Mexiko nebude stíhat exministra obrany vydaného z USA, prý není dost důkazů

Mexiko nebude trestně stíhat bývalého ministra obrany Salvadora Cienfuegose, který loni čelil v USA obvinění z obchodu s drogami a z praní špinavých peněz. Mexická prokuratura ve čtvrtek oznámila, že není dostatečně prokázáno, že by měl Cienfuegos vazby na drogový kartel. Informovala o tom dnes agentura AP.

Cienfuegos byl mexickým ministrem obrany od prosince 2012 do listopadu 2018. Loni v říjnu byl zatčen v USA kvůli spolupráci s mexickým drogovým kartelem, který dodával drogy do Spojených států. V listopadu ale americká prokuratura překvapivě obvinění stáhla po dohodě s mexickou prokuraturou, která slíbila, že sama zahájí exministrovo vyšetřování. Dvasedmdesátiletý Cienfuegos se pak vrátil domů.

Ve čtvrtek mexická prokuratura uvedla, že exministra stíhat nebude. Po analýze důkazů, jež dostala od amerických úřadů a od Cienfuegose prý totiž došla k závěru, že generál neměl napojení na žádnou zločineckou skupinu.

Cienfuegos jako šéf rezortu obrany vedl i boj s drogovými kartely v Mexiku. Podle americké prokuratury ale za peníze chránil jeden z kartelů, který tak mohl beztrestně operovat v Mexiku a dodávat drogy do Spojených států. Cienfuegos, přezdívaný vyšetřovateli Kmotr, mimo jiné směroval operace bezpečnostních složek proti konkurenčním kartelům a členy chráněného gangu varoval před chystanými operacemi. Podle mexických médií spolupracoval s frakcí kartelu bratrů Beltránových Leyvaových.

Podle některých médií měla z trestního stíhání Cienfuegose v USA obavy řada mexických armádních i politických činitelů. Boj s drogovými kartely vedou mexické vlády řadu let a místní policie i armáda si vysloužily mnohá obvinění z korupce i kritiku za "nestandardní" zásahy.

Loni v listopadu mexická prokuratura zažádala o vydání dalšího mexického exministra, který je v americkém vězení. Genaro García Luna vedl od prosince 2006 do listopadu 2012 ministerstvo vnitřní bezpečnosti a v USA byl zatčen koncem roku 2019 kvůli obvinění ze spolupráce s drogovým kartelem Sinaloa.

Související

William Barr, autor: DOJ

Překvapivý krok. USA stáhnou obvinění mexického exministra z obchodu s drogami

Spojené státy zřejmě nebudou soudit mexického exministra obrany Salvadora Cienfuegose, jehož v polovině října zatkla americká policie v Los Angeles kvůli obvinění z obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Americká strana totiž obvinění překvapivě stáhla po dohodě s mexickou prokuraturou, která uvedla, že sama zahájí jeho vyšetřování. Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP.
Policie USA, ilustrační foto

V USA byl zatčen exministr obrany Mexika, podle policie obchodoval s drogami

Americká policie zatkla v Los Angeles mexického exministra obrany Salvadora Cienfuegose, informovala v noci na dnešek agentura AP. Podle ní je dvaasedmdesátiletý penzionovaný generál obviněn z obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Těchto skutků se podle vyšetřovatelů dopustil jako ministr předchozí vlády.

Více souvisejících

Salvador Cienfuegos (mexický exministr) Mexiko USA (Spojené státy americké) Drogy praní špinavých peněz

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

16letý chlapec slíbil věrnost Islámskému státu. Chtěl útočit během olympiády ve Francii

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy