Plzeň: Tříkrálové kasičky jsou v obchodech i v kostelech

15.01.2021 19:05

Letošní epidemiologická situace neumožnila tříkrálovým koledníkům osobní návštěvy domů a domácností při tradiční Tříkrálové sbírce pro lidi v nouzi, proto se rozhodla charita oslovovat veřejné instituce nebo obchody, které zůstaly otevřené, za účelem umístění jinak nevyužitých pokladniček. V Diecézi plzeňské, rozkládající se na území Plzeňského a Karlovarského kraje, už bylo zaznamenáno na 140 takových koledních míst a další přibývají.

Plzeň: Tříkrálové kasičky jsou v obchodech i v kostelech
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Některé kasičky se však přece jen podařilo dostat blíže lidem. Část jich byla rozdána do kostelů, aby do nich mohli přispět věřící na bohoslužbách. Zde ovšem platí omezení, že kapacita kostela při mši může být pokryta jen z deseti procent. V některých kostelích je pokladnička nadto umístěna v určitých dnech nebo hodinách a místní charita o ní informuje prostřednictvím letáčků nebo ve spolupráci s obecním rozhlasem. Další pokladničky označené červeným logem charity se podařilo vystavit v obchodech, které zůstaly otevřené, tedy zejména v květinářstvích, obchodech s potravinami a lékárnách, zapojily se i některé veřejné instituce, nejčastěji obecní a městské úřady. V tuto chvíli už Diecézní charita Plzeň eviduje na 140 takto umístěných kasiček – seznam je k dispozici na webu ZDE,“ uvedl Petr Šimek za Diecézní charitu Plzeň.

V Plzni je například možno přispět do bezbariérové pokladničky na vrátnici Biskupství plzeňského (náměstí Republiky 35), další je na ředitelství Diecézní charity Plzeň (Hlavanova 16).

Ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr na Facebooku organizace zveřejnil výzvu s prosbou o pomoc při umisťování kasiček na veřejně přístupná místa. „Osvědčilo se, že si některé pracovní kolektivy převzali pokladničku a pomáhají nám umístěním stacionární pokladničky v různých podnicích, obchodech nebo provozovnách,“ vysvětluje Jiří Lodr.

„Tříkrálová sbírka letos s ohledem na situaci trvá výjimečně až do 24. ledna. Pokud by měli lidé zájem zapojit se a založit kolední místo se stacionární kasičkou, je to stále možné, stačí kontaktovat naše diecézní koordinátorky sbírky a dohodnout se s nimi na dalším postupu,“ uvádí Petr Šimek a dodal, že online koleda poběží až do 30. dubna.

Tříkrálová sbírka online

Charita věří, že se i letos, navzdory všem překážkám, koleda přece jen vydaří. Je určená na podporu charitních sociálních služeb pomáhajícím lidem v nouzi a v různých obtížných životních i krizových situacích. Obzvláště tento rok může být potřebných lidí více než v letech minulých. Díky tomu, že se většina peněz vrací do místa, kde byla vykoledována, má Tříkrálová sbírka i lokální charakter pomoci a solidarity.

Místa, kde jsou umístěné kasičky v Plzni:

  • Ředitelství Diecézní charity Plzeň, Hlavanova 16
  • Fišer – Květiny, Helena Ottová, Pod všemi svatými 2
  • Karmelitánské knihkupectví Plzeň, Solní 5
  • Biskupství plzeňské, náměstí Republiky 35
  • Koinonia Jan Křtitel, Budilovo náměstí 1
  • Aggeo – italské speciality, Roosveltova 13
  • Květiny Milt, V Homolkách 1
  • Domov pro seniory sv. Jiří, Mohylová 92

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…