou spoléhat na ruční práci, ve velkých výrobnách už mají hlavní slovo moderní technologie, potrubní systémy pro přepravu surovin a stroje, které lidskou práci nahrazují.
Hotové směsi
Ve velkém objemu výroby nelze vše zvládat ručně. Do kořenících směsí nebo čajů je potřeba v přesném poměru namíchat různé množství surovin. Potrubí přepraví bezpečně a rychle všechny suroviny do nádob na mixování výsledné směsi. Instalace potrubních systémů je díky rychlospojkám jednoduchá, celý systém propojíte rychle a s maximální těsností. Bez problémů se tak zpracuje i třeba mletá skořice, která je velmi jemná. Její specifická chuť je však v nápojích i jídlech nepostradatelná. U čajů a bylin je čistota celého procesu výroby i přepravy velmi důležitá, jakákoli kontaminace je nepřípustná. Potrubní soustava Food Grade je určena pro potravinářský průmysl a splňuje všechny požadavky evropské směrnice EC1935/2004 i americké FDA.
Opravdu rychle se zahřát pomůže čaj s obsahem zázvoru a pepře, který je lehce ostřejší. Pokud máte chvilku navíc, ohřejte jablečný nebo hruškový