Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Sparta není ve finanční tísni. Hospodářský výsledek bude příznivější než loni, řekl Čupr

Navzdory značné ztrátě za minulou sezonu a koronavirové pandemii není fotbalová Sparta podle generálního ředitele Františka Čupra ve finanční tísni. Věří, že klub je na příští roky finančně zajištěn. Hospodaření klubu podle něj pomohl start v základní skupině Evropské ligy. Čupr mimo jiné doufá, že Letenské čeká v následujících letech pravidelná účast v evropských pohárech.

Lukáš Juliš a Matěj Polidar
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Milligan

"Nejsme v žádné složité finančně tíživé situaci, která by měla dopad na hospodaření klubu, na případné odchody či příchody hráčů. Snažíme se být aktivní na transferovém poli. Je to bez zásadních finančních dopadů. Jako klub se zároveň snažíme dodržet všechny závazky vůči hráčům, zaměstnancům i obchodním partnerům," řekl Čupr.

Kvůli přísným opatřením v boji proti koronaviru nesmí na stadion diváci, což představuje značný výpadek příjmů. "Peníze za ticketing a merchandising nám samozřejmě chybí, nejsou nicméně zásadní z hlediska dalšího fungování klubu. Jsme vděční za peníze, které dostáváme jak od sponzorů, tak od fanoušků prostřednictvím permanentek. Klub je finančně pokrytý na nastávající i další sezony."

"Pokud se nestane nic neočekávaného, tak i přes pandemii koronaviru bude v letošním roce hospodářský výsledek příznivější než v minulé sezoně," dodal Čupr.

Na konci minulého listopadu deník E15 upozornil, že Sparta zaznamenala v uplynulém ročníku 2019/20 ztrátu 471,6 milionu korun. Letenští to uvedli v pozvánce na valnou hromadu, kde se měla částka schvalovat. 

Klub z hlavního města dosáhl druhého nejhoršího hospodářského výsledku od příchodu majitele Daniela Křetínského v roce 2004. S větším mankem skončil jen sezonu 2017/18, kdy měl v době angažmá italského trenéra Andrey Stramaccioniho rekordní ztrátu 723,8 milionu korun.

"Ztráta jako taková ještě nebyla potvrzena, respektive účetní výsledky nebyly potvrzeny valnou hromadou. Nemůžou být ani oficiálně komunikovány a zveřejněny. Výše je v úrovni spekulace. Na druhou stranu jsme skutečně dosáhli poměrně výrazné ztráty," připustil Čupr.

"Jak jsem zmínil, nemá to dopad na hospodaření klubu ani finanční fair play. Plníme striktně daná opatření, která z hlediska toho jsou. V předchozí sezoně to tak nebylo. Bylo namítáno, že jsme dosáhli pozitivnějších hospodářských výsledků díky tomu, že jsme prodali pozemek. Ano, je to tak," prohlásil Čupr.

Bořek Dočkal v dresu Sparty
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Klub za sezonu 2018/19 vykázal rekordní zisk 311,6 milionu korun, k čemuž přispěl prodej pozemku vedle stadionu na Letné, kde vyroste luxusní hotel. Podle Čupra se peníze efektivně používají ve prospěch klubu.

"Pokud se podíváte okolo Strahova, uvidíte, že naše tréninkové centrum prochází rekonstrukcí. Pozemek, který jsme prodávali, nebyl pro klub z hlediska tréninkového procesu klíčový. Tréninkový proces jsme dlouhodobě chtěli mít na Strahově tak, abychom měli všechny důležité týmy pohromadě. Týká se to i A-týmu. Dlouhodobě jsme plánovali rekonstrukci tréninkového centra," vysvětlil.

"Až bude ukončena, což je podle předpokládaného harmonogramu koncem června letošního roku, budeme mít top tréninkové zázemí jak pro hráče A-týmu, tak i pro další týmy, které na Strahově jsou. Za to jsem velice rád. Finanční ztráta se nás nedotýká," konstatoval Čupr.

Finanční injekce v Evropské lize 

Sparta se na podzim po čtyřech letech představila ve skupinové fázi Evropské ligy. Celkem si za působení v soutěži vydělala kolem 176 milionů korun.

"To, že se nám podařilo vrátit do Evropy, byl velice pozitivní posun. Věřím, že jsme se vrátili do Evropy na hodně dlouhou dobu a že z ní jen tak v dalších sezonách nevypadneme. Pro finanční hospodaření klubu je to důležité, protože peníze z Evropy nám v posledních letech chyběly. Ne, že by to ohrožovalo klub, ale samozřejmě je příjemnější dosahovat vyrovnanějších výsledků hospodaření," zakončil Čupr.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články