Od pondělí 18. ledna se senioři mohou obracet i na telefonní linku 601 621 621, kde jim pracovnice kontaktního centra s registrací pomůžou. Linka bude k dispozici každý pracovní den a bude fungovat mezi 8. a 15. hodinou.

Centrální rezervační systém pro zájemce o očkování proti covid-19 byl spuštěn v pátek 15. ledna. Vstup do portálu je dostupný na internetových adresách crs.uzis.cz nebo registrace.mzcr.cz. Jako první se mohou registrovat jen lidé starší osmdesáti let. Zájemci se mohou zapsat do databáze žadatelů o očkování pouze online, což zejména u těch nejstarších občanů může představovat velký problém. Navíc hned po dvou hodinách byly všechny rezervace obsazeny a systém umožní další rezervace až v okamžiku, kdy stát zajistí další vakcíny.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Úředníci pomohou seniorům s registrací, očkovat se bude přímo ve Slaném

Jak a co vše bude třeba pro registraci udělat?

Pro vstup do portálu je třeba zadat nějaké kontaktní telefonní číslo, není třeba, aby bylo přímo toho, kdo o očkování žádá a vyčkat na sms s číselným kódem. Po přihlášení žadatel nebo jeho pomocník vyplní klasické identifikační údaje žadatele včetně rodného čísla či adresy bydliště a zdravotní pojišťovny. Žadatel si zvolí i preferované očkovací místo, například to, které má nejblíže u svého bydliště. Pokud budou k dispozici volné termíny k očkování, rovnou se může senior objednat na konkrétní termín očkování. Pokud již systém nebude nabízet volná místa, vyčká registrovaný žadatel na další sms s číselným kódem. To je signál, že jsou k dispozici volné termíny očkování a žadatel se pomocí zaslaného kódu znovu přihlásí do portálu a již si jen zarezervuje vhodné datum očkování.

Bezdomovec si ustlal v autě, jeho život byl v ohrožení.
Mrazivou noc chtěl bezdomovec přečkat v autě. Skončil v nemocnici

„Senioři často vidí ve vakcíně vysvobození ze sociální izolace. Dotazování již nyní nasvědčuje o zájmu o očkování v této věkové skupině. Nutnost registrovat se on-line může některé stresovat nebo odrazovat. Proto jsme se rozhodli zřízením callcentra seniorům se zájmem o očkování nabídnout další možnost, jak se k očkování objednat,“ vysvětlil důvod rozšíření služeb linky kladenský primátor Milan Volf.

Samotné očkování seniorů starších 80 let bude zajišťovat Nemocnice Kladno.