fb pixel Fatboy Slim a jeho dlouhá cesta od křesťanského rockera k elektronickému bohovi – G.cz
Vyhledávání

Fatboy Slim a jeho dlouhá cesta od křesťanského rockera k elektronickému bohovi

Zdroj: flickr - dmnyc

Britský hudební producent a DJ Fatboy Slim patří společně s The Prodigy, Mobym nebo The Chemical Brothers k zasloužilým umělcům v oblasti taneční hudby. Jeho hudbu zná na světě snad každý. A není se čemu divit, když se objevuje ve filmech, videohrách nebo při předávání všemožných cen. Vzhledem k tomu, že se jedná o živoucí legendu, bylo by dobré si ho trochu představit.

Martin Miko
Martin Miko 16.1.2021, 11:59

Od baskytaristy až po diskžokeje

Možná ho znáte pod jmény Norman Cook nebo Pizzaman, ale jeho rodné jméno je Quentin Leo Cook. Britský producent taneční hudby Fatboy Slim. Narodil se před 57 lety v londýnské části Bromley ve Velké Británii. Při studiu gymnázia Reigate, kde se věnoval hraní na housle, se poprvé dostal k punkové muzice. Tehdy mu bylo 14 let, když jeho bratr přinesl domů CD od kapely The Damned, které navždy změnilo jeho život. Od houslí se přesunul k bicím, a to hlavně kvůli new wave kapele Disque Attack, ve které začal hrát jako bubeník. Po odchodu zpěváka se nakonec sám Norman stal zpěvákem. Mezitím si stihl dodělat bakaláře na univerzitě Brighton Polytechnic a hlavně začít se věnovat DJingu, což bylo v jeho životě pravděpodobně to nejzásadnější, co se mu kdy stalo. Své získané dovednosti mