Potraviny, které před přípravou neumývejte. Mohlo by to dopadnout špatně

Lidé jsou zvyklí před přípravou jídla vše náležitě omýt. Možná vás ale překvapí, že jsou i potraviny, které byste rozhodně před jejich přípravou neměli omývat. Můžete si vážně poškodit zdraví a znehodnotit pokrm. Které to jsou? Podívejte se na ně.

Drůbeží maso

Také věříte, že když umyjete syrové kuřecí maso před jeho zpracováním, odstraníte z něj bakterie? To je velký omyl. Podle studií může oplachováním kuřecího či krůtího masa pod tekoucí vodou způsobit zdravotní potíže. Bakterie z masa se dostanou do dřezu, na pracovní plochu a na ruce. Pak se snadno nakazíte salmonelózou či kampylobakteriózou. Proto byste podle odborníků drůbeží maso rozhodně neměli omývat a raději jej rovnou dát vařit. Dostatečnou tepelnou úpravou se bakterie zničí.

Ryby

Omývání vodou není vhodné ani u syrových ryb. Nezbavíte je tak zápachu a bakterií. Čerstvá ryba rozhodně nezapáchá. Pokud je slizká a zapáchá, je stará a neměli byste ji jíst. Při opláchnutí ryby se bakterií nezbavíte, ale rozšíříte jejich kontaminaci na jiné povrchy v kuchyni. Při přípravě používejte vždy jen prkénko na syrové maso, průběžně plochu i nádobí umývejte horkou vodou a saponátem.

Červené maso

U červeného masa je nákaza menší než u drůbeže a ryb, ale strkat syrový steak, kus masa nebo žebra pod tekoucí vodu není vhodné. Můžete rozšířit bakterie po kuchyni a zkazit výslednou chuť masa. Proto maso před tepelnou úpravou neomývejte.

Ani červené maso byste před vařením či pečením neměli mýt pod tekoucí vodou. / Foto: Shutterstock

Vejce

Vejce jsou pokryta ochrannou vrstvou, která izoluje bakterie, zabraňuje kontaminaci jiných potravin a chrání vejce před zkažením. Vejce před úpravou neumývejte. Pokud oplachujete vajíčka před jejich rozbitím či vařením, odstraníte ochrannou vrstvu, hrozí kontaminace a rozstřikujete bakterie do okolí.

Houby

Možná vás to překvapí, ale někteří lidé před přípravou oplachují i houby. Většinou je chtějí zbavit hlíny a jehličí. Podle odborníků ale stačí houby pouze očistit nožem a popřípadě otřít papírovou utěrkou. Pokud houby před tepelnou úpravou omýváte, změníte tím jejich chuť i konzistenci. Rychle do sebe totiž nasáknou vodu. Na ohni při tepelné úpravě všechny bakterie zničíte.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments