Vakcinační centrum bude v Táboře na zimním stadionu, v Českém Krumlově asi na Chvalšinské

16. leden 2021 06:00

V polovině února by mohlo být otevřeno v Táboře centrum pro očkování v principu podobné tomu, které nyní Jihočeský kraj staví v jednom z pavilonů Výstaviště v Českých Budějovicích. Očkovací centrum by mělo vzniknout také v Českém Krumlově, pravděpodobně během zhruba tří týdnů. 

Jak sdělil Luboš Dvořák, koordinátor pro komunikaci s veřejností a médii, ke vzniku vakcinačního centra v Táboře vede dohoda mezi hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou, ředitelem Nemocnice Tábor Ivem Houškou, starostou Tábora Štěpánem Pavlíkem a jednatelem Tělovýchovných zařízení města Tábora Janem Bendou, která tento týden vznikla přímo v prostorách zimním stadionu v Táboře, který je majetkem města.

Takovým centrem projde několik stovek klientů denně. 

Čtěte také

„Umístěno bude na hrací ploše, ale nejdříve musí Tělovýchovná zařízení města Tábora rozpustit ledovou plochu a připravit povrch pro jeho zbudování,“ uvedl Luboš Dvořák s tím, že zimní stadion má pro vytvoření vakcinačního centra řadu benefitů: vysokokapacitní parkoviště, krátkou docházkovou vzdálenost do haly, dostatek místa na hrací ploše, zázemí, bezbariérovost, vysoké stropy.

Lidé do stadionu vstoupí vchodem z ulice Václava Soumara, budou se orientovat podle navigačního systému a zhruba po 30 minutách halu opustí protilehlým vchodem směrem na parkoviště.

Uvnitř bude vytvořena teplota 20 stupňů Celsia.

„Do té doby, než se postaví vysokoprůtokové vakcinační centrum, zvládne Nemocnice Tábor očkování ve svém areálu. Jako nejvhodnější prostor ředitelství určilo přízemí nového a dosud nevyužívaného pavilonu psychiatrie,“ dodal Luboš Dvořák.

Spolupráci při koordinaci budoucího vakcinačního centra na zimním stadionu přislíbily Hasičský záchranný sbor, Policie ČR, Městská policie Tábor.

Město Tábor nemocnici poskytne své zaměstnance jako administrativní pracovníky centra. Podle starosty Štěpána Pavlíka hodlá město Tábor ve spolupráci s okolními městy a obcemi a dopravní společností Comett Plus organizovat hromadný svoz do vakcinačního centra zejména pro seniory, kteří se nebudou mít na očkování jak dopravit.

Český Krumlov

Očkovací centrum by v Českém Krumlově mělo vzniknout během zhruba tří týdnů. Po dohodě starosty města Dalibora Cardy a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby by pravděpodobně mělo být situováno ve sportovní hale na Chvalšinské ulici, konečné rozhodnutí nicméně padne během příštího týdne, sdělila Petra Nestávalová tisková mluvčí města.

„V současné chvíli vrcholí přípravné práce, pracovní týmy připravují zázemí vnitřních prostor i logistiku a naváděcí systém pro parkování. Kapacitně centrum obslouží 500 až 650 lidí denně, otevřeno by mělo být 12 hodin denně. Jedná se nicméně o předběžné plány,“ uvádí starosta Dalibor Carda. O přesném termínu otevření centra s podrobnějšími informacemi o jeho provozu bude město informovat.

Očkování probíhá v současné době i v Sociálních službách SOVY, v odlehčovací službě Za Soudem je aktuálně naočkováno sedm klientů a dva zaměstnanci. Další klienti a pečovatelé budou očkováni na začátku února.

Pro seniory zřídilo město Český Krumlov telefonní linku (po–čt 8–12 hod., pá 8–12 hod., tel. č. 778 711 847, 724 266 228), na které budou pracovníci Odboru sociálních věcí a zdravotnictví k dispozici pro případnou pomoc při vyplňování registračního formuláře na očkování.

Do pomoci krajské hygienické stanici s trasování kontaktů osob nakažených koronavirem jsou opět od nového roku zapojeni někteří zaměstnanci českokrumlovského městského úřadu. 

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: město Tábor
Spustit audio

Související