Častá chyba, která vede k nepříjemným infekcím. Lékař prozradil, jak často měnit spodní prádlo

Pokud jde o spodní prádlo, většina lidí u sebe ve skříni najde jistě takové, které už zažilo lepší časy. Jistě, ke staršímu prádlu máte svůj vztah a je pravděpodobně pohodlné na nošení. Co na tom, že jsou na něm patrné malé dírky a jeho barva je vybledlá. To přeci ničemu zase tak nevadí. Jenže podle experta na hygienu to není zase tak jednoduché a obnošené spodní prádlo má i další negativa.

Dobré i špatné bakterie

Možná vás to překvapí, ale spodní prádlo byste neměli nosit déle než šest měsíců. Ne, nemyslíme v kuse, ale i tehdy, kdy se o něj řádně staráte a perete ho. Bakterie se totiž mohou dostat do hlubších struktur prádla a přebývat zde i po vyprání.

Vaše spodní prádlo je dlouhou dobu v úzkém kontaktu s pokožkou, dokonce s intimními partiemi. Výsledkem je to, že se dostává do styku s velkým množstvím odumřelých buněk z těchto oblastí a také bakterií. Mezi ně počítáme ty zdravé, jež se vyskytují přirozeně a máme je všichni, ale také ty špatné, které mohou způsobit infekce, jako jsou opary nebo bradavice,” řekl pro list Daily Mirror lékař Shirin Lakhani, který se specializuje na hygienu. Podle něj výzkumy dokládají, že některé bakterie se na spodním prádle udrží i po vyprání.

Ze spodního prádla by se neměla stát archiválie. I po vyprání se na něm mohou držet bakterie, a tak je třeba ho měnit jednou za půl roku. / Foto: Shutterstock

Spodní prádlo neváhejte vyhazovat

Expert upozorňuje, že na nohavičkách spodního prádla se mohou vyskytovat i tak zákeřné bakterie, jako je nechvalně proslulá E.coli. Tu nemusí zničit ani vyprání na vysoké otáčky. Proto lékař Lakhani radí, aby ženy měnili své spodní prádlo minimálně jednou ročně. Optimální by však bylo, aby prádlo starší půl roku putovalo do koše. Jde zejména o prádlo, které používáte na aktivity, jako je cvičení nebo běh. Tam je riziko zanesení bakteriemi ještě vyšší.

Podle lékařů se však touto radou překvapivě velké množství lidí vůbec neřídí a považuje vyprané prádlo za dostatečně čisté. Touto chybou je ale možné si zadělat na vážné problémy nejen v intimních partiích.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments