Zdraví

Rulík zlomocný jako účinný pomocník v očním lékařství

Rulík zlomocný je vytrvalá bylina statného vzrůstu, která dorůstá výšky až 180 cm. Patří mezi nejvíce nebezpečné jedovaté rostliny střední Evropy. Jedovaté jsou všechny její části. Plody – tmavě modré lesklé bobule, by děti mohly považovat za přerostlé borůvky.

Výskyt

Rulík zlomocný roste na většině evropského území a setkat bychom se s ním mohli také v některých oblastech Afriky.

Nejčastějšími místy výskytu jsou paseky, lesy listnaté nebo smíšené. Vyhledává stanoviště polostinná a vlhčí, s vápenatými půdami bohatými na živiny

Účinky

Ve všech částech rostliny se vyskytují tropanové alkaloidy, díky kterým je rostlina jedovatá. Mezi další látky pak patří kumariny a třísloviny.

Obsah alkaloidů se mění a to jak v závislosti na stanoviště, tak jej ovlivňuje také podnebí a dokonce i denní doba.

Tento druh alkaloidů ovlivňuje autonomní nervový systém, tlumí srdeční činnost a je příčinou zástavy dechu.

  • Otrava

Otravu rulíkem zlomocným způsobí přímá konzumace – většinou plodů, kterých stačí jen velmi malé množství, u malých dětí to mohou být pouze 3 bobule.

Mezi hlavní příznaky otravy patří rozšířené zorničky, vyschlá sliznice, zarudnutý obličej, suchá a teplá pokožka, zrychlené dýchání, zhoršená komunikace. V případě vyšších dávek se zhoršuje polykání, zhoršuje se dýchání, objevují se závratě, vrávorání, halucinace (zrakového, sluchového i čichového původu), zvyšuje se teplota a pohybová aktivita. Následuje vyčerpání a potřeba spánku. V případě, že je spánek hluboký, může vést ke smrti a to díky obrně dýchacích cest.

  • Atropin

Tato látka se získává z usušených listů a kořene rostliny. Používá se pro přípravu atropinových kapek, které jsou určené pro oční lékařství – rozkápavají se jimi oči a usnadňují tak některé druhy očních vyšetření, neboť rozšiřují zorničky.

POZOR

Vzhledem k tomu, že je celá rostlina jedovatá, je její domácí používání či využití v lidovém léčitelství nepřípustné.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button