shop.musicserver.cz
České zpěvačky se našly!

České zpěvačky se našly!

Vydáno: 16.01.2021 09:00 v sekci Na okraj - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

"České zpěvačky, kam jste se poděly?" ptali jsme se před rokem v reakci na nedostatek domácích ženských alb v závěru druhé dekády třetího tisíciletí. Letopočet 2020 přinesl vytoužené zlepšení. Dalo by se dokonce bez přehánění říci, že to byl rok zpěvaček.

Loňskou bohatou albovou nadílku samozřejmě nelze přičítat tomu, že by si představitelky tuzemské pop music vzaly náš předešlý článek k srdci. Většina z nich o plánu potěšit fanoušky novou hudbou mluvila již na začátku roku. A pokud si nebyly zcela jisté, zda zvládnou nahrávací proces dokončit, možná je k tomu popostrčila koronavirová pandemie.

V každém případě platí, že jestliže Česká hudební akademie před rokem z chudého seznamu interpretek horko těžko vybírala tři jména pro nominaci do ženské kategorie Cen Anděl, tentokrát bude mít opačný problém. Na některé ze zpěvaček, které by v jiných ročnících patřily k favoritkám, místo v tříčlenném výběru určitě nezbude.

NOVINKY PO MNOHA LETECH I VÝJIMEČNÉ DEBUTY

Stačí si jen připomenout, které dámy za mikrofonem loni s novým materiálem přišly. A začněme těmi, minimálně v hudební bublině, nejzvučnějšími jmény. Lenka Dusilová i Aneta Langerová jsou již mnohonásobnými laureátkami andělského ocenění. Obě potěšily fanoušky novou studiovkou po dlouhých šesti letech.

Aneta Langerová - Dvě slunce
© Helena Kadlčíková
Dusilová na novince "Řeka" prohloubila svou inklinaci k alternativě. Namísto klasické písňové podoby zde své nápady rozvíjí do formy, kterou sama označuje jako hudební krajinkářství. Výsledkem je náročný materiál, který zdaleka není pro všechny.

Její kolegyně se naopak na páté studiovce "Dvě slunce" stále obklopuje příjemnými melodiemi, pracuje s nimi však jinak, než je v mainstreamu obvyklé. V písních Langerové se odrážejí motivy přírody, lidovosti i jisté formy duchovna.

Po čtyřech letech představila očekávanou druhou studiovku Lenny. Očekávanou také proto, že se svým debutem "Hearts" sebrala Lenka Filipová mladší andělské sošky ve všech pěti kategoriích (včetně jedné žánrové), do kterých byla nominována. A nezklamala ani tentokrát - byť v porovnání s prvotinou dává větší prostor elektronickým trendům, na "Weird & Wonderful" si zachovala svůj autentický autorský rukopis.

Rovněž Klára Vytisková získala za sólovou prvotinu "Home", vydanou v roce 2015, okřídlenou trofej. Na její následovnici "Love Is Gold" se už tolik nevěnuje tématu rodiny, jako spíše poznávání sebe sama a pendlování mezi životem na vesnici a ve městě. Zábavné a roztančené zůstávají electropopové podklady.

Kateřina Marie Tichá - Sami
© SinglTon
Vyjma etablovaných jmen se v uplynulých dvanácti měsících svým prvním albem blýskla také Kateřina Marie Tichá, již roky známá jako stálý koncertní host skupiny Jelen. Album "Sami" je nečekaně výrazný debut - takový, jaký na naší popové scéně pár let chyběl. Pestrý materiál dává prostor procítěným baladám i písním ovlivněným folklórem v různých podobách. Několikrát se dokoce napříč médii objevilo přirovnání ke tvorbě Zuzany Navarové.

Nezávislou scénou zase hýbal premiérový počin mladinké Amelie Siby. Její intimní deska "Dye My Hair" získala nominace v anketách Apollo i Vinyla. Za pozornost stojí i Aiko, interpretka narozená v Moskvě a ovlivněná životem v Londýně, která se představila deskou "Expiration Date".

Opomenout bychom neměli matadorku undergroundu Moniku Načevu, která v projektu "Zdivočelí koně" zhudebnila vybrané samizdatové básně. "Dopisy" Lenky Nové, interpretky se šansonovým cítěním, jsou zase inspirovány skutečnou korespondencí od jejích fanoušků. A zmiňme i třetí řadovku Sarah & The Adams - byť se Šárka Adámková neprezentuje jako sólistka, ale jako zpěvačka kapely, právě její osobnost charakterizuje folkově křehkou desku "Pověz mi".

Možná trochu ve stínu jejích vyjádření ke covidu vyšla po dlouhých dvanácti letech další studiovka Ilony Csákové. Přestože skladby na ní obsažené hudebně odkazují spíše k časům minulým, zpěvačce nelze upřít, že její hlas zůstává i po letech mimořádně rozpoznatelný a překypuje emocemi.

