Druhý rok pandemie bude ještě horší než ten první, varují experti. Řekli, na co se připravit

Druhý rok pandemie nemoci Covid-19 bude pravděpodobně horší než ten první. Takové varování vyslovil expert Světové zdravotnické organizace (WHO) na krizové situace Mike Ryan. Poukázal především na rychlost šíření koronaviru, zejména potom na severní polokouli. Ta je vyšší, než ještě před pár měsíci kdo předpokládal.

Koronavirus nebrzdí, právě naopak

Vstupujeme do druhého roku. Může být dokonce těžší, vzhledem k tomu, jaká je dynamika šíření a problémy, které dnes vidíme,” uvedl Ryan. Celosvětová bilance obětí Covidu-19 už se blíží dvěma milionům životů. Nakazilo se přitom více než 91,5 milionů lidí. Jde jen o potvrzené případy, ve skutečnosti jich zřejmě bude ještě mnohem více.

WHO uvedla, že po dvou týdnech poklesu počtu případů se trend vrátil zpět k rekordům. Podle expertů jde zřejmě o důsledek vánočních svátků, kdy se lidé setkávali navzdory doporučením. Na severní polokouli, tedy zejména v Evropě a Severní Americe, navíc panuje zimní období, které koronaviru přeje. Lidé se zdržují ve vnitřních prostorách, kde se virus rychle šíří.

Vakcíny stále trochu nejisté

Podle další expertky WHO, Marie van Kerkhoveové, je třeba v dalších týdnech očekávat výrazné zhoršení situace. Svůj podíl na tom mají i nové mutace koronaviru, zejména ta britská, která je prokazatelně agresivnější a způsobuje rychlejší šíření nemoci. Podle odhadů už se rozšířila do celého světa. Také proto se evropské vlády chystají k dalšímu zpřísňování opatření.

Zejména jaro může být podle expertů ještě velmi složité. Nejsou vyloučeny nové rekordy a rychlý nárůst obětí. V těchto měsících by se ale už mělo očkovat, a pokud se potvrdí vysoká účinnost vakcín, měla by epidemie pomalu začít ustupovat. V posledních dnech se ale objevují zprávy, že některé vakcíny možná tak účinné nejsou. Problémy se schválením Evropským lékovým úřadem má látka od společnosti AstraZeneca, která podle všeho nedosahuje ani deklarované 70% efektivity. Pochyby panují také o některých čínských vakcínách. V Norsku pak po podání vakcín od Pfizeru a Moderny zemřelo už třiadvacet lidí.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments