Chaos kolem očkování Babišovi voliče nesebere, zmatky ale nesmí trvat dlouho, říká politolog

Andrej Babiš při očkování.
Andrej Babiš při očkování.
Foto: Se svolením Andreje Babiše
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 1. 2021

Očkovací proces v České republice provází komplikace. V pátek 15. ledna kolaboval registrační systém, přes který se k očkování mají hlásit senioři nad 80 let. Zodpovědnost za celý proces podle svých slov nese premiér Andrej Babiš (66). Politolog Josef Mlejnek uvedl, že kolaps systému nebude mít vliv na Babišovi voliče. "Dopady na preference to bude mít, když budou problémy přetrvávat," řekl Mlejnek pro ŽivotvČesku.cz.

Od pátku 15. ledna se mohli senioři nad 80 let přihlásit přes internetový registr k očkování. Pokud se jim to ale zdařilo. Systém měl ihned po spuštění velké problémy a kolaboval.

Registrace byla zdlouhavá, nedařilo se přes SMS doručit PIN nutný k aktivaci, špatně dostupná byla také linka 1221, kterou měli využít senioři, pro které je složitá práce s počítačem. Další problém se objevil kolem rodných čísel. Systém nepočítal s tím, že některé starší ročníky mají za lomítkem jen tři znaky.

Za celý očkovací proces měl zodpovídat zmocněnec. Premiér Babiš ale nakonec tuto funkci neobsadil s tím, že za celé očkování bude zodpovědný sám spolu s ministerstvem zdravotnictví.

"Celou tu akci řídím já a ministerstvo zdravotnictví. Dohlížím na to, pomáhám ministerstvu, takže žádný zmocněnec není a nebude. Já jsem premiér, který je za to zodpovědný a vždy jsem se hlásil k té odpovědnosti," uvedl na konci prosince Babiš.

Otázkou je, zda současná chaotická situace bude mít vliv na voliče. Podle odborníka na volební systémy bude záležet na tom, zda jde o momentální selhání, nebo zda problémy budou dál přetrvávat.

"Nemyslím si, že dnešek je pro volby rozhodující. Bude záležet na tom, zda systém bude fungovat dlouhodobě. Že při startu takového systému se vyskytnou komplikace, je předvídatelné. Když se to v příštích dnech vylepší, tak to na hlasy žádný negativní vliv mít nebude. Dopady na volební preference hnutí ANO by to mělo, kdyby ty problémy přetrvávaly, kdyby se celý ten očkovací proces nepovedl," uvedl pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek.

Andrej Babiš v pátek ráno na SMS, kterou mu redakce ŽivotvČesku.cz zaslala s dotazem ohledně kolabujícího registru, nereagoval. Později přišel s tvrzením, že systém měl jen pětiminutový výpadek. "Došlo k pětiminutovému výpadku, nebo přetížení systému a všichni se z toho můžete zbláznit. Ale to bylo ve chvíli enormního zájmu. Jinak registrace běží pořád dál," uvedl premiér pro idnes.cz. Podle premiéra se zdařilo udělat 61 tisíc registrací a přes 4 tisíce rezervací termínů.

S tím, že systém běží v pořádku, nesouhlasí opozice. Předsedové opozičních stran se shodují, že vláda nezvládla registr nastavit.

"Vláda nedomyslela přívětivost pro starší populaci ani funkčnost. Systém ve čtvrtek kolaboval. Formulář k registraci je pouze online, k jeho vyplnění je nutné mít funkční telefon. O pořadí rozhoduje čas přihlášení. Ověřovací SMS chodila po spuštění systému se zpožděním a linka 1221 je přetížená," uvedl v pátek ráno pro ŽivotvČesku.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš (40).

"Systém očkování nemá žádná pravidla, dochází k protekci, není jasné kdo, kdy a kde má být očkován, nefunguje registrace, není žádná kampaň na jeho podporu. Jedním slovem skandál. Za tento stav je odpovědný premiér, který sám sebe ustanovil koordinátorem očkováni," uvedl v prohlášení pro média předseda ODS Petr Fiala (56).

"Takhle to dopadá, když se věci šíjí horkou jehlou. Vláda měla s přípravou registračního systému začít už na konci léta, jak jsme ostatně žádali. Pak by byl dostatek času na otestování systému a jeho spuštění by nemusely provázet takové problémy, i já jsem svědkem nefunkčnosti systému v blízkém okolí. V úterý na úvod jednání sněmovny budeme chtít jako první bod projednat společně s koaličními partnery ODS a KDU-ČSL postup očkováni v České republice," sdělila k problémům kolem registru očkování předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (36).

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.