A CO SLOVENKY?

Katarzia - Celibát
© facebook interpreta
Činily se také interpretky reprezentující sousední Slovensko. Velmi dobře byla přijata deska "Celibát" písničkářky Katarzie, která již několik let žije v Praze. Zrovna v době začínající jarní karantény ji uvedla příznačně nazvaným singlem "Samota mi nevadí". Právě schopnost svébytně akcentovat témata doby byla v recenzích oceňována jako jedna z jejích silných stránek.

Nevšední materiál představila ve formě osmipísňového EP Alžběta Ferencová alias Zea, která rovněž pobývá v české metropoli. Minialbum nazvané "Burning Light" nabízí posluchačsky složitější alternativní pop, v němž vyniká její hluboký hlas i mezinárodní hudební cítění.

Milovníky populární hudby v tradičnější podobě potěšily Katarína Knechtová ("Svety") nebo Sima Martausová ("Oslobodená"). Také Emma Drobná, někdejší SuperStar, na své druhé studiovce "Better Like This" obstála - i když oproti chválenému debutu "You Should Know" ubylo intimity a nápaditosti na úkor přímočaré hitovosti a současných trendů.

Vítězky zmiňované televizní show se vůbec snažily. O svou první desku se podělily jak královna posledního ročníku, Slovenka Barbora Piešová, tak vládkyně toho předešlého, Češka Tereza Mašková. Ani v jednom z těchto dvou případů to však zatím není na žádné fanfáry.

V závěru zmíněného, téměř rok starého článku jsme vyjádřili přání, aby byl úvod nové dekády v dámském provedení živější než závěr té staré. Nyní můžeme konstatovat, že přání se stalo skutečností. Alespoň v něčem nám rok 2020 ukázal svou příznivější tvář.

NÁZORY
  • No doufám, že Langerová za tu svoji desku nezí... (Lukáš , 16.01.2021 11:13) Reagovat

    No doufám, že Langerová za tu svoji desku nezíská nic. Je to obrovské zklamání. Po dlouhých 6 letech vydala desku, která se zkrátka nepovedla. Je to vidět i na jejich prodejích, že se nelíbí nejen mě. Aktuálně není ani v první top 50.

    • Re: No doufám, že Langerová za tu svoji desku nezí... (Karel, 16.01.2021 11:56) Reagovat

      Jsi naprostý debil. Anetina deska je vynikající, ale avantgardní pop samozřejmě nebude mít u dementních většinových čecháčků komerční úspěch. Vítej mezi ně.

      • Re: No doufám, že Langerová za tu svoji desku nezí... (Anonym, 16.01.2021 12:11) Reagovat

        jasně, nejde o popík, který se člověku dere do uší skrze jednoduchou melodii, basovou linku a hromadu elektroniky. Je to jedna z těch věcí, kterým se musí jít vztříc a je potřeba to naposlouchat. A ano, takových lidí je podstatně míň, než těch co muzikanty dostanou do TOP 50. Myslím, že Anetě to nevadí, dělá hudbu za kterou si stojí. Neleze do zadku rádiím...to už má za sebou.

        • Re: No doufám, že Langerová za tu svoji desku nezí... (Future , 16.01.2021 12:33) Reagovat

          Hudba je buď náročnější, komplikovanější a potřebuje při poslechu dozrát. Je to pozvolný proces co vyžaduje trpělivost a zájem. Naopak brak je jen kalkul a je vědomně cílený. Nevyžaduje při poslechu nic. Jednoduchá rádoby hudba, pro jednodůché posluchače. Nejde o to, že by posluchač byl debil ale cilené je to právě na ty debily. Prostě usmívat se, hlavně moc nepřemýšlet, držet hubu, koupit a zaplatit. Prostě brak. A o tom to celé je.

      • Re: No doufám, že Langerová za tu svoji desku nezí... (Anonym, 16.01.2021 13:07) Reagovat

        Karlíku, na ty tvoje poluce nad Anetou tady není nikdo zvědavý.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Vojtěch Drahokoupil a Tereza Mašková se dali dohromady. Alespoň v písni "Pocit" (25.03.2024 10:47)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Kateřina Marie Tichá v doprovodu Bandjeez a dechů rozhodně nemusí být "Ta třetí" (19.03.2024 13:19)
- Naživo: Kateřina Marie Tichá publikum v Lucerna Music Baru roztancovala i dojala (16.03.2024 14:30)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Video: Tereza Mašková zve novým klipem "Jíst, spát, meditovat, milovat" na své první turné (04.03.2024 07:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Rozhovory: Kateřina Marie Tichá - S Bandjeez jsme si tak trochu postavili nový dům (13.02.2024 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu