Skvostný závěr Dakaru pro Macíka. Už potřetí vyhrál etapu, celkově skončí čtvrtý

Závěr jako hrom. Český kamionista Martin Macík ve druhém závodním týdnu na ikonické Rallye Dakar získal hned tři etapová vítězství, přičemž do letošního roku čekal na premiérový triumf. Nejrychlejším časem se v pátek rozloučil s vytrvalostním závodem v Saúdské Arábii, na kterém obsadí celkovou čtvrtou pozici. Pilot týmu Big Shock Racing tak dosáhl osobního maxima.

Z premiérového triumfu na Dakaru se radoval Rus Dmitrij Sotnikov, který byl v minulosti dvakrát celkově druhý.

Macík se stal nejúspěšnějším jezdcem kategorie mimo tovární tým Kamaz, jehož zástupci obsadili všechny medailové pozice. Za Sotnikovem skončil druhý Anton Šibalov a třetí Ajrat Mardějev. Nejúspěšnějšího Čecha na Dakaru v hlavních kategoriích dělilo od bronzu 31 minut.

Z „bramborové“ pozice ale není nijak zklamaný. Naopak jde o jeho nejlepší výsledek na Dakaru. Radost ukázal spolu se svojí posádkou v již tradičním pozávodovém videu na Facebooku a pak zhodnotil závěrečnou rychlostní zkoušku. „Byla to střelba, vůbec ne zadarmo. Na začátku opravdu těžké duny, trochu jsme se báli, aby se něco nestalo. A malinko jsme se ploužili. Až jsme se doploužili na první místo,“ uvedl s úsměvem Macík ještě v kabině svého Iveca.

„Máme hattrick, nevím, kolika lidem se to na tomto Dakaru povedlo. Ukázali jsme, že máme rychlost. Příští rok tu budeme znovu. Pro mě to bude už desátá účast,“ podotkl Macík, jenž si premiéru na náročné motoristické pouti odbyl v roce 2013 v roli navigátora.

Díky čtvrté příčce vyrovnal Macík umístění svého otce, který momentálně pomáhá s prací na synově kamionu.

4 767 závodních kilometrů v náročném terénu v Saúdské Arábii zvládl dobře také další český pilot kamionu Aleš Loprais, který skončil hned za Macíkem s odstupem necelé čtvrt hodiny na pátém místě.

Tagy: