Babišův deal s gangsterem: Premiér prohrál spor s Neovlivní.cz

Předseda vlády osobně podal na šéfredaktorku Slonkovou trestní oznámení. Policie i žalobce jej ale odložili

Šlo o výjimečný příběh, kdy premiér osobně požádal policii, aby začala trestně stíhat novináře. Andrej Babiš podal trestní oznámení na šéfredaktorku Neovlivní.cz Sabinu Slonkovou za její text z tištěného časopisu s názvem Babišův deal s gangsterem. Článek obsáhle popisoval, jak dnešní premiér před lety chystal půlmiliardový obchod s odsouzeným gangsterem Radovanem Krejčířem.

Policie pro Prahu 7 článek vyhodnotila, vyslechla šéfredaktorku Slonkovou a další svědky, vyžádala si písemné dokumenty a konstatovala: nejde o podezření z trestného činu. A Babišovo trestní oznámení odložila.


Koláž: Neo

Premiér se ale odmítl vzdát a podal proti tomu stížnost. “Policejní orgán dospěl k závěru, že ve věci nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak. Stížnost proti tomuto usnesení byla státním zástupcem zamítnuta jako nedůvodná,” potvrdil mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Žalobu na článek, která by jej stála nějaké peníze, premiér nikdy nepodal. Případ řešil za peníze daňových poplatníků jen cestou trestního oznámení.

Původní text Sabiny Slonkové z tištěného časopisu Neovlivní.cz z roku 2017 při té příležitosti odemykáme v celém znění:

Premiér Andrej Babiš před lety chystal půlmiliardový obchod s Radovanem Krejčířem. Dnes odsouzený gangster a Andrej Babiš plánovali byznys s pohledávkou za státní společností Čepro. Dokazují to dosud neznámé policejní dokumenty a také přelomové svědectví jednoho z tehdejších Krejčířových obchodních partnerů.

Bylo jaro 2005 a Radovan Krejčíř čile komunikoval se dvěma právníky. Za podnikatelem, tehdy ještě stíhaným „jen“ za daňové úniky, je vyslal jejich šéf. Majitel Agrofertu a dnešní kandidát na post příštího premiéra Andrej Babiš.

Cílem mise bylo jediné. Získat bezmála třímiliardovou pohledávku za státní společností Čepro, o níž Krejčíř v zákulisí byznysu tvrdil, že ji drží v ruce. Babiš byl ochoten za ni zaplatit až půl miliardy korun. Věřil, že s její pomocí strategickou firmu, která obchoduje s ropnými produkty a schraňuje státní rezervy pohonných hmot, ovládne.


Článek vyšel v tištěném časopise Neovlivní.cz

Magazín Neovlivní.cz tyto informace získal z dosud neznámých policejních dokumentů. Ty vychází mimo jiné ze svědectví později zavražděného mafiánského kmotra Františka Mrázka, který se tehdy utajeně scházel s policisty a předával jim informace o politickém a byznysovém zákulisí.

Autenticitu dokumentů redakce ověřila právě u bývalých detektivů služby. Pravdivost záznamů pak potvrzuje další svědectví, které redakce shromáždila, a také fakt, že se narýsované scénáře nakonec skutečně odehrály.

Policejní dokumenty popisují, jaký plán na ovládnutí státní firmy tehdy Babiš s pomocí Krejčíře připravoval. Počítal nejprve se změnou managementu Čepra, kam měl přijít Pavel Švarc, tehdejší blízký Babišův spolupracovník. Babiš jej už předtím dokázal pomocí kontaktů do Zemanovy vlády instalovat do čela Unipetrolu, o který měl zájem. Švarc pro něj řídil i Lovochemii, již Agrofert spoluvlastnil.

„Odvolat generálního ředitele Čepra, ing. Tomáše Kadlece. Instalovat Švarce z Unipetrolu, provést další změny ve vedení na nižších řídících funkcích, a to již pod taktovkou Švarce,“ popsali Babišův plán policejní analytici v záznamu z roku 2005.

Druhá fáze počítala podle získaných informací policie s tím, že Babiš koupí od Krejčíře pohledávku a Čepro s novým managementem prosadí u politiků navýšení základního jmění společnosti. A firma následně proplatí Babišem předloženou pohledávku.

Politici tehdy právě řešili, jestli Čepro nezprivatizují, a Babiš o něj měl zájem. Uplatněním pohledávky by pro sebe dokázal snížit kupní cenu, nebo se díky ní stát aktivním hráčem i pro případ jiného uchazeče, který by se s ním musel dohodnout. Pohledávka by přišla vhod, i kdyby vláda firmu neprodávala, což se nakonec stalo: její držitel by zkrátka inkasoval z Čepra obří peníze.

Policejní informace, že dnešní lídr hnutí ANO plánoval obří obchod s Radovanem Krejčířem, nyní redakci potvrdil bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan.

„Babiš nabídl Krejčířovi půl miliardy za to, aby mu prodal pohledávku za Čeprem. O které Krejčíř tvrdil, že ji drží,“ prohlásil v rozhovoru pro Neovlivní.cz Pechan.

Foto: Čepro

Dozvěděl se to podle svých slov proto, že v té době byl obchodním partnerem Krejčíře. A spolu jsou dnes také nepravomocně odsouzení za to, že pomocí této zmiňované pohledávky chtěli státní firmu okrást.

Půlmiliardový byznys byl tedy podle policie i Pechana nachystaný, ale nakonec zkrachoval. Proč? „V zásadě se to nezdařilo proto, že Krejčíř utekl,“ řekl Pechan.

Deal s dnešním politikem totiž Krejčíř dojednával těsně před tím, než si pro něj v červnu 2005 do jeho legendární vily v Černošicích přišla policie. Během domovní prohlídky Krejčíř z vily zmizel, ukrýval se na Seychelských ostrovech a skončil v Jihoafrické republice, kde je nyní souzen za několik zločinů včetně únosu a přípravy vraždy.

Andrej Babiš na dotazy ohledně svého chystaného obchodu s Krejčířem neodpověděl. Zaslané otázky ponechal bez jakékoli reakce. Již dříve sdělil, že nebude odpovídat na žádné otázky Neovlivní.cz s argumentem, že redakce o něm lže.

Neodpověděl zatím ani Krejčíř, kterému redakce poslala otázky do věznice v Jihoafrické republice. „Pokud odpoví, nečekejte, že to bude hned,“ tlumočila Krejčířovo stanovisko jedna z jeho právniček.

Věrohodnost dokumentů i Pechanova svědectví přitom posiluje skutečnost, že Babišův plán na ovládnutí Čepra nakonec vyšel. A nemusel k tomu ani vytáhnout půl miliardy z peněženky. Stačilo využít svých známostí v politice, zejména s premiérem za ČSSD Stanislavem Grossem, jehož kabinet byl tehdy u moci.

V popisovaném období se generálním ředitelem Čepra stala Babišova prodloužená ruka Pavel Švarc, management firmy se kompletně obměnil a do firmy připlynuly stovky milionů, aby pokryly proplacení pohledávky. Nebylo to sice cestou navýšení základního jmění, ale Grossova vláda schválila Čepru státní garanci na úvěr.

Poté, co Andrej Babiš obsadil Čepro svými lidmi, začalo se jeho byznysu ve státní firmě nebývale dařit. Čepro je dnes klíčovým zadavatelem pro holding Agrofert z jeho svěřenského fondu. Na dodávky bionafty má holding v podstatě monopol. Významný podíl drží i v dodávkách bioetanolu. Spolupráce mezi Agrofertem a Čeprem se stala ještě těsnější poté, co Babiš nastoupil v Sobotkově vládě na ministerstvo financí, do jehož gesce státní firma spadá.

Svůj vliv se v ní Babiš snažil – a úspěšně – uplatňovat především za vlád socialistů. Nejlépe mu to šlo za Zemanovy a následně Grossovy vlády. Vycházel dobře i s premiérem Jiřím Paroubkem. Naopak s jeho nástupcem Mirkem Topolánkem si osobně do noty nepadl. V roce 2011 si Topolánek dokonce veřejně postěžoval, že se za jeho éry Andrej Babiš pokoušel Čepro „ukrást“. „Uráží mě, pokud někdo jako Andrej Babiš tady mluví o všelikém takém Palermu. Jen za mého působení se pokusil ukrást Setuzu a Čepro,” prohlásil na veřejné debatě.

Co přesně tím myslel, ale tehdy nerozvedl. A neudělal to ani teď na žádost Neovlivní.cz.

Proč chtít Čepro

Co je Čepro
• Státní distributor paliv a odběratel biopaliv.
• Patří mezi strategické firmy, protože schraňuje státní hmotné rezervy.
• Hospodaří s miliardovým ziskem.
• Tržby v roce 2016 vzrostly na 46 miliard.
• Jde o firmu, v níž se politické strany vždy snažily uplatňovat svůj vliv.
• Už dvanáct let nad Čeprem visí hrozba, že bude muset platit tři miliardy za pohledávku. O její platnosti dodnes soudy nerozhodly.

A proč vlastně Andreji Babišovi o Čepro tak jde? Jedna věc je byznys. Kdo ovládá Čepro, má kontrolu nad tím, kdo, co a kam dodává. Má možnost dodávat sám a také ovlivňovat ceny.

Druhá věc je politika. Už jen pohled do statutárních orgánů firmy dává odpověď: politici se vždycky snažili mít v nich své zástupce. Čepro s miliardovými tržbami a ne zcela přehledným hospodařením v minulosti v zákulisí platilo jako ceněný penězovod směrem k politickým partajím. Jen na to nikdy nebyly usvědčující důkazy.

Leccos ale napověděla kauza bývalého ředitele Čepra Tomáše Kadlece, kterého vystřídal právě Babišův kůň Švarc. Kadlecovi během jeho působení ve firmě přistálo na švýcarském účtu 30 milionů korun. Pokyn k jejich vyplacení z účtu jedné kyperské firmy dal podle dřívějších zjištění policie právě Martin Pechan.

A ten dnes poprvé k původu peněz říká: „Byla to provize z obchodů Čepra.“ A podobné provize ze sjednaných kontraktů podle něj brali i další manažeři státní firmy. „Nikdo to nechce slyšet, protože v okamžiku, kdy to někdo začne vyšetřovat, musí se ptát, odkud se ty peníze berou. A když se někdo začne ptát, jak se ty peníze generují, je problém. Protože se ukáže, že obchody Čepra byly nekontrolovatelné.“ Dnešní vedení Čepra nicméně ve svém stanovisku odmítá, že byly použity firemní peníze.

Co bylo na začátku

Příběh s Kadlecem prasknul jen díky tomu, že policie vyšetřovala Krejčíře kvůli pokusu okrást Čepro. A ten se odehrál právě v Kadlecově éře; proto mu policisté preventivně projeli účty. V souvislosti s třiceti miliony však nebyl nikdy obviněn, policie neprokázala, že šlo o nelegální transakci.

Podle policejní verze, kterou už loni nepravomocně potvrdil první soud, pokus o vyvedení státních miliard z Čepra mají na svědomí Krejčíř a Pechan. Pechan údajně „vyrobil“ miliardou pohledávku a Krejčíř pak zařídil, že se v Čepru ztratily obsílky od soudu, který měl řešit platnost pohledávky. Čepro tedy prohrálo kontumačně, protože jeho zástupci se do soudní síně nedostavili. Jen co padl soudní verdikt, do firmy obratem přišel exekutor. Díky policejním informátorům v Krejčířově blízkosti ale byli policisté o dvě hodiny rychlejší a státní peníze zadrželi.

Celá vystavěná konstrukce o útoku na státní strategickou firmu má ovšem jednu vadu hned v samotném základu: obchodní soud není už třináct let schopen rozhodnout, jestli je pohledávka oprávněná, jak tvrdí Pechan, či nikoli, jak tvrdí policie a Čepro.

Že jde skutečně o hodně, je jasné i z toho, že Andrej Babiš si směřování policejního vyšetřování ohlídal. Když dokázal do Čepra dostat své lidi (Švarce a spol.), začal za firmu na policejní výslechy chodit jeho dvorní právník Alexej Bílek. Ten samý Bílek, který za Babiše chodil coby prostředník na mnohá obchodní jednání a byl u všech klíčových transakcí jeho byznysu.

„Jsem vázaný mlčenlivostí, nemám se s vámi o čem bavit,“ reagoval na žádost o rozhovor Bílek, který dnes Babišovi spravuje majetek zaparkovaný v jeho svěřenském fondu.

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email