„Tloušťky ledu se pohybují v řádu jednotek centimetrů, proto nedoporučujeme vůbec na led vstupovat,“ zdůraznil mluvčí povodí Petr Chmelař. „Například na Brněnské přehradě je na většině míst opravdu jen velmi tenká vrstva ledu,“ přidal výstrahu mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Jako bezpečná tloušťka ledu pro vstup se uvádí 12 centimetrů. Pokud má méně, hrozí jeho prolomení i při mírném zatížení. „V žádném případě proto nedoporučuji na hladinu vstupovat nebo se dokonce pohybovat dál od břehu, riziko prolomení je mimořádně vysoké. Stejně tak není vhodné zkoušet pevnost ledu házením kamenů. Jeho struktura se tím narušuje a přimrzající kamení později způsobuje potíže bruslařům," vysvětlil Ghanem.

V nejbližších dnech nebude bezpečno nikde

Vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků je podle vodohospodářů v každém případě pouze na vlastní nebezpečí. V nejbližších dnech nebude bezpečno nikde.

Moravské vodní nádrže Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo jsou navíc vodárenskými nádržemi s vymezenými ochrannými pásmy, kam platí zákaz vstupu.

VIDEO: Strážníci na Brněnské přehradě každoročně měří tloušťku ledu.