Jestliže ČSSD a KSČM zaniknou... Štěpán Kotrba se dívá do budoucnosti

16.01.2021 9:30

„Ideje zvítězily, ČSSD končí,“ míní politický analytik Štěpán Kotrba. V komentáři pro Mladou frontu Dnes píše, proč tradiční levice opouští českou politiku a co vedle zmírajícího „sociáldemokratismu a komunismu“ dnes vlastně tvoří českou levici.

Jestliže ČSSD a KSČM zaniknou... Štěpán Kotrba se dívá do budoucnosti
Foto: Facebook.com
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Dnes má ČSSD slabých deset tisíc členů, z toho aktivní je maximálně třetina, některé organizace existují jen papírově. „Členové i voliči jí utekli k ANO, někteří k Pirátům, jiní k SPD. Předsedu strany zajímá tristní situace méně než nová manželka, zastupitelka za ODS,“ píše Kotrba.

„Ideje ČSSD zvítězily, a proto strana zaniká. Žijeme si celkem dobře, lépe než kdy jindy. I když není socialismus,“ dodává Kotrba k blahobytu bez socialismu.

Levicoví politici podle něj zklamali, včetně Miloše Zemana. „Lidé nevěří politikům a nevěří už hlavně altruismu těch levicových. Zklamali je, všichni. Miloš Zeman, který byl v 90. letech motorem levice a její nadějí, zprivatizoval banky zahraničním vlastníkům, přivedl zemi bez referenda do NATO a souhlasil s bombardováním Jugoslávie,“ dodává, že konzervativní ekonom v něm vždy vítězil nad levicovým politikem.

Anketa

Kdo ze jmenovaných chybí ve vysoké politice nejvíc?

hlasovalo: 6032 lidí
Vladimír Špidla se zesměšnil slovy, že zdroje jsou, aniž věděl kde. Stanislava Grosse zradil bazén v bytě a chamtivost jeho ženy. Petru Buzkovou snídaně na servisu od Rosenthala. Bohuslava Sobotku vlastní hloupost. A Jan Hamáček podle Kotrby nechápe, že ministr českého vnitra nemůže být členem amerického think-tanku.

Opravdoví komunisté jsou prý v domovech důchodců nebo už mrtví. „Revoluční ideály jsou v troskách, když komunisté jsou úspěšní kapitalisté a strana zajišťuje vládu miliardářovi, i kdyby byl bývalým nadějným důstojníkem rozvědky a komunistou celou duší. Revoluční praxe bledne, když předseda jezdí v rudém BMW a nepostavil pro druhé ani chlívek,“ dodal. S tím, že komunisté ani nechápou, že je chucpe, aby pendrekář byl poslancem a přední politička veřejně obhajovala Gottwalda.

Všechny strany jsou víceméně levicové, s výjimkou marginální části ODS, Trikolóry Klause juniora, zbrojařských bossů a šlechtické části TOP 09. „Jestliže ČSSD a KSČM zaniknou, vládě zbude dál realizovat levicovou politiku, i když to bude koalice ANO a ODS,“ míní Kotrba.

Zmiňuje nové tváře české levice. Ke komunismu a sociáldemokratismu coby dvěma podobám téhož hnutí, dvěma metodám, které mají stejnou legitimitu, přidává další tři.

„Zaprvé levicové liberály, kteří nám dnes sice nutí záchody pro třetí pohlaví, ale nakonec se ukáže, že jim a robotům bude patřit budoucnost. Zadruhé anarchokolektivistickou levici, která od anarchistického ne-státu směřuje k silnému, ale lidem sloužícímu státu. A zatřetí levici křesťanskou, opírající se nejen o teologii osvobození, ale i o sociální encykliku papeže Františka ‚Fratelli tutti‘, připomínající křesťanům proletářskou minulost i budoucnost,“ dodává Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…