Lotyšská Riga: Průvodce, památky, doprava, ubytování

Riga je hlavním městem Lotyšska a perlou celého Pobaltí. Skrývá v sobě významnou středověkou minulost, cvrkot moderní doby i malebnou přírodu. Dnes už je to město mladých, kteří pracují, sportují, studují, baví se, v létě grilují, v zimě lyžují a umí si užívat života.

Historická část města vám ukáže památku lidí, kteří nám cestu k tomuto životu kdysi začali budovat, a novodobé rušné centrum zase připomene naši matičku Prahu. Ale třeba právě proto se zde budete cítit jako doma.

Zdroj foto: Grisha Bruev / Shutterstock.com

Doprava do Rigy

Rozhodnete-li se zavítat do Rigy, vyjde vás zpáteční letenka z Prahy kolem pěti tisíc korun. Na dostačující prohlídku této metropole si vyhraďte alespoň 3 až 4 dny. Někdy, až to půjde. Zatím si toto město projděte s námi alespoň virtuálně a třeba se dozvíte i pár zajímavých informací.

Zdroj foto: Ingus Kruklitis / Shutterstock.com

O měste Riga

První písemná zmínka o Rize pochází z roku 1201. V tu dobu to byla rybářská a obchodní osada německých kupců. Jejich biskup, Albert von Buxhoeveden, tu jako první založil pevnost obehnanou masivními cihlovými hradbami. V roce 1621 padla Riga pod švédskou nadvládu trvající celých 90 let. Blízko hradeb vyrostla svatojakubská kasárna, která je dodnes se svými 237 metry nejdelší stavbou centra města.  Dalším významným počinem této doby byla Švédská neboli lví brána zbudovaná v pevnostních hradbách. Legenda říká, že Rižanky měly v tu dobu zakázáno potkávat se se švédskými vojáky z kasáren. Ale jak už to bývá, jedna z nich si svého milého našla právě mezi nimi. Čekávali na sebe v blízkosti brány. Jednoho dne se však voják zpozdil a to byla příležitost pro nazlobené měšťany, kteří dívku chytili a zazdili ji přímo v průchodu. Říká se, že zamilovaní lidé, kteří sem přijdou přesně o půlnoci, slýchávají hlas oné dívky, říkající: „A stejně ho pořád miluji.“ Až budete v Rize se svou láskou, vyzkoušejte věrohodnost této pověsti sami na sobě.

Zdroj foto: Sergei25 / Shutterstock.com

Hlavní centrum Rigy

Centrem staré části města, již se říká také Vecriga, je Radniční náměstí s památným kupeckým Domem Černohlavců. Zbudován byl v první polovině 14. století pro cech svobodných německých kupců, říkajících si Bratrstvo Černohlavců. Toto pojmenování si vysloužili díky černým pokrývkám hlavy, jimiž údajně vyjadřovali holt světci sv. Mořici, patronu německých obchodníků. O šest století později, v době 2. světové války, byl tento dům z velké části zničen. Svou současnou podobu získal teprve před 25 lety po kompletním znovuvystavění.

Údajně první nazdobený venkovní vánoční stromeček oslavil 510 let

V sousedství kupeckého domu se nachází nevzhledná a ponurá budova muzea totality, která vypovídá o době nadvlády Ruska nad Lotyšskem. Před jeho vchodem se však nachází významný bod. Je to v zemi zabudována pamětní deska připomínající místo nazdobení údajně úplně prvního vánočního stromečku v celé Evropě. Tehdy se psal rok 1510.

Nese-li si Riga v tomto skutečně prvenství, to se už asi nedozvíme. Proti tvrzení Lotyšska totiž stojí teze sousedního Estonska, že jejich stromeček stál před radnicí v jejich hlavním městě Tallinnu už v roce 1441.

Zdroj foto: Maria Vonotna / Shutterstock.com

Procházka starou Rigou a jejími památkami

Ať už se v historické části Rigy nacházíte kdekoliv, určitě si nemůže nevšimnout 123,5 metrů vysoké věže kostela sv. Petra. I tento kostel prošel poválečnou rekonstrukcí. V jeho útrobách se dnes nachází koncertní sál a věž slouží jako vyhlídková. Netrpíte-li závratí, určitě si pohled z výšky na 300 km² rozlehlou Rigu nenechejte ujít.

Tři bratři a legenda o dvou zazděných mniších

Pokud budete chtít vidět na vlastní oči nejmalebnější městskou uličku, pak zavítejte do Hradní ulice s obdivuhodným komplexem domů, zvaných Tři bratři. Jeden dům je gotický a jde o nejstarší dochovaný obytný dům ve městě, druhý z bratrů pochází z doby zvané manýrismu a třetí je barokní. Další unikátní památkou je cihlový kostel sv. Jakuba nebo klášterní chrám sv. Jana z roku 1297. K tomuto kostelu se traduje příběh z 15. století o dvou dominikánských mniších, jež se chtěli stát svatými a nechali se dobrovolně zazdít do kostelní zdi. Lidé se jim sice snažili malým okénkem podávat jídlo a pití, ale tento způsob života nebylo možno dlouhodobě vydržet. Oba zemřeli, aniž by se dočkali svatořečení. Časem se na ně zapomnělo a až v roce 1848 se našly při rekonstrukci kostela jejich kostry. Zamřížované okénko jejich cely smrti bylo obnoveno jako připomínka této události a je zde k vidění dodnes.

Zdroj foto: Sergei25 / Shutterstock.com

Novodobá Riga a místo k odpočinku

Vyjdete-li za pomyslnou hranici „starého města“ do parku zvaného Esplanade, objevíte bílý Chrám Kristova narození. Ten byl zbudován v 19. století a s několikaletou přestávkou v době války, se v něm pravidelně konaly bohoslužby pravoslavné církve. V roce 1961 komunistický režim kostel zavřel a zřídil v něm planetárium. Teprve po roce 1991, kdy byla obnovena nezávislost Lotyšska, byl chrám pravoslavné církvi vrácen. Před chrámem stojí pomník carského maršála, jenž se zasloužil o porážku Napoleona a nedaleko odtud je i padesát metrů vysoký pomník svobody, oslavující svrchovanost Lotyšska. Pokud vás procházka unavila a rádi byste si odpočinuli, Park Esplanade, v němž se zrovna nacházíte, je tím pravým místem. Vyberete-li si měsíc, kdy bývá rozkvetlý, pak se vám odsud nebude chtít ani odejít.

Rižský zámek lehl málem popelem

V Rize je ještě mnoho míst, která slouží za povšimnutí, jedno je mimořádně důležité. Jde o Rižský zámek, v němž sídlí prezident Lotyšska. Za komunismu býval zámek Pionýrským palácem, dnes je v něm mj. umístěno několik muzeí. V roce 2013 zachvátil tento objekt rozsáhlý požár střechy a horních pater, kdy oheň i následné hašení způsobilo značné škody nejen na stavbě samotné, ale i na objemných historických sbírkách.

Zdroj foto: Artur Janichev / Shutterstock.com

Riga bez Švejka? To je, jako byste tam vůbec nebyli!

Riga je městem, do něhož nesmíte přijíždět s předsudky. Celé Lotyšsko smazalo svou ponurou historii a velmi rychle se přiblížilo západní Evropě. Toto město vám musí zkrátka přirůst k srdci. A když už tam budete, využijte jedinečné příležitosti a navštivte  restauraci s pro nás tak typickým názvem „Sveiks, Švejk!“ Jde o typicky českou hospůdku, s našimi jídly, našimi zvyky a hlavně s naším pivem. A jak by řekl další český patriot, slavný Kristián, „ceny mírné, obsluha skvělá“, tak v ní buďte vítáni.


Tipy na další zajímavá města světa

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.