Hlavní obsah

Sudí Rejžek vysvětluje, proč si volal s Berbrem. Teď nechápe stopku

Foto: Profimedia.cz

Pavel Rejžek se v kariéře rozjel rychle, patřil mezi nejmladší rozhodčí na listině FIFA, protože dostal zelenou od Romana Berbra. Kvůli telefonátům s ním teď ale pro změnu obdržel ligovou stopku.

Reklama

Kdo se ocitl v odposleších s Berbrem, nebude na ligu delegován. Tak se vyjádřil pan Melo Pereira, nový šéf komise rozhodčích. Týká se to trojice sudích. Zatímco duo Královec a Ardeleanu mlčí, Pavel Rejžek nechápe, zač je trestán.

Článek

„Já jsem žádné zápasy neovlivnil, ať si je každý pustí,“ říká Pavel Rejžek, třicetiletý sudí z Písku, který si odmítá představovat, že by měl dlouhé týdny či měsíce čekat na to, jak jeho případ posoudí Etická komise FAČR, aniž by směl fouknout do píšťalky.

„Já vůbec nechápu, proč jsem se v těch problémech ocitl. Jsem mezinárodní rozhodčí. Jak to asi může dopadnout, když vypadnu z praxe s profesionálním fotbalem?“ klade si Rejžek otázky. A doufá, že jeho případ bude vyřešen nějak individuálně.

Jeho hlavní problém spočívá v telefonátu, který v srpnu 2019 odposlechla policie. Roman Berbr, tehdy místopředseda asociace, dával Rejžkovi před utkáním Opava–Zlín tento pokyn: „Slezsko je úhlavní nepřítel, úhlavní, jo? Úhlavní, jo? Striktně podle pravidel, jo? Čau.“

Bylo to v době, kdy tehdejší vedení opavského klubu bylo „na nože“ s Miroslavem Ozaniakem, severomoravským šéfem komise rozhodčích, který podle řady svědectví vnímá fotbal v podobně pokrouceném duchu jako Roman Berbr.

Pod Rejžkovým vedením vyhrál Zlín 3:0 a duel musel být ukončen o něco dřív, protože po vyloučení domácího kapitána Pavla Zavadila začaly vzduchem létat kelímky a vůbec atmosféra notně zhoustla.

Pavel Rejžek si však je jist, že zápas neovlivnil. Stejně jako v září 2019 duel Plzeň–Jablonec (3:2). Krátce před ním si ho Berbr pozval na Strahov na snídani a nabídl mu možnost působit na listině rozhodčích FIFA. A to v situaci, kdy měl Rejžek odpískáno pouhých 9 prvoligových zápasů.

„O utkání Plzeň–Jablonec tam ale nepadlo ani slovo,“ říká Rejžek. To až po zápase, kdy Berbrovi hlásil průběh utkání, stejně jako po předchozím zmiňovaném duelu v Opavě. Nevidí na tom nic zvláštního. „Vždycky když v zápase bylo něco kontroverznějšího, ozval jsem se někomu z komise rozhodčích a panu Berbrovi,“ připouští Rejžek v interview pro Seznam Zprávy.

Problém nastal 13. října loňského roku, kdy byl Roman Berbr, tehdy český místopředseda asociace, zatčen a obviněn z několika trestných činů. Postupně vystupovalo na povrch, že se intenzivně věnoval manipulacím utkání, zejména těch, ve kterých vystupoval Slavoj Vyšehrad.

V policejním usnesení, z něhož začala postupně citovat média, se ale objevily i zmínky o dalších utkáních. Třeba o finále Mol Cupu Liberec–Sparta, před kterým Roman Berbr „koučoval“ sudího Pavla Královce slovy o „suchým hajzlu“ a doplnil, že se o utkání bavil se sparťanským funkcionářem Josefem Krulou.

S Petrem Ardeleanu zase Berbr probíral baráž, v níž se udržela v lize Příbram, což Berbr kvitoval, přestože Ardeleanu udělal v utkání řadu chyb a byl tehdy na úvod sezony vyřazen z řízení prvoligových utkání.

Právě Královec, Ardeleanu a s nimi i Rejžek se už v závěru podzimu, a nyní znovu na začátku „jarní“ části sezony, ocitli mimo hru.

Nový šéf komise rozhodčích Vítor Melo Pereira z Portugalska vyřkl jasné pravidlo: Sudí kteří se objevili, případně ještě objeví v nějakých publikovaných odposleších s Romanem Berbrem, nebudou na utkání delegováni, dokud jejich případ nevyřeší soud nebo Etická komise FAČR.

„Zatím se k ničemu vyjadřovat nechci. Počkám na rozhodnutí Etické komise,“ odepsal reportérovi Seznam Zpráv stručně Petr Ardeleanu.

„Nyní se vyjadřovat nemohu, děkuji za pochopení,“ připojil se Pavel Královec.

Třetí odstavený, Pavel Rejžek, souhlasil s rozhovorem.

Jak často jste byl s Romanem Berbrem v kontaktu?

Zřídkakdy. Před zápasem snad jenom jednou. Ty věci, které zaznamenala policie, se asi časově protnuly s obdobím, kdy jsem se mu líbil a chtěl mi dát najevo, že mám nějakou perspektivu. Oznámil mi tehdy i tu možnost působení na listině FIFA a řídit zápasy na mezinárodní scéně.

Takže na tom nebylo nic zvláštního, že vám takhle volal?

Když vám zavolá druhý nejvýše postavený člověk ve vaší firmě, také mu to vezmete. Ale jak říkám, nevolal mi často. Když už, tak mi třeba po zápasech psal nějaké drobné postřehy, co jsem podle něj mohl jako rozhodčí udělat líp.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Rejžek má zatím na kontě 30 utkání v české nejvyšší soutěži.

Ať se zorientujeme: V lize máte odpískáno 30 zápasů. Umíte orientačně odhadnout, kolikrát se vám stalo, že vám před utkáním pan Berbr volal?

Před zápasem opravdu snad jen jedinkrát. A i jinak to bylo málo. Já to fakt neodhadnu. Párkrát. Já si nemohl dovolit to nezvednout. Navíc nebylo nijak nastavené, že bychom se s místopředsedou nebo třeba například i s panem předsedou Malíkem nesměli jako rozhodčí bavit. Nic takového.

Před vaší cestou do Opavy vám ale Berbr opakoval: „Slezsko je úhlavní nepřítel, úhlavní, jo? Úhlavní, jo? " Co jste si o tom myslel?

Byl jsem z toho překvapený. Nijak jsem na to nereagoval. Byl to jeho monolog. Mlčel jsem a dýchal. Ano, asi mi to šrotovalo v hlavě. Ale to musíte vypustit a jít utkání pískat s čistou hlavou.

Takže si nemyslíte, že byste ten zápas Opava–Zlín řídil podle Berbrova pokynu?

Rozhodně ne, to utkání bylo v pořádku. Ano, dal jsem tam svoji první červenou kartu v lize. A když ji dostal domácí kapitán Zavadil, bylo jasné, že bude publikum reagovat negativně. Ale když si ten zápas pustíte, žádné ovlivnění tam nenajdete.

Vy jste ale po tomto utkání, stejně jako zanedlouho po zápase Plzeň–Jablonec (3:2), iniciativně sám Berbrovi volal a sděloval mu, jak utkání proběhlo. Proč?

To já takhle dělám celou kariéru, když bylo v utkání něco kontroverznějšího, třeba už v divizi, ozval jsem se příslušné komisi. A co se týče ligy, ozýval jsem se takhle někomu z komise rozhodčích a panu Berbrovi.

Jak často?

Neumím to vyčíslit. Když bylo v utkání něco, co se třeba mohlo řešit. Po každém zápase rozhodně ne. Když bylo všechno bez nejmenší kontroverze, volal jsem jen panu Chovancovi nebo panu Wilczekovi.

Komunikaci s komisí rozhodčích chápu, ale proč jste volal panu Berbrovi?

On se o rozhodčí zajímal, prostě to tak bylo. Cítil jsem, že kdybych nedal vědět, nebo kdyby se ta komunikace přerušila, tak… vy víte co.

Nebyl byste coby sudí tolik na forhontě? Přestali by vás nasazovat na důležité zápasy?

Dejme tomu.

A pak přišla snídaně s Romanem Berbrem na Strahově.

Ano, to jsem ještě pracoval v Praze, takže nebyl problém tam zaskočit. Pan Berbr tehdy přede mnou zmínil možnost, že bych se mohl dostat na mezinárodní listinu. Teď se to bohužel v těch interpretacích otáčí proti mně, což mě hodně mrzí.

To se nedivte, není zvykem, aby se sudí po odřízení 9 prvoligových zápasů dostal na listinu FIFA.

Když jsem pak vyrazil na ten mezinárodní seminář, byli tam kluci ještě mladší než já, s ještě menšími zkušenostmi. V té sezoně FIFA hodně omlazovala, dala národním asociacím pokyn, ať pošlou mladé.

Ta ranní schůzka se konala pár dní před utkáním Plzeň–Jablonec, které jste měl řídit. O něm nepadlo ani slovo?

Vůbec. Ta snídaně trvala krátce, možná čtyři minuty, Byli jsme tam jen já a pan Berbr. A k tomu, co se ptáte… Já myslím, že pan Berbr ani o každém zápase nás mladých rozhodčích nevěděl, kdo přesně co píská.

Myslím, že bych se nespletl, když si dovolím tvrdit, že u zápasu Plzeň–Jablonec to asi věděl.

Každopádně jsme se o něm nijak nebavili.

To až po tom utkání, když jste se Romanu Berbrovi hlásil a sděloval mu svůj pohled na zásadní situace z utkání.

Ano, o tom jsme už mluvili.

A krátce nato jste se na tu mezinárodní listinu dostal.

Hned jak to přede mnou pan Berbr zmínil, najal jsem si učitelku angličtiny. A zařídil jsem si jazykový pobyt v Anglii, alespoň na čtrnáct dní. Nijak se netajím tím, že to pro mě byla skvělá perspektiva, tohle jsou věci, pro které to celé děláte.

Jen si to teď celé možná někdo vyhodnocuje tak, že jste to dostal za odměnu, protože jste plnil Berbrovy pokyny.

Ale tak to nebylo. Ty zápasy jsem odřídil bezproblémově, ať si je každý pustí.

Zmínky o vašich rozhovorech se ocitly v policejních materiálech. Vyzvala vás policie k nějakému vysvětlení?

Vůbec ne. Nejsem ani nijak trestně stíhaný, ani mě policie v souvislosti s tímhle nepozvala na žádné podání vysvětlení, nebo jak se tomu přesně říká.

Chtěl po vás nějaká taková vysvětlení někdo z Fotbalové asociace ČR?

Ne, do dnešního dne se mě nikdo na nic nezeptal.

Z nominací na utkání jste se vytratil už v závěru podzimu. Čím si to vysvětlujete?

Ze souběhu dvou věcí. Jednak se v médiích začaly objevovat ty citace z odposlechů, navíc to někde zabarvili i tak, že jsem prý někoho zařízl nebo podobně, což není pravda. No a za druhé poslední zápas, co jsem pískal jako hlavní, byl duel Liberec–Slovácko. Měl jsem tam trochu skryté zatažení hráče, který zakončoval. Ze hřiště jsem proto nenařídil pokutový kop a nedal rovnou červenou kartu. Pak už jsem byl delegován jen jako videorozhodčí na duelu Slavia–Liberec. Beru to tak, že asi někdo řekl: Toho Rejžka zatím nenasazujte.

Aniž by to probral s vámi.

Přesně tak.

Jak jste se dozvěděl, že nebudete nasazován ani na jaře?

Z televize. Koukám na Branky-body-vteřiny. A tam zmínili, že se prý případy rozhodčích, co jsou v odposleších, budou řešit nějak individuálně. To mi znělo nadějně, že se někdo na můj případ podívá, pustí si třeba ty zápasy a zjistí, že jsem nic neovlivnil. Že jsem jenom zvedl telefon, když volal místopředseda asociace.

Branky-body-vteřiny jsem ve čtvrtek neviděl. Zato jsem absolvoval online tiskovku s panem Vítorem Melo Pereirou. A z ní jsem tedy nabyl dojmu, že si asi chvíli počkáte, než bude váš případ vyjasněn.

Co tam zaznělo? Já mám málo informací.

Portugalec nejdříve mluvil o tom, že musí pravomocně rozhodnout soud.

No tak to asi bylo o těch sudích, co jsou trestně stíhaní, ne?

Ne, bylo to v odpovědi na otázku týkající se adresně tria Královec, Ardeleanu, Rejžek.

Aha.

A po zmínce o soudu to rozvedli tak, že na ten by se čekalo hrozně dlouho a že se věcí zabývá také Etická komise FAČR. A pan předseda Malík zdůraznil, že už si asociace požádala o statut poškozené strany v trestním řízení. A pokud jí bude vyhověno a pokud se tak FAČR dostane do spisu, bude mít Etická komise dostatek informací k tomu, aby mohla i vaše případy dostatečně posoudit.

No ale než se dostanou do spisu…

… tak to může nějaký čas trvat, určitě. S vámi tedy o tom nikdo z FAČR dosud nemluvil?

Vůbec ne. Nikdo mi nic neřekl, že mě bude posuzovat Etická komise. Kvůli věcem, které jsem neudělal. Dává vám to logiku? Já budu sedět v koutě a čekat, až někdo vyřkne nějaký verdikt?

Vypadá to tak. Nikdo vám žádný další postup ani nenaznačoval?

Neoficiálně jsem zachytil zmínku, že se případ nás tří, co jsme v těch odposleších, má na FAČR nějak blíže řešit zkraje příštího týdne. Tak doufám, že se ty věci nějak posunou, že si ty zápasy, o nichž někdo píše, že byly ovlivněné, opravdu pustí a odborně si je vyhodnotí. Já nevím, jak se jinak bránit. Jako mezinárodní rozhodčí si moc nedokážu představit, jak by to dopadlo, kdybych měl ztratit kontakt s profesionálním fotbalem. A hlavně vůbec nechápu proč. Svědomí mám čisté a mrzí mě, že mé jméno tahle kauza očerňuje.

Reklama

Doporučované