Hlavní obsah

V Motole vyhodili zaměstnance, který si zajistil přednostní očkování

Právo, dan

Ve Fakultní nemocnici Motol v Praze má snaha zajistit přednostní očkování proti covidu pro příbuzné nebo známé první oběť. Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík propustil jednoho nezdravotnického pracovníka, který měl zajistit vakcínu sobě a jednomu příbuznému. Tedy lidem, kteří nepatřili do prioritní skupiny, tedy mezi ohrožené zdravotníky nemocnice.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Vakcína proti covidu-19 firem Pfizer/BioNTech. Ilustrační foto.

Článek

Na případ redakci Novinek upozornil čtenář dopisem a Ludvík podle svých slov dostal stejný dopis.

„To je veselý, protože to udělal člověk, který u nás pracuje devět dní. A protože byl ve zkušební době, tak už u nás nepracuje,“ řekl Právu Ludvík.

Dodal, že jde o zásadní porušení nařízení, že jinak reagovat nemohl. Kdo chybu udělal, nechtěl přiblížit, pouze poznamenal, že šlo o nezdravotníka.

Zpřístupnit rezervační systém v únoru všem je zbytečné, tvrdí Babiš

Koronavirus

„Poslední instrukce, jak se má vakcína podávat a že mají prioritu pouze zdravotníci, odešla 29. 12. Problém je, že ten dotyčný nastoupil až od začátku ledna,“ dodal ředitel.

Argumentaci některých nemocnic, že je lepší vakcínu podat mimo plán než ji vyhodit, nepovažuje za správnou. „To je sice pravda, ale ta vakcína je pro zdravotníky a spíše bych to dal hospitalizovaným pacientům, než to dával příbuzným,“ poznamenal Ludvík.

Zdravotní ústav nedostal vakcíny pro sebe, ale pro ohrožené skupiny. Šéf rezignoval

Domácí

Dodal, že celý očkovací systém v Motole předali Centrálnímu registračnímu systému. „Pro příští týden tam máme asi 1200 míst,“ dodal ředitel. O očkování je podle něj velký zájem. „Vidíme, jak nám tam ty rezervace padají jako lavina. To je dobře, ale je důležité, aby se nezpomalily dodávky vakcín do ČR, protože nám vzniká závazek, abychom těm lidem dali druhou dávku za 21 dní,“ dodal Ludvík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám