Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Paraořechy ke snížení cholesterolu?

Je to jedno z nejneuvěřitelnějších zjištění, co jsem kdy viděl. Jediná porce pa­raořechů dokáže snížit hladinu cholesterolu ve vaší krvi rychleji než statiny a udržet ji nízkou třeba i měsíc po konzumaci.
Rubrika: Cholesterol
|
Typ článku: Studie

Vědci z Brazílie (paraořechy pocházejí z Brazílie) podali deseti mužům a ženám jídlo, které obsahovalo jeden až osm paraořechů. K úžasu všech se ve srovnání s kontrolní skupinou, která nejedla žádné ořechy, ukázalo, že jediná porce čtyř paraořechů téměř okamžitě snížila hladinu cholesterolu v krvi. Hladina LDL – tedy „špatného“ cholesterolu – klesla o 0,5 mmol/L pouhých devět hodin po jejich podání. Ani léky nezabírají takhle rychle.

A teď ta úplně nejšílenější část: vědci změřili hladinu cholesterolu u účastníků studie o třicet dní později. I po měsíci byla hladina cholesterolu v jejich krvi na snížené hodnotě.

Když nějaká studie přijde s výsledky, které jsou až příliš dobré, než aby byly uvěřitelné, lékaři obvykle čekají, až se výsledky ověří, než přistoupí ke změně své klinické praxe a začnou doporučovat svým pacientům něco nového, obzvláště když studie zahrnovala pouze deset zkoumaných jedinců a navíc se výsledky jevily tak neuvěřitelné. Ale tento návod je levný, jednoduchý, neškodný a zdravý – čtyři paraořechy za měsíc – takže můžeme dle mého názoru důkazní břemeno vypustit. Myslím, že rozumné je tento postup praktikovat, dokud by se neukázalo, že je to jinak.

Ani v tomto případě ale neplatí, že čím víc, tím líp. Paraořechy mají vysoký obsah selenu, takže pokud byste snědli čtyři každý den, mohlo by to vést k takovým hodnotám selenu, které již nejsou tolerovány. Ale pokud jíte pouhé čtyři paraořechy za měsíc, nemusíte si s tím dělat starosti.

Počet přečtení: 1063
Datum: 15. 1. 2021