Oblíbený zpěvák a písničkář Antonín Linhart zemřel 8. ledna ve věku osmdesáti let. Smutná zpráva se objevila na stránkách Country rádia, kde řadu let působil jako moderátor: „Vážení posluchači Country radia, s lítostí vám musíme oznámit velice smutnou zprávu, dnes nás navždy opustil náš dlouholetý kolega Toník Linhart.“ Poslední rozloučení s tímto trampským bardem se konalo přesně po týdnu. Jeho pohřbu se sice podle současných opatření platných pro pátý, nejpřísnější stupeň protiepidemického systému PES mohlo zúčastnit maximálně 15 lidí, jeho příznivci, fanoušci a známí však mohli této folkové legendě vzdát poctu alespoň před obřadní síní.

Od půl dvanácté se tak před krematoriem ve Strašnicích začali scházet první lidé, aby mu vzdali hold, položili k rakvi květinu a podepsali se do kondolenční knihy. Odhadem se jich nakonec dostavilo tak 250–300.

Mnozí se pak přesunuli i do obřadní síně, kde postupně usedali do lavic. V první řadě pochopitelně seděla manželka Monika, se kterou měl tři děti. Díky svým potomkům se Linhart stal šestinásobným dědečkem, a dokonce měl i jedno pravnouče. Nad rakví hovořil Jan Macoun (39), kolega z rádia, jenž s ním uváděl pořad Ozvěny osadních ohňů. Přestože se podle svých vlastních slov snažil být profesionální, i jeho v jeden moment ovládly emoce a dojetím se mu zlomil hlas.

VIDEO: Tragický víkend showbyznysu: Zemřeli režisér Filip, zpěvák Stypka, hvězda Prostřeno a folkový zpěvák

Video
Video se připravuje ...

Tragický víkend showbyznysu: Zemřeli režisér Filip, zpěvák Stypka, hvězda Prostřeno a folkový zpěvák Blesk

Mezi hosty nechyběl Stanislav Berkovec (64), známý český novinář, rozhlasový a televizní moderátor, divadelník a politik, či zpěvačka Helena Maršálková (71), kterou s Linhartem spojovala dlouholetá hudební spolupráce. Spolu ostatně založili kapelu Pacifik. Dostavil se také zpěvák Petr Třebický (79), známý ze skupiny Kamarádi táborových ohňů. V březnu, jak prozradil, se s Linhartem měl setkat při příležitosti jeho osmdesátých narozenin. „Původně se to mělo konat v Gongu v listopadu, ale nakonec se to nekonalo. Pak už jsme nebyli v kontaktu,“ stýskal si Třebický pro Novinky.cz. 

Během obřadu hrály písničky, které zesnulý písničkář Linhart složil, a jimž výše zmiňovaná Maršálková propůjčila svůj hlas. Za zvuků songu Karlínské nábřeží pak zmizela rakev z dohledu smutečních hostí. Šlo o velice dojemný výběr hudby, jelikož refrén této písně zní: „Čas, ten se, vážení, zastavit nedá, smutný je loučení toho, kdo hledá, zas plují šífy dál za vlečnou lodí, vzpomínku vzdálenou doprovodí.“ Není nejspíš divu, že v ten moment už skoro nikdo neudržel szly...

Vzhledem k omezeným kapacitám krematoria a vládním nařízením mnoho příznivců Tonyho Linharta zůstalo venku. Někteří se na místo dokonce dostavili s kytarami, aby mu na jeho poslední cestě ještě jednou a naposledy zahráli a zazpívali. Dav, který postával před velkou obřadní síní, nedodržoval patřičné rozestupy, naopak se tam tísnila hlava na hlavě. Našli se i tací, co ani neměli roušku, důležitý v ten moment však byl zřejmě pocit sounáležitosti. Spousta účastníků Linhartova pohřbu se také vzdala obvyklé černé barvy, ale přicházela v maskáčích, jak už to u trempů bývá zvykem. Za jiných okolností by to asi vypadalo trochu nepatřičně, v případě posledního sbohem autorovi hitů Zlatý údolí, Stovky vlaků nebo Tulácké blues však nemohl nikdo nic namítat.

VIDEO: Včera proběhlo poslední rozloučení s režisérem Františkem Filipem

Video
Video se připravuje ...

Rozloučení s Františkem Filipem Lukáš Červený

Fotogalerie
137 fotografií