Ředitel českokrumlovské nemocnice skončí, nechal očkovat příbuzné zaměstnanců

ČESKÝ KRUMLOV - 15.01.2021 18:24 - Aktualizováno: 15.01.2021 18:28


K okamžité rezignaci vyzval dnes hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba ředitele českokrumlovské nemocnice Jindřicha Floriána. Důvodem byl neprůhledný systém rozdělování očkovacích vakcín mimo okruh prioritně určených skupin obyvatel. Informaci, že si ředitel Florián vytvářel jakési očkovací depo pro příbuzné zaměstnanců nemocnice, přinesly Seznam Zprávy.

Ředitel nemocnice v Českém Krumlově Jindřich Florián rezignuje na funkci. Učiní tak po výzvě jihočeského hejtmana Martina Kuby. Florián totiž nechal proti covidu-19 očkovat i příbuzné a známé zaměstnanců nemocnice, jak popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Vakcínu přitom mají teď dostávat jen zdravotníci a další stanovené skupiny. Podle Kuby ředitel porušil jihočeskou vakcinační strategii a naboural důvěru Jihočechů v systém. Florián ČTK řekl, že odstoupí co nejdřív a že jiní by měli posoudit, zda udělal něco špatně.

"Myslím si, že je pro nemocnici dobře, aby rezignace byla co nejdřív, aby nebyl chaos, protože teď tam budu bez autority," řekl ředitel.

"Vyzval jsem ředitele, aby doložil, že vakcíny z jím uvedeného depa byly skutečně použity jen pro seniory a nemocné. Kontrolou jsem zjistil, že toto dodrženo nebylo," uvedl hejtman Kuba. "Pan ředitel svým jednáním porušil jihočeskou vakcinační strategii a já ho vyzývám k rezignaci. Je naprosto nepřijatelné, aby v této chvíli byla důvěra Jihočechů v celý vakcinační systém takovýmto způsobem nabourána. Chci naopak poděkovat ředitelům nemocnic a zdravotníkům, kteří všemi svými silami pracují na tom, aby se k vakcíně dostali co nejrychleji přesně ti lidé, pro které je v tom okamžiku primárně určena. Jihočeši musí mít jistotu, že očkování je transparentní a ne že se někdo dostane k vakcíně proto, že je něčí známý nebo kamarád. Všechny ředitele jsem na to od samého počátku upozornil. Mrzí mě to, ale neumím si představit, že by pan ředitel dál stál v čele nemocnice, takže jsem ho již požádal, aby na svoji funkci rezignoval," dodal Kuba.

Florián řekl, že hejtman má právo vybrat si správce svých nemocnic a že odstoupí. Ke Kubovu obvinění, že naboural důvěru Jihočechů v očkovací systém, uvedl, že se Kubových nařízení nedržel ve 100 procentech. "Jsem v nemocnici 40 let, tak ať posoudí někdo, kdo zná moji práci, jak moc je špatné, co jsem udělal," dodal ředitel.

Jak Seznam Zprávy uvedly, ředitel budoval "očkovací depo" pro příbuzné a známé zaměstnanců nemocnice. Na seznamu bylo zhruba 200 lidí, asi 30 z nich už vakcínu dostalo. Jména podle Floriána slouží jako záloha pro případy, kdy po očkování preferovaných skupin zůstanou volné vakcíny, jež je třeba v omezeném čase využít.

arm