Nepálci napsali kapitolu himálajského horolezectví. Vylezli na K2 v zimě!

Nepálci napsali kapitolu himálajského horolezectví. Vylezli na K2 v zimě!

Na přelomu roku 2020 a 2021 se základní tábor pod K2 začal plnit horolezci, kteří se pokoušejí o její vylezení v zimních podmínkách. Bude nakonec i tato osmitisícovka zlezena, jakým stylem a nepřipomíná ruch pod K2 dění na Everestu v tragickém roce 1996?

Aktualizováno 20. 1. 2021 v 15:20.

FOTO archiv Honza „Tráva“ Trávníček, Red Bull Content Pool

Zimní expedice na osmitisícové vrcholy nejsou obvyklou kratochvílí horolezců, pokud to nejsou zrovna Poláci, kteří v tomto oboru, zimní lezení na osmitisícovky, vynikají. Ale i takovým specialistům uniká poslední výstup do sbírky, zimní výstup na karakorámský vrchol K2 (8 611 m). Abychom pochopili, jak je složité vylézt v zimě na osmitisícovku, pojďme se prvně podívat na historii zimního lezení v Himálaji a Karakorámu.

První zimní výstupy na osmitisícovky

Poté, co všechny osmitisícovky byly zlezeny, uskutečněny prvovýstupy a Messner s Habbelerem dokázali, že lze vylézt na Everest bez přídavného kyslíku, objevila se nová výzva – lezení v období kalendářní zimy. Čtyřicetiletou historii zimního lezení najdete v tabulce níže.

RokHoraLezci
1980Everest (8.849 m)Cichy, Wielicki (PL)
1984Manaslu (8.163 m)Berbeka, Hajewski (PL)
1985Cho Oyu (8.201 m)Berbeka, Pawlikovski (PL)
1985Dhaulagiri (8.167 m)Czok, Kukuczka (PL)
1986Kangchenjunga (8.586 m)Wielicki, Kukuczka (PL)
1987Annapurna I (8.091 m)Kukuczka, Hájzer (PL)
1988Lhotse (8.516 m)Wielicki (PL) – SOLO
2005Shishapangma (8.027 m)Morawski, Moro (PL, I)
2009Makalu (8.485 m)Moro, Urubko (I, KAZ)
2011Gasherbrum II (8.035 m)Richards, Urubko, Moro (USA, KAZ, I)
2012Gasherbrum I (8.080 m)Bielicki, Gołąb (PL)
2013Broad Peak (8.051 m)Berbeka, Bielecki, Kowalski, Malek (PL)
2016Nanga Parbat (8.126 m)Sadpana, Txikon, Moro (PAK, ESP, I)
2021K2 (8.611 m)Mingma Gyalje Sherpa, Nirmal Purja, Gelje Sherpa, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Pem Chhiri Sherpa, Kilu Pemba Sherpa, Dawa Tenjing Sherpa, Sona Sherpa (NEP)
Chronologicky seřazená tabulka prvních zimních výstupů na všechny osmitisícovky světa.

Horolezci v Himálaji a Karakorámu na zimních expedicích musí běžně snášet teploty padající k -30 °C, silný vítr a také větší riziko pádu lavin. Hora, která potrápila v zimě nejvíce, je Nanga Parbat. Odolávala nejen Polákům od roku 1989. Celkem se o ni do úspěšného dosažení vrcholu pokoušelo 35 expedic a z toho 14 bylo polských. O K2 se doposud pokusilo jen pár nejodvážnějších a nejzkušenějších.

Pokusy o K2

1987/1988 Polsko-kanadsko-britskou expedici, která se jako první pokoušela o výstup na K2 v zimě, vedl Polák Andrzej Zawada. Expedice se dostala do nadmořské výšky 7.300 m n. m., kde vybudovala 3. výškový tábor. Silný vítr a omrzliny však expedici ukončily.

2002/2003 Polsko-kanadsko-britskou expedici, která se jako první pokoušela o výstup na K2 v zimě, vedl Polák Andrzej Zawada. Expedice se dostala do nadmořské výšky 7.300 m n. m., kde vybudovala 3. výškový tábor. Silný vítr a omrzliny však expedici ukončily.

2011/2012 I Rusové se pokusili o K2. O expedici jsme informovali na našem webu v příspěvku K2 V ZIMĚ: ŠÍLENSTVÍ NEBO VRCHOL LIDSKÝCH MOŽNOSTÍ? Expedice dosáhla výšky 7.200 m n. m. Skončila bohužel pro neúspěšnou evakuaci úmrtím jednoho člena na otok plic.

2017/2018 Krzysztof Wielicky se vrací pod K2, aby vedl národní expedici. Expedice měla v plánu na vrchol vystoupat Česenovým pilířem, dosáhla výšky 6.300 m n. m. a pro zranění nakonec zvolila Abruzziho hřeben. Zde expedice dosáhla výšky 7.400 m n. m. a Denis Urubko při svém solo pokusu i výšky 7.600 m.

Zima 2020/2021 pod K2

Právě probíhající zima přilákala do základního tábora pod K2 až nečekaně různorodé osazenstvo. Asi největší skupinu základního tábora tvoří účastníci výpravy agentury Seven Summits Trek, na jejímž permitu je i jméno Nirmal Purja, takzvaný Nims, který s pomocí kyslíku vylezl všech 14 osmitisícovek během pouhého půl roku.

Kromě účastníků komerční expedice Seven Summits Trek je v základním táboře i malá skupinka velice zkušených horolezců, kteří lezou bez umělého kyslíku. Jmenovitě Tamara Lunger, Alex Gavan, Sergi Mingtone, Juan Pablo Mohr, Mattia Conte a Antonios Sykaris.

Po prvním aklimatizačním kole byli horolezci kvůli silnému větru a sněžení zavřeni v základním táboře. Jen, co se počasí umoudřilo, Purja se 10. 1. vydal na kontrolu prvního a druhého výškového tábora. Bohužel 2. tábor Purjy byl zničen, a tak nezbývalo nic jiného než udělat nové vynášky. Odhodlání ale neztrácel.

Vyhlídkový první výškový tábor již nad hranicí 6 tisíc metrů.
Vyhlídkový první výškový tábor již nad hranicí 6 tisíc metrů.

Co na to čeští horolezci?

Oslovil jsem Honzu „Trávu“ Trávnička, který jako jeden z šesti Čechů na vrchol K2ky vylezl, a Tomáše Petrečka, který z důvodů přílišného rizika expedici v roce 2019 předčasně ukončil.

„Začal bych jediným slovem, a to je citoslovce BRRR. Když si vzpomenu na tu zimu, která nás při výstupu doprovázela, tak si sice umím představit tam být v těchto měsících, ale nechci. 🙂 Ale pravdou je, že aspoň mizí to neuvěřitelné extrémní střídaní teplot mezi dnem a nocí, které jsme kolikrát zažili v rozmezí až 70 stupňů. Třeba na rameni K2 ve výšce asi 8000 m jsme v deset dopoledne ve stanu naměřili kolem PLUS 40 stupňů. Předtím v noci MINUS 40 odhadem. Takže tu kosu jim tam teď fakt nezávidím,“ srovnává Honza Trávníček zimní podmínky se svým výstupem v roce 2014.

„Je tam mnoho lidí, kteří se o ten výstup chtějí pokusit, mnoho Šerpů, kteří budou pomáhat, a také hodně kyslíku ve stlačené formě. Bude to jistě náročné, a to i s ohledem na teploty, které tam nyní panují. Pokud budou dobré podmínky a počasí, věřím, že se to povede. Síla, se kterou se tam vydávají, ale i množství lan a horolezeckého materiálu jsou obrovské. Osobně mám raději komornější atmosféru a jiný způsob lezení v horách. Mně stačí ta „letní“ himálajská zima, v zimním období to bude velmi přísné.“ Popisuje svůj pohled na letošní zimu pod K2 Tomáš Petreček a zároveň dodává: „Všem účastníkům této velké akce přeji úspěch a hlavně bezpečný návrat.“

„Každopádně se letos při zimním „dobývání“ Hory hor potkalo v základním táboře velké množství hodně našlapaných „týpků“. Mnohé z té party osobně znám, a to i nepálských kluků, a musím říci, že pokud byla někdy šance a hlavně počasí a Duch Hory dovolí úspěšný zimní výstup, tak by to mohlo být tento rok. Sleduji dění zpovzdálí tepla zasněžené české kotlinky a vidím, že se jednotlivé týmy správně rozhodli pro společnou spolupráci. Teď samozřejmě mluvím hlavně o těch nejdůležitějších kouscích této skládačky, a tou jsou fixovací týmy složené z těch nejlepších borců, hlavně z Nepálu. Všichni ostatní budou čekat, než bude kopec připraven k výstupu a odjištěn lany. Nemůžeme předpokládat, že se klienti agentur (třeba Seven Summit) budou hrnout mezi prvními. Nikdy to tak nebylo ani při našich výstupech. Myslím, že vyjma Josky Rakoncaje, jsme všichni ostatní při našich úspěšných výstupech aspoň částečně využívali fixy.“ Hodnotí schopnosti horolezců na K2 Honza Trávníček.

Blízko vrcholu K2

Podle posledních informací na webu ExplorersWeb.com tým Šerpů postavil 4. výškový tábor, čímž dosáhl nového výškového rekordu během zimních výstupů na K2, ovšem je potřeba zmínit, že Šerpové lezou s dýchacími přístroji se stlačeným vzduchem. Mingma Gyabu Sherpa na svém facebookovém profilu zmínil, že na vrchol K2 lezou ve jménu celého národu Šerpů.

Ovšem ani skupina horolezců bez dýchacích přístrojů nijak výrazně nezaostává! Sergi Mingote a Juan Pablo Mohr dorazili do výšky 7 002 m n. m., kde ve třetím výškovém táboře postavili malinký stan. To je velice úctyhodný výkon! Tamara Lunger a Alex Gavan se rozhodli posunout C2 (druhý výškový tábor).

Pokud počasí zůstane přívětivé a vítr zůstane v únosných mezích, Nirmal Purja povede tým k zajištění vrcholové pasáže K2. Nirmal doufá, že na vrcholu stanou společně. Nedaleko za nimi by měli na vrchol dorazit i horolezci Mingtone, Mohr, Lungerová a Gavan.

Peklo ve třetím výškovém táboře - ne vždy se tam opalujeme.
Peklo ve třetím výškovém táboře – ne vždy se tam opalujeme.

Pokoření nebo vystoupení?

„Budu držet palce, aby se všichni vrátili v pořádku do svých domovů, ať s vrcholem, či bez něj. Co mne trochu děsí, tak je již výše zmíněné „dobývání“ hory. Podle mých informací totiž převážná většina horolezců pokoušejících se teď o výstup leze s kyslíkem. To si K2 nezaslouží. První zimní výstup, a je tak trochu nefér. Ale myslím, že se hora bude bránit. Přeci nemůžeme používat „dopink“, když sami vlastními silami na výstup nemáme? Vždyť ty naše výstupy na osmy v roce 2021 již nejsou tak o technických obtížích, jako hlavně o nedostatku kyslíku tam nahoře. Pro šerpíky je to práce, tam kyslík akceptuji, ale… Hory jsou všech, každý koná, jak umí, ale každý má i právo vyjádřit svůj názor. Takže upřímně nejvíc přeji úspěch malému týmu bez kyslíkářů – Tamaře Lunger a Alexovi Gavanovi, kteří jdou nejen bez pomocného dýchacího přístroje, ale taktéž si sami dělají vynášky, budují výškové tábory a vaří. Prostě takhle se mi to zdá fér. Pozor – neporovnávám s prvovýstupy. To je zase úplně jiná pohádka.🙂
Mimochodem s Tamarou (a s Radkem Jarošem a Miskou) jsme společně stoupali k vrcholu K2 v roce 2014 a musím říci, že její skromnost a pokora mne příjemně překvapila. A ještě je hezká, ne jako Radek či Miska. 🙂 Go, Tamara go!“ Bilancuje o použití přídavného kyslíku a fandí Honza Trávníček.

Dokud všichni nebudou v základním táboře

Stanutí na vrcholu je jen polovina cesty. Ať to zní jakkoliv otřepaně, v případě zimního výstupu na K2 je potřeba toto mít na paměti dvojnásob. Obzvláště v nižších pasážích pod Ramenem a Černou pyramidou padá velké množství kamenů. V redakci všem účastníkům expedice držíme pěsti ke šťastnému návratu a dále budeme informovat o tom, jak postupují jednotlivé skupinky horolezců.

Historický úspěch pro Nepál

Nepálci a obzvlášť Šerpové jsou důležitou součástí himálajského lezení. Nyní se do historie zapsala i čistě Nepálská expedice. Zimní výstup na K2 je navíc pozdvižen tím, že Nirmal Purja na vrchol vystoupil bez použití přídavného kyslíku. Své rozhodnutí nepoužít kyslík Nirmal zveřejnil 18. 1. na svém facebookovém profilu. Kromě Nirmala kyslík z lahve neplánoval použít ani Mingma G, jehož aktualizace nejsou tak časté.

Dawa Tenji Sherpa (tým MG), Mingma G, Dawa Temba Sherpa a Pem Chiri Sherpa, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Nirmal Purja a Gelje Sherpa během Pudži před zimním výstupem na K2 5. 1. 2021.

Zde se můžete podívat na poslední metry výstupu na zimní K2, kdy horolezci zpívají nepálskou hymnu.

Podívejte se na fotogalerii Honzy Trávníčka z jeho výstupu na K2 v roce 2014.

Průběh prvního zimního výstupu na K2:

15/1/2021, 19:30 – Agentura Seven Summit Treks oznámila, že skupina 10 horolezců zahájila výstup na vrchol K2. Jde o Nepálce v pořadí Nirmal Purja, Gelje Sherpa, Mingma David Sherpa, Mingma G, Sona Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Pem Chhiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Kili Pemba Sherpa, Dawa Tenjing Sherpa. Skupina byla rozdělena v táborech C3 a C4 a v plánu mají na vrchol postupně vystoupit do 13:00 místního času (cca v 7:30 SEČ 16.1.2021). Mingma G se nechal před expedicí slyšet, že chce na K2 vylézt bez použití přídavného kyslíku.

16/1/2021, 5:00 – Chhang Dawa Sherpa (@14dawa) na svém Instagramu oznámil, že tým Šerpů právě leze část zvanou Bottleneck. Bottleneck je úzký kuloár zhruba 400 m pod vrcholem K2.
Informace o skupině horolezců kolem Tamary Lunger a Alexe Gavana nejsou aktualizované. Pouze před 11 hodinami se na Instagramu Sergiho Mingota objevil příspěvek, že svou aklimatizační rotaci v 7 000 m dokončil, ale neuvedl žádné další plány.

16/1/2021, 10:12 – Mingma G přidal na svou facebookovou stránku příspěvek, že jsou 200 m pod vrcholem K2.

16/1/2021, 10:38 – Chhang Dawa Sherpa na svém Instagramu přidal i fotku displeje fotoaparátu, kterým míří ze základního tábora k vrcholu K2. Na fotce jsou vidět členové nepálského týmu. Také dodává, že první u vrcholu počkají 10 m od něj, aby se skupina všech deseti členů seskupila a na vrchol vystoupili společně!

