"Vysokoprůtokové" vakcinační centrum bude v Táboře na zimním stadionu

TÁBOR - 15.01.2021 18:33


Tento týden vznikla na zimním stadionu v Táboře dohoda mezi hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou, ředitelem Nemocnice Tábor Ivem Houškou, starostou Tábora Štěpánem Pavlíkem a jednatelem Tělovýchovných zařízení města Tábora (TZMT) Janem Bendou, že tzv. vysokoprůtokové vakcinační centrum bude v Táboře umístěno právě v objektu zimního stadionu, který je majetkem města Tábora. Takovým centrem projde několik stovek klientů denně.

Otevřeno by mohlo být v polovině února a sloužit veřejnosti bude až do června. Umístěno bude na hrací ploše, ale nejdříve musí TZMT rozpustit ledovou plochu a připravit povrch pro jeho zbudování.

Zimní stadion má pro vytvoření vakcinačního centra řadu benefitů: vysokokapacitní parkoviště, krátkou docházkovou vzdálenost do haly, dostatek místa na hrací ploše, zázemí, bezbariérovost, vysoké stropy. Lidé do stadionu vstoupí vchodem z ulice Václava Soumara, budou se orientovat podle navigačního systému a zhruba po 30 minutách halu opustí protilehlým vchodem směrem na parkoviště. Uvnitř bude vytvořena teplota 20 °C.

Do té doby, než se postaví "vysokoprůtokové" vakcinační centrum, zvládne Nemocnice Tábor očkování ve svém areálu. Jako nejvhodnější prostor ředitelství určilo přízemí nového a dosud nevyužívaného pavilonu psychiatrie.

Spolupráci při koordinaci budoucího vakcinačního centra na zimním stadionu přislíbily Hasičský záchranný sbor, Policie ČR, Městská policie Tábor. Město Tábor nemocnici poskytne své zaměstnance jako administrativní pracovníky centra. Podle starosty Štěpána Pavlíka hodlá město Tábor ve spolupráci s okolními městy a obcemi a dopravní společností Comett Plus organizovat hromadný svoz do vakcinačního centra zejména pro seniory, kteří se nebudou mít na očkování jak dopravit.
Velkou iniciativu při tvorbě vakcinačních center vyvíjí Jihočeský kraj. Jak píše na svém Twitteru hejtman Martin Kuba, "Naše jihočeská očkovací centra už se budují a taky už mají svůj název a logo. Stejný název budou mít noviny, které budou všichni Jihočeši dostávat do svých schránek. V nich najdou všechny potřebné informace."

arm