Hlavní obsah

Operátoři: Za kolaps očkování může stát. O posílení sítě nežádal včas

Foto: APMS

Jiří Grund, šéf Asociace provozovatelů mobilních sítí, odmítá vinu za ranní kolaps při registraci na očkování.

Reklama

Výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund vysvětluje, proč se v pátek ráno nepodařilo hladce odstartovat registrace na očkování. Lidem nechodily smsky potřebné k ověření.

Článek

Měl to být velký den pro boj Česka s pandemií. V pátek v 8:00 se stříhala páska, která pouštěla lidi starší 80 let k registraci na dlouho očekávané očkování proti covidu-19. Nůžky však byly rezavé, konkrétně lidem nechodily ověřovací smsky pro přihlášení, protože operátoři byli zahlceni. Jak to je možné? Na to v rozhovoru odpovídá Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Proč systém ráno zkolaboval?

Protože nás společnost ATS Praha, která pro stát jako jeho smluvní partner SMS ověřování zajišťuje, o navýšení kapacit nepožádala a ani stát nás neinformoval o tom, že bude požadovat SMS ověření.

O datu spuštění víme všichni dopředu, proč jste se tedy sami neangažovali?

Naopak. Víme, že jsme všichni na jedné lodi a soukromý i veřejný sektor musí kooperovat, abychom situaci zvládli. Proto jsme sami iniciativně v okamžiku, kdy jsme se dozvěděli, že linka Chytré karantény 1221, kterou provozuje Dial Telecom, má sloužit k tomu, aby se přes ni senioři mohli registrovat k očkování, tak jsme za operátory nabídli svou pomoc.

Společnost Dial Telecom má technická omezení a kdyby všichni senioři začali volat na číslo 1221, tak by to systém nemusel zvládnout. Proto jsme nabídli, že pokud bude systém na hranici svých možností, tak volajícím lidem pošlou mobilní operátoři hlášku, že se mohou registrovat online napřímo na stránkách ministerstva zdravotnictví přes registrace.mzcr.cz.

Během dvou týdnů, kdy jsem hledali toto řešení, nás nikdo ze státního týmu neinformoval o tom, že by měla existovat potvrzovací esemeska. Je to profesionální selhání, které by si soukromý sektor nemohl dovolit.

Kdy jste se dozvěděli, že máte navýšit kapacitu SMS brány?

Jedna informace je, že Vladimír Dzurilla (vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci, pozn. red.) obvolával ráno osobně členy Asociace provozovatelů mobilních sítí s žádostí, abychom navýšili kapacitu pro zasílání ověřovacích SMS. Druhá informace je o tom, že společnost Dial Telecom ve čtvrtek prý zaslala žádost o navýšení kapacit. To se nám však zatím nepodařilo dohledat.

Každopádně v půl osmé jsme tu informaci měli a obratem jsme kapacitu navýšili. Naši technici sami ráno zachytili, že vznikl problém, a tak okamžitě začali jednat, aniž by měli oficiální informaci o tom, co toto zahlcení způsobilo. Kolem deváté hodiny už byl problém vyřešen a vše fungovalo hladce. Když by si však ATS Praha v dostatečném předstihu objednala u operátorů větší kapacitu, k žádnému zahlcení by nedošlo.

Co je to dostatečný předstih?

Dodavatelé služby pro stát o tom museli vědět aspoň měsíc dopředu. A přesně v ten okamžik nám měli dát vědět, abychom se na to mohli připravit. Když budu bankou a budu rozjíždět nový systém pro zákazníky, tak vytvořím tým, který bude kooperovat se všemi provozovateli a dodavateli, a veškeré potřebné informace jim budu předávat a zadávat v průběhu. To je klasický manažerský postup.

Chápeme, že věci nemusí být ideální, ale už kdybychom to věděli aspoň dva dny dopředu, tak bychom se připravili.

Sám jste říkal, že jste kapacitu navýšili během několika minut, tak proč byste potřebovali dva dny?

Protože okamžité navýšení kapacity může jít na úkor ostatních zákazníků. Kapacita provozu se řeší s ohledem na všechny zákazníky, tedy třeba i banky. Vychází z jejich pravidelných potřeb. A v okamžiku, kdy se jednomu zákazníkovi rychle kapacita navýší, tak je možné, že například ověřovací SMS potřebná pro vstup do internetového bankovnictví jiného klienta bude mít zpoždění, což je neakceptovatelné. Znovu proto opakuji, kdybychom o ověřovacích esemeskách věděli dopředu, mohli jsme se daleko lépe připravit.

Čili jakoukoliv vinu na pátečním ranním kolapsu, kdy měli senioři problémy s přihlašováním a utekla jim tak možná možnost jít na očkování co nejrychleji, odmítáte?

Naprosto. Ta chyba byla způsobena špatnou koordinací ze strany státu. My jsme jednali okamžitě a v řádu několika desítek minut jsme problém vyřešili. A celé to je pochopitelné, že se stanou chyby, a nechali bychom to být, ale hrozně nás naštvalo, když stát začal házet vinu na nás.

Poté, co se na Twitteru státního týmu Chytré karantény objevila zpráva, že ve frontě čeká více než 40 000 SMS a operátoři je rozesílají rychlostí „jen“ 20 SMS za sekundu a Chytrá karanténa řeší další navýšení, tak se spustila vlna kritiky na operátory, jak to, že jsme nebyli připraveni, a kritizovali nás i vládní úředníci.

Ale pardon, udělat chybu a házet to na někoho jiného, to mě vytáčí. Je to podobné, jako byste přišli do květinářství a řekli, že chcete milion růží, a na sociálních sítích pak začnete obviňovat toto květinářství z toho, že je neschopné, když nemá okamžitě milion růží.

Je to velmi nešťastné. Místo toho, aby si posypali hlavu popelem a řekli, že udělali chybu, tak se snaží zbavit odpovědnosti a házet vinu na ostatní a dehonestovat je. Vnímám to tak, že stát na nás i ostatní, co chtějí pomoci, plive. Také bychom se mohli naštvat a plivat na ostatní, ale čemu to pomůže? Potřebujeme, aby státní a soukromý sektor spolupracovaly a směřovalo to k dobrým výsledkům.

Vy máte pocit, že stát plive na pomoc soukromého sektoru?

A jak skončila aktivita technologické skupiny COVID19CZ? To byl tým odborníků a nadšenců tělem a duší, co chtěli pomoci státu začlenit všechny moderní technologie do Chytré karantény tak, abychom všichni krizi co nejlépe a nejrychleji zvládli. Ti lidé makali do roztrhání těla a jejich píle skončila na neschopnosti úředníků přijmout nové řešení, a tak začali kopat na druhou stranu.

Co můžete sami udělat, aby se komunikace se státem zlepšila?

Musíme táhnout za jeden provaz a stát by měl odborníky napříč obory respektovat, tedy i přijímat jejich doporučení a rady. Když to vezmu za nás. Mobilní operátoři jsou chytří hoši a holky. Domácí vyučování, práce na home officech i online nakupování – to všechno pracuje díky špičkovým firmám v oboru i v této šílené době tak, že jsme schopni všichni fungovat.

Až bude stát schopen zajistit deseti milionům lidí své služby tak, že budou fungovat a lidi s nimi budou spokojeni, tak má právo kritizovat. Ale mnohem lepší by bylo spojit síly a vnímat naše doporučení. Jsme nadšenci, kteří chtějí technologická řešení v této oblasti posunout v naší zemi dál.

Reklama

Doporučované