Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebýt podpory, nemáme ani na seno. Koronavirus zastavil i hipoterapie

  11:06
Každý rok fyzicky i psychicky pomůžou tisícům zdravotně znevýhodněných, především dětem. Poslední rok ale nemohou kvůli epidemii koronaviru terapeutičtí koně nebo třeba i psi poskytovat své služby. Stáje tak strádají, pauzou ale trpí i klienti.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Dvouletá Anička trpí dětskou mozkovou obrnou. Tu jí lékaři diagnostikovali poté, co se začala učit chodit. Chůze totiž byla velmi nejistá a s časem se spíše zhoršovala. Když nic neodhalil ortoped, oslovili její rodiče neurologa,  který zjistil, že problém je v centrální nervové soustavě.

Hiporehabilitace

Hiporehabilitace je název pro všechny aktivity a terapie v oblastech, kde se setkává kůň a člověk se zdravotním znevýhodněním. Nejčastějším typem je hipoterapie, popularitu si ale získává i psychoterapie pomocí koní.

Na základě rady doktora vzali dvouletou holčičku na takzvanou hipoterapii, tedy fyzioterapeutickou metodu využívající jako pomůcku speciálně vycvičeného koně, konkrétně pohyb jeho hřbetu v kroku, který aktivuje všechny části centrální nervové soustavy.

Již na první hodině Anička působila, jako by se kolem koní pohybovala běžně. Z jízdy měla radost, po několika týdnech se navíc začala pomalu lepšit i její motorika. Poté ale přišla druhá vlna epidemie nemoci covid-19 a rodina byla nucena hipoterapie přerušit. Ve většině zařízení jsou totiž zakázané, záleží na statutu organizace.

„Naše centra jsme museli uzavřít. Dopad na děti to má nejen fyzický, ale i psychický. Rodičům to vůbec nezávidím,“ říká Darja Hrůzková, předsedkyně Jezdeckého klubu Sviadnov, který nabízí také hiporehabilitace. „Lidé s pohybovými, psychickými a duševními problémy potřebují kontinuální péči, aby se mohly vytvářet nové vzorce pohybu nebo chování a ty upevňovat,“ souhlasí předsedkyně České hiporehabilitační společnosti Věra Lantelme-Faisan.

„Dětem chybí podněty, možnost se vůbec dostat z domova. Terapeutický proces se zpomaluje, náročné to je i psychicky, a to i pro rodiče,“ dodává předsedkyně stáje Horticon Lucie Hovorková.

Někteří už možná znovu neotevřou

Tím ale problém nekončí. Pro část středisek totiž tvoří hiporehabilitace většinu jejich příjmů. A jelikož kromě dvou měsíců v létě nemohou fungovat už od jara, řada z nich již vyčerpala své rezervy. „Máme štěstí, že naší součástí je i jezdecký klub. Členové nám jsou věrní a ačkoliv teď nemohou jezdit, dále platí členské poplatky. V létě jim to vykompenzujeme v podobě nějakého tábora. Nebýt toho, nemáme nyní ani na seno,“ popsala Hrůzková.

Nejen parťáci, i léčitelé. Přítomnost zvířete může prodloužit život

Ne všude ale mají takové štěstí. Až se tedy epidemická situace zlepší, nemusela by všechna střediska znovu otevřít. Terapeutické koně je totiž stále třeba živit a to se prodraží. Především v zimě, kdy stoupají náklady na krmení. „Měsíčně jeden kůň vyjde tak na pět tisíc,“ odhadla Hrůzková. A centra by mohla čelit i vracení dotací, ze kterých jsou hiporehabilitace částečně hrazené.

V jarních měsících prosto spustila Česká hiporehabilitační společnost kampaň, díky které stáje finančně podporuje. A na podzim ji obnovila. „Mnohým z vás už terapeuti a jejich speciálně vycvičení koně pomohli. Mnohým ještě pomohou, pokud nám pomůžete to zvládnout. Nikdy není jisté, že právě vy nebo vaše okolí nebude našich služeb v budoucnu potřebovat,“ apeluje společnost.

Stájí, které v ČR poskytují hipoterapii a hiporehabilitaci, je přitom už nyní nedostatek. Mnoho klientů třeba v hlavním městě čeká v dlouhých seznamech na volné místo. A vychovat hipoterapeutického koně nějakou dobu trvá, musí navíc mít vhodnou povahu.

Problém mají i canisterapie

Hipoterapie ale nejsou jediné, které epidemie postihla. S výpadkem příjmů se potýkají i poskytovatelé canisterapie. Tedy terapie prostřednictvím speciálně vedeného a cvičeného psa. Ti se používají především v zařízeních pro tělesně postižené, v domovech pro seniory, v nemocnicích, ale také při léčbě psychicky nemocných či osamělých pacientů, třeba i v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Canisterapie

Canisterapie je název pro terapii za pomoci speciálně vycvičeného psa. Kontakt se psem poskytuje rozptýlení pro psychicky nemocné osoby, může ale být využíván i jako součást rehabilitace při procvičování některých částí těla.

„Z celého roku mohli lidé pracovat jen třeba pět týdnů. Dostává je to do vážných finančních problémů. Zvířata přitom stále musíte živit, pečovat o ně, udržovat v pracovní kondici,“ řekla ředitelka společnosti Pomocné tlapky Hana Pirnerová.

Většina lidí, kteří se věnují canisterapii, to navíc podle ní nemají jako hlavní pracovní příjem. „Dělají to třeba na živnostenský list, nebo DPP, k tomu pracují někde jinde na poloviční úvazek. Takže se na ně nevztahuje žádná finanční kompenzace. Přichází řekněme o tisíc až šest tisíc korun měsíčně, podle toho, s kolika psy psovod práci vykonává,“ dodala Pirnerová.

Svou činnost nemohou terapeuti provádět z různých důvodů. U hiporehabilitace platí zákaz přítomnosti veřejnosti na sportovišti, takzvaná hipoterapie ve fyzioterapii a ergoterapii ve zdravotnických a sociálních zařízeních proto může pokračovat, v neziskových organizacích ale ne. Ostatní typy hiporehabilitace nyní většinou neprobíhají. U canisterapie je příčinou omezení činnosti zákaz návštěv v nemocnicích či v sociálních zařízeních.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno 

Přímý přenos Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Zítkovi příznivci křičeli na soudkyni, vyvedli je. Aktivista na jednání nedorazil

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  8:54

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:46

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Dagestánci zadrželi čečenského ministra, Kadyrov zuřil. Nechal ho osvobodit komandem

19. dubna 2024  8:42

V ruském Dagestánu byl kvůli řízení v opilosti zadržen čečenský ministr pro mimořádné situace...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...