Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Peterhansel vyhrál svůj čtrnáctý Dakar

Peterhansel vyhrál svůj čtrnáctý Dakar

12. etapa: Prokop se udržel v nejlepší desítce

Stéphane Peterhansel se stal celkovým vítězem kategorie automobilů na Rallye Dakar. V nejslavnějším dálkovém maratonu světa triumfoval již počtrnácté.

Dnešní 202 kilometrů dlouhá speciálka podle očekávání už zásadní změny v pořadí nepřinesla. Pro dílčí prvenství si v ní dojel Carlos Sainz. Násir Al-Attíja sice ubral z Peterhanselova náskoku 40 sekund, to ale z jeho pohledu nic neřešilo.

Samozřejmě jsi vystaven většímu tlaku, když se držíš v čele, protože můžeš mnohem více ztratit. My jsme ale odvedli precizní výkon a neudělali žádnou větší chybu. V kokpitu jsme se s Edouardem (navigátor Boulanger) skvěle doplňovali,“ prohlásil muž, který si první primát z Dakaru odnesl už před třiceti(!) lety a dohromady šestkrát uspěl mezi motocykly a osmkrát mezi auty.

Carlos Sainz přišel o šance na obhajobu vítězství už v úvodní třetině soutěže. Foto: Rallye Dakar

Prohráli jsme kvůli problémům s navigací a defektům. My jsme udělali gumu šedesátkrát a u Mini jen čtrnáctkrát. Buggy mají větší pneumatiky a lépe s nimi přejíždějí přes kameny,“ snažil se zdůvodnit porážku Al-Attíja.

Z českých reprezentantů se nejvíce dařilo celkově devátému Martinu Prokopovi. Tomáš Ouředníček bohužel více opravoval, než jel, a Miroslav Zapletal soutěž dokončil mimo pořadí.

Výsledky 12. etapy: 1. Carlos Sainz – Lucas Cruz (E/E, Mini), 2. Násir Al-Attíja – Matthieu Baumel (QAT/F, Toyota) +02:13, 3. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini) +02:53, 4. Cyril Despres – Michael Horn (F/CHI, Peugeot) +04:01, 5. Vladimir Vasiljev – Dmitrij Cyro (RUS/RUS, Mini) +05:36…15. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +13:26.

Konečné pořadí: 1. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini), 2. Násir Al-Attíja – Matthieu Baumel (QAT/F, Toyota) +13:51, 3. Carlos Sainz – Lucas Cruz (E/E, Mini) +1:00:57, 4. Jakub Przygonski – Timo Gottschalk (PL/D, Toyota) +2:35:03, 5. Nani Roma – Alexandre Winocq (E/F, BRX) +3:21:48…9. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +4:09:21.

Zdroj: původní reportáž redakce, úvodní foto: Rallye Dakar