16/1/2021, 13:05 – Vrchol K2 dosažen! Chhang Dawa Sherpa na svém instagramovém účtu (@14dawa) zveřejnil informaci o úspěšném výstupu na vrchol K2. Vrchol byl dosažen v 17:00 místního času. Je to úspěch obrovského odhodlání nepálských horolezců a týmové spolupráce. Další kapitola horolezectví je téměř dokončena. Teď doufáme, že se všichni v pořádku dostanou zpátky do základního tábora!

16/1/2021, 13:05 – Sergi Mingtone zraněn. Podle informací na ExplorersWeb.com Sergi Mingtone upadl někde mezi C1 a předsunutým základním táborem a je v bezvědomí. Informaci zveřejnil novinář Fernando J. Perez, který doprovází horolezce Alexe Txikona a Simone Mora na zimní expedici na Manaslu. Simone Moro se také snaží podpořit záchranou akci z Nepálu a dostat helikoptéru do základního tábora pod K2 v co nejkratším čase.

16/1/2021, 13:55 – Smutné zprávy, Sergi Mingtone zemřel. Detaily tragické události osvětluje Dawa Sherpa ve svém příspěvku na Instagramu. Po zaznamenání nezvyklého pohybu Sergiho gps trekeru, zjistili, že utrpěl asi 600 m dlouhý pád do předsunutého základního tábora. Na pomoc mu přispěchali Tamara Lunger, Alex Gavan a dva polští horolezci Magdalena Gorzkowska a Oswaldo Oliveira. Přes všechno úsilí Segri zraněním podlehl. Jeho spolulezec Juan Pablo Mohr, který sestupoval za Sergim, na místo nehody dorazil až za dlouhých 40 minut. Upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům.

16/1/2021, 17:00 – Úspěšný sestup do C4. Dawa Sherpa informoval, že všech deset Nepálců úspěšně sestoupilo z vrcholu do čtvrtého výškového tábora. Podle jeho slov jsou všichni v pořádku a v dobré formě.

16/1/2021, cca 19:00 – V bezpečí C3. Všech deset Šerpů, kteří před šesti hodinami stanuli na vrcholu K2 úspěšně sestoupili do třetího výškového tábora. Celá skupina tak byla v pohybu 24 hodin a vrcholu dosáhla oproti původnímu plánu se ztrátou čtyř hodin. Podle informací vedoucího Seven Summit Treks (SST) Dawa Sherpy dva členové vrcholové skupiny pokračují nocí až do základního tábora. Jedná se o Sona Sherpu (SST) a Gelje Sherpu (tým Nirmala Purjy). Oba tak čeká ještě dlouhá noc. Ostatní by měli do základního tábora sestoupit po odpočinku v C3.

17/1/2021, 4:25 (SEČ) – Sona Sherpa a Gelje Sherpa jsou v BC! – Neskutečný výkon předvedli Šerpové Sona Sherpa a Gelje Sherpa, kteří po dosažení vrcholu nezůstali ve výškovém táboře č. 3, ale pokračovali za tmy až do základního tábora. V pohybu tak byli bezmála 34 hodin!

17/1/2021, 16:45 (SEČ) – Tým zbývajících osmi horolezců je bezpečně v základním táboře – Informoval o tom v příspěvku na Instagramu Chhang Dawa Sherpa. Historie zimních výstupů byla doplněna i o vylezení K2. Zatím však není zcela jasné, jestli Mingma G a Nirmal Purja absolvovali celý výstup bez přídavného kyslíku. Pokud by tomu tak nebylo, mohla by K2 být zlezena ještě v lepším stylu (bez kyslíku) Tamarou Lunger, Alexem Gavanem a J. P. Mohrem, kteří jsou aklimatizovaní a mohou využít dalšího okna dobrého počasí. Vše ale také bude záležet na tom, jak se srovnají se ztrátou spolulezce a kamaráda Sergiho Mingtona.

Zkušenosti čtenářů

radek

„Josky Rákonsaje“? Proboha…. to si nezaslouží….

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: