Hlavní obsah

Podívejte se, jak žije norská rodina v domě ukrytém pod skleníkem

Díky svému neobyčejnému domu, který je uschován uvnitř skleněné polokoule, je norská rodina Ingrid Marie Hjertefølgerové již nějaký čas poměrně známou po celém světě. V drsných podmínkách za polárním kruhem, na ostrově Sandhornøya, pěstují například rajčata nebo i vinnou révu. V minulých dnech Ingrid natočila na svůj telefon krátkou prohlídku po tomto neobvyklém domě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pár z Norska žije v ekologicky šetrném skleněném iglúVideo: Caters News/Ingrid Marie Hjertefølger, AP

 
Článek

Osmatřicetiletá Ingrid společně se svým mužem Benjaminem (34) žili původně v klasickém dřevěném domě, který měl čtyři pokoje. Ingrid ovšem od začátku snila o bydlení, které bude více ekologické a které bude více spjaté s přírodou.

Zároveň v něm chtěla mít možnost téhož, co je pro rodiny žijící například u nás na vesnici zcela běžné – vyjít ven a natrhat si čerstvě vypěstované ovoce či zeleninu na vlastní zahrádce. Navzdory tomu, že bydlí za polárním kruhem, jižně od města Bodø.

Komu by se to zdálo jako úkol pro Marušku a dvanáct měsíčků, nemýlí se. Záhy se také ukázalo, že dům, který si Ingrid s Benjaminem vysnili, bude snazší si vlastnoručně postavit než angažovat některou z místních firem.

Manželé tedy vytvořili z přírodních materiálů (převážně z hlíny, slámy, vody, cihel a dřeva) trojpodlažní dům, jehož nadzemní část je ukryta pod příkrovem v podobě skleněné kupole. Jinými slovy, dům je ukryt ve velikém skleníku.

V domě žena pracující jako zdravotní sestra žije s manželem a jejich čtyřmi dětmi a bílým psíkem. V domě je pět soukromých pokojů, hlavní místnost na úrovni povrchu země slouží jako kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Nevšední tvar domu se projevuje hlavně zde, kde člověk nenarazí na rovnou linku, nebo dokonce pravý úhel.

Samotná venkovní zahrádka neslouží nepřetržitě, neboť v kraji je každý rok po tři měsíce tma.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Díky skleníku ovšem může vegansky žijící rodina začít s pěstováním mnohem dříve a končit mnohem později, než by tomu bylo jen s běžnou venkovní zahradou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám