Znáte manuka med? Objevte jeho výjimečnost

bylinka
Zdroj foto: Liga Cerina / Shutterstock.com

Stále více lidí objevuje blahodárně účinky výjimečných potravin. Patří mezi ně nepochybně také med manuka, který mnozí z vás ještě možná neznají. Abychom se na něj podívali blíže, musíme se vydat na druhou polokouli, doslova na druhý konec světa. Manuka je stálezelený keř, který má bílé nebo růžové květy. Aspoň takto mu říkali původní obyvatelé Nového Zélandu. Česky nazýváme tuto rostlinu balmín metlatý.

Jedinečné vlastnosti manuka medu

Balmín metlatý se dnes často používá jako okrasná rostlina, přičemž se jedná o příbuzný druh k velmi známému tea tree. Pro rostlinu je přirozeným prostředím tedy Nový Zéland, ale také Austrálie. Asi už tušíte, že pokud budete chtít australský manuka med, musí se jednat o med, který se vyrábí v oblastech, kde včely sají nektar právě z balmínu metlatého. Čím je tento med tolik výjimečný? Je to zejména:

  • Výrazné desinfekční účinky
  • Obsah mnoha cenných látek

O medu se odjakživa hovoří, že je to tekuté zlato. Pro manukový med to platí dvojnásob. Výrazné desinfekční účinky jsou dány vysokým TA faktorem, což mimo jiné vyjadřuje kvalitu těchto medů. Výjimečná manuka také obsahuje cenné látky, jako jsou antioxidanty, aminokyseliny nebo vitamíny a minerální látky. Australské medy manuka jsou přitom běžně zpracovávány při dodržení zásad RAW stravy, tedy že při jejich výrobě nebyla překročena teplota 42 °C. Tím si med zachovává veškeré výživové hodnoty a cenné látky.

Kvalita přináší široké využití

Pokud hledáte skutečně kvalitní manuka med, měli byste klást důraz na to, aby skutečně nebyl zpracovávám při vyšších teplotách. Kromě vysoké hodnoty TA je vhodné, aby měl certifikaci na přírodní obsah MGO, jehož hodnota je u medů také běžně udávána.

Díky vysokým antibakteriálním účinkům manuka medů, jsou vhodné dokonce také na vnější použití, jelikož působí protizánětlivě. Dokáží hojit a pomáhají regeneraci, ať už se jedná o rány, vředy nebo popáleniny.

—————–Komerční článek—————–

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here