Hlavní obsah

Prodej Carrefouru zablokujeme, vzkázal do Kanady francouzský ministr

Novinky, ČTK, bož

Francie nedovolí, aby se majitelem největšího francouzského maloobchodního řetězce Carrefour stal kanadský rival Alimentation Couche-Tard. V pátek to řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Kanadský podnik Carrefour ohodnocuje zhruba na 16,2 miliardy eur (přes 423 miliard korun).

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Logo Carrefour ve Francii

Článek

Kanadská nabídka společnost ohodnocuje výrazně výše, než je její aktuální tržní hodnota. Akcie Carrefouru po oznámení nabídky poskočily o 13 procent 17,54 eur (458,68 Kč) za kus. Po ministrově vyjádření naopak odepisují přes čtyři procenta na 16,38 eur (428 Kč) za kus. Kanaďané však nabízí 20 eur (523 Kč) za akcii.

„V sázce je zajištění potravin v naší zemi. Zabezpečení potravin je v naší zemi strategický úkol, proto velký francouzský řetězec neprodáme,” řekl ministr televizi BFM.

„Moje odpověď je naprosto jednoznačná: my takové ujednání nepodporujeme. To naše 'ne' je zdvořilé, ale je to jasné a konečné 'ne',” dodal s tím, že akvizice firem, jež vláda považuje za strategické, podléhají investičnímu kontrolnímu mechanismu a vyžadují, aby je schválil regulátor.

Tesco a Carrefour budou nakupovat společně. Chtějí tak srazit ceny

Ekonomika

Akcie Carrefouru jsou volně obchodovatelné na burze. Nejsilnější akcionář – rodina Moulinova – vlastní o něco méně než desetiprocentní podíl. Brazilský miliardář Abilio Diniz vlastní 7,5 procenta akcií. Dalších 5,5 procenta vlastní miliardář a zakladatel LVMH Bernard Arnauld.

Celkem tito tři největší akcionáři vlastní necelých 23 procent společnosti, ale jejich vliv je větší. Francouzská legislativa totiž akcionáře, kteří akcii vlastní dlouhodobě, odměňuje silnějším hlasem na valné hromadě. Na každou akcii, kterou někdo vlastní více než dva roky, tak připadají dva hlasy.

Ministr hospodářství kanadské frankofonní provincie Québec Pierre Fitzgibbon ve čtvrtek řekl, že transakce je výhodná a že jeho vláda je kvůli ní v kontaktu s Elysejským palácem. Francouzskou vládu chce přesvědčit, že Couche-Tard by byl dobrým vlastníkem.

Řetězec sídlí ve městě Laval v provincii Québec. Fitzgibbon se argumentoval tím, že francouzská strojírenská společnost Alstom získala kanadského výrobce vlaků Bombardier Transportation a je podle něj také dobrým vlastníkem.

Carrefour provozuje téměř 12 300 obchodů ve třiceti zemích a zaměstnává zhruba 320 tisíc lidí. Z toho 105 tisíc ve Francii, která pro něj představuje největší trh. Je také největším soukromým zaměstnavatelem ve Francii, kde má pod kontrolou zhruba pětinu trhu s potravinami. Spolu s dalšími řetězci tak má i zásadní úlohu v zásobování potravinami v době pandemie.

Carrefour od roku 1999 působil v České republice, v roce 2005 ale odešel a prodal své obchody konkurenční prodejní síti Tesco.

Reklama

Související články

Tesku v Česku klesly tržby i zisk

Britskému řetězci Tesco v Česku v uplynulém finančním roce, který skončil letos 29. února, klesly meziročně tržby o 3,6 procenta na přibližně 43 miliard korun....

Výběr článků

Načítám