Zlato (oz) / USD
1 914,37
0,46 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Dolar klesá; Powell zopakoval, že úroková míra zůstane beze změn

Dolar včera oslaboval. Část dřívějších zisků smazal po negativní zprávě o vývoji amerického trhu práce minulý týden. Ztráty americká měna prohloubila po konstatování šéfa centrální banky USA (Fed) Jeroma Powella, že základní úroková sazba se v dohledné době zvedat nebude.

Powell včera zopakoval, že ke zvýšení základní úrokové míry „v dohledné době nedojde“. Foto: Wikimedia

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 20:05 SEČ odepisoval přes 0,1 procenta na 90,24 bodu. Euro vůči dolaru ve stejnou dobu klesalo o 0,1 procenta a pohybovalo se kolem 1,2150 USD. K jenu dolar odepisoval 0,1 procenta na 103,82 JPY.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden zvýšil na 965.000, zatímco analytici čekali 795.000 nových žadatelů. V poměru s předchozím týdnem to znamená nárůst o 23 procent.

„Nárůst nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti je špatná zpráva,“ řekl agentuře Reuters Brad McMillan z makléřské firmy Commonwealth Financial Network. „Ekonomický dopad ale omezí nedávno schválený stimulační balík, který poskytne podporu dočasně propuštěným a pomůže zachovat důvěru i kupní sílu,“ rozvedl.

Powell včera zopakoval, že ke zvýšení základní úrokové míry „v dohledné době nedojde“. Potvrdil, že Fed zatím nepočítá s omezením svého programu nákupu dluhopisů.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika