TikTok montuje bezpečnostní ohrádku na dětské profily

15. 1. 2021 | Aneta Birnerová
Čínská aplikace s kontroverzní pověstí se snaží ochránit svoji budoucnost – děti a teenagery. Zakazuje jim proto používat některé ze svých funkcí. Nyní se kromě uživatelů do 13 let zaměřila i na ty na hranici plnoletosti.

V roce 2019 si TikTok od americké Federální obchodní komise vysloužil pokutu ve výši 5,7 milionu dolarů (cca 129 milionů korun) za nelegální shromažďování osobních dat o dětech mladších 13 let. Také musel čelit několika kauzám v souvislosti s poskytnutím příležitosti pedofilům a podporou kyberšikany. Od té doby se TikTok snaží „napravit“ a postupně uzavírá všechny uživatele mladší 18 let do osobní bubliny. 

K aktuální skupině restrikcí pro děti mladších 13 let, jejichž profily jsou veřejné pouze pro jejich přátele, tedy TikTok nyní přidává i omezení pro teeagery do 18 let. Nová pravidla vešla v platnost tento týden. 

O jaká nová omezení se jedná?

Profily dětí ve věku 13 – 15 let jsou nově defaultně nastaveny jako soukromé. TikTok pro ně dále zrušil funkci „oslovte se svým profilem ostatní.“ Dětská videa tak mohou sledovat a komentovat pouze uživatelé, které majitelé profilů bez občanského průkazu schválili jako „sledující.“ 

Nezletilí uživatelé tedy volí, jestli komentáře k jejich videům mohou přidávat „pouze přátelé“, nebo tuto funkci zcela vypnou. Dovolit psaní komentářů „každému“ mohou nyní pouze dospělé účty. 

Možnosti interakce se pro profily uživatelů do 15 let dále zúžily o zákaz funkcí Dueting (párování obsahu) a Stitching (integrace obsahu). 

V rámci duetingu mohou uživatelé vzít partnerské video a propojit jej se svým. Výsledkem je tedy „duet“ dvou uživatelů v rámci přehrávání jednoho nově vzniklého videa.

 

Štítky dokumentu: Budování značky TikTok
Sdílejte tento článek:
Podobné články: