Zdroj: Sakarin Sawasdinaka

Zenový interiér: recept na oázu klidu

Tento rok byl zlomový v mnoha ohledech. Kvůli protiepidemickým opatřením jsme začali trávit více času doma, a interiérový design se tak stal aktuálnějším tématem než kdy dříve. Do módy přišly styly, které se soustřeďují na přírodu a udržitelnost a z obyčejného bydlení dokážou vytvořit příjemné místo k žití. Styl v duchu zenu není výjimkou.

Někdo zen považuje za náboženství, další za životní styl. Lidé žijící na japonských ostrovech si uvědomovali omezenost svých zdrojů a nutnost s nimi šetřit. Tradiční japonské interiéry jsou tedy především minimalistické. V interiérovém designu se odráží rovnováha, harmonie a uvolnění. Ačkoli nejde o designový styl v pravém slova smyslu, zenové hodnoty, které jsou často spojovány s jednoduchostí a čistotou linií, mohou mít na interiér výrazný vliv. V článku nabízíme jakýsi návod, jak si zařídit šťastný domov, kde načerpáte energii po náročném dni. Dali jsme dohromady deset jednoduchých kroků.

Zen označuje v japonštině meditaci. Praktikováním tohoto principu v sobě udržujete klidnou a otevřenou mysl. Zdroj: ArchiViz

Barvy, které uklidní

 Interiéru zařízenému v duchu zenu by měly vévodit zemité barvy, které vyvolají pocity uvolnění a klidu. Ideální volbou jsou odstíny bílé, hnědé nebo šedé. Vhodné jsou i jemné odstíny barev, jako jsou například zelená, modrá, červená či pomerančově oranžová.

Není žádnou novinkou, že zemité barvy mají na lidskou mysl uklidňující účinky. Zdroj: Alexander Steam

Inspirace z přírody

Pro vytvoření asijského zenového designu používejte přírodní materiály. Přírodní prvky se mohou objevit kdekoli – od bytového textilu ze lnu, bavlny a vlny až po podlahu, kterou lze sestavit z bambusových prken, dřeva nebo kamene.

Bonsaje a kvetoucí zdi

Dalším způsobem, jak přivést přírodu do interiéru, je pěstovat květiny. Ideálními rostlinami jsou bambus a bonsaje. V japonských interiérech se také můžeme setkat s kvetoucími zdmi. Vertikální interiérové zahrady je možné realizovat na jakékoli stěně a oživí každý interiér.

Denní světlo jako základ

Podobně jako u skandinávského nebo hygge stylu hraje i v případě zenu důležitou roli přirozené světlo. Ráno po probuzení odhrňte závěsy z oken a nechte prostorem proudit co nejvíce slunečních paprsků. Večer navodíte intimní atmosféru drobnými zdroji světla, jako jsou svíčky, lucerny, designové lampičky či závěsná světýlka. Osvětlení v zenovém interiéru by mělo být měkké a jemné, nikoli intenzivní a přímé. Skvělou volbou je osvětlení v teple bílém odstínu.

Vzdušné prostory, přírodní materiály, přirozené světlo jsou v zen interiérech nezbytností. Foto: sizsus art

Francouzská okna a terasy

U denního světla a přírody ještě chvíli zůstaneme. Interiér zařízený ve stylu zenu je světlý, harmonický a především propojený s okolní přírodou. Skvělou volbou jsou tedy francouzská okna, prosklené stěny a terasy.

Čisté linie

V asijském zenovém dekoru jsou výrazně zastoupeny také čisté linie. Převládají čtverce, obdélníky a kruhy – díky své jednoduchosti jsou okamžitě rozpoznatelné a nezatěžují mozek zpracováváním složitých tvarů. Nábytek by měl být kvalitní a vyrobený z přírodních materiálů. V zenovém interiéru tak nemohou chybět nízké konferenční stolky se čtvercovými nohami, pohovky jednoduchého tvaru, obdélníkové koberce či minimalistické poličky.  Díky jednoduchým liniím bude prostor působit klidně a elegantně zároveň.

Přírodní materiály i barvy přírody, to je bydlení ve stylu Zen. Zdroj: Ekaterina Grivet

Posaďte se na zem

Pro zen-buddhismus je typická střídmost a samozřejmostí je i sezení na zemi. K nízkému konferenčnímu stolku tak můžete poházet několik měkkých polštářků. Sezení na zemi je navíc pro tělo přirozenější a zdravější. Zkřížený sed na patách pomáhá držet páteř rovně.

Méně je více

Vytvořit harmonický interiér není vůbec snadné. Znamená to jisté odříkání a skromnost. Nepřeplňujte pokoj příliš velkým množstvím nábytku nebo bytových dekorací. Méně je často více a v případě vytváření zenového interiéru to platí dvojnásob. Nemusíte vyplňovat každou zeď a roh místnosti. Nechte energii v jednotlivých místnostech volně proudit a nezatěžujte prostor zbytečným nábytkem či dekoracemi.

Tradiční japonské tatami lze využít jak podložku na spaní, tak k sezení na zemi. Foto: Anson0618

Neviditelný úložný prostor

S minimalistickým interiérem jdou ruku v ruce i praktické úložné prostory, které nejsou na první pohled vidět. Úložné boxy můžete schovat třeba pod postel nebo pod schody, máte-li tu možnost. Trendem několika posledních let jsou také vysoké obývací stěny i klasické vestavěné skříně.

Japonské tatami

Pokud vás zenový interiér zaujal, můžete se mu přiblížit ještě více, a to díky takzvanému tatami (slaměné rohoži), jež mimo to, že slouží jako podložka, může za určitých podmínek nahrazovat i podlahovou krytinu. Díky tatami je v interiéru v létě příjemně chladno a v zimě teplo. Jádro je tradičně vyrobeno z rýžové slámy, ale moderní tatami jsou často vyplněny stlačenými dřevotřískovými deskami nebo jádry z polystyrenové pěny. Místností, kde se slámové rohože nacházejí, se navíc line svěží, travnatá vůně, která uklidňuje mysl. Japonské tatami je dnes možné bez problémů sehnat i u nás. V bojových uměních jsou tatami používané jako podložky pro trénink.

Přirozené světlo, výhledy do přírody a jednoduché tvary, například kruhové, jsou pro Zenový interiér typické. Foto: del Monaco
Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock