Zavřít reklamu

Konečně nám nastal konec týdne a nám nezbývá říct nic jiného než to, že byl nanejvýš hektický a novinek se za tuto dobu událo více než by jeden čekal. Mimo turbulentní nálady ve Spojených státech a plejády vesmírných letů totiž zuřil boj i na jiné frontě, a to mezi mediálními giganty a samotnými politiky. Právě soukromé společností zatím vedou jedna nula a s příchodem demokratů se nedá očekávat, že se skóre jakkoliv otočí. Naštěstí to ale není všechno a my se závěrem dočkali i několika pozitivních zpráv, mimo jiné například milníku oblíbeného vozítka na Marsu, které překonalo 3000 dní v extrémním počasí. A zapomenout nesmíme ani na Blue Origin, které se snaží dohnat SpaceX a úspěšně otestovalo modul pro posádku.

Joe Biden zahajuje své období novým twitterovým účtem. Chce se výrazně odlišit od Trumpa

Když přijde řeč na Spojené státy, většina našeho lidstva se pravděpodobně chytá za hlavu a nervózně si mne zátylek. Není se čemu divit, situace vyostřuje a po nedávném útoku na Kapitol všem, včetně republikánů, konečně došla trpělivost. Takřka všichni technologičtí giganti ukázali Trumpovi dveře, zablokovali mu účty a drtivá většina stranických politiků se k bývalému americkému prezidentovi otočila zády. Ostatně, termín Donaldu Trumpovi končí již za pár dní a nemalé procento jeho spolupracovníků s ním nechce být po uplynutí tohoto data pokud možno vůbec spojováno. Nutno však podotknout, že i tento krok měl pozitivní následky.

Díky zablokování oficiálního účtu totiž konečně dostal příležitost nově zvolený demokratický prezident Joe Biden, který se rozhodl využít příležitosti a založit si oficiální twitterový účet @PresElectBiden, kde bude zveřejňovat nejen své myšlenky, ale také plány do budoucna a usnesení z nejrůznějších jednání. Tak či onak, dá se poměrně spolehlivě očekávat, že na rozdíl od Donalda Trumpa nebude Biden na Twitteru ventilovat své nejhlubší komplexy a snažit se o vyvolávání válek pomocí této sociální platformy. Doufejme tedy, že demokraté tento mediání prostor využijí rozumně a nenechají se zablokovat, jako se to povedlo bývalému americkému prezidentovi.

Rover Curiosity z dílny NASA překročil milník. Na Marsu vydržel již přes 3000 dnů

Vesmírné lety jsou jedna věc, ale schopnost planetu nadále zkoumat, aktivně monitorovat a ideálně si připravovat půdu pro další návštěvu je věc druhá. A právě o tuto zmíněnou fázi se NASA snaží už pořádně dlouhou dobu, zejména v případě Rudé planety, která je častým tématem mezi vesmírnými nadšenci i vědci. I z tohoto důvodu je třeba provádět kontinuální výzkum, k čemuž dopomáhá robotické vozítko Curiosity. Jistě si pamatujete na slavnostní vyslání k Marsu, kde mělo Curiosity dlouhá léta působit, sbírat vzorky a především aktivně mapovat povrch planety. Od té doby však uběhla hezká řádka let a jak to tak vypadá, rover zdaleka svou směnu nekončí.

Robotické vozítko je totiž zatím ve vynikajícím stavu, a byť přežilo poměrně nehostinné a drsné prostředí Marsu dlouhých 3000 dní, stále se má čile k světu a každý den se snaží využít naplno. Stačí se podívat na nedávná panoramatická videa a fotky, které se Curiosity podařilo vytvořit. Vědci z nich pak udělali krátkou montáž a jasně dokázali, že Curiosity má na fotografování zkrátka talent. Tak či onak, působení na Marsu roveru zatím zdaleka nekončí. Právě nyní se totiž robot vydal k dalšímu kráteru, kde se údajně měla před třemi miliardami let vypařovat voda. Nezbývá než doufat, že Curiosity to vydrží minimálně dalších 3000 dní.

Blue Origin slaví pořádný úspěch. Společnost otestovala modul pro posádku

O vesmírné společnosti Blue Origin, kterou mimo jiné vlastní Jeff Bezos, tedy stejný magnát, který má pod palcem i Amazon, příliš nemluvíme. Není to snad z toho důvodu, že by se pravidelně nechlubila úspěchy, nedělala testy nebo se nepouštěla do nových experimentů. Ba naopak, Blue Origin je činnější než kdy jindy. Problém nicméně nastává v tom, že se snaží věci příliš nemedializovat a nechávat si většinu tajemství pro sebe. Z toho tedy vyplývá i to, že na rozdíl od SpaceX nebo NASA nemá společnost tolik pozornosti a většinou zůstává upozděna právě svými většími soky.

Naštěstí ale společnost po dlouhé době prolomila ledy mlčení a pochlubila se s nevídaným milníkem a úspěchem. Podařilo se jí úspěšně otestovat modul pro posádku, který má sloužit nejen pro usazení astronautů a jako jejich primární pohybové centrum, nicméně speciální kapsule nabídne i poměrně high-tech zařízení, díky nimž bude moci posádka raketu SN-14 aktivně ovládat a snažit se o autonomní přistání. Právě tento aspekt má minimalizovat zásahy posádky a udělat z celého modulu jeden velký, nezávislý celek, který bude jednoduše sloužit jen jako přepravní kapsule pro několik odvážlivců.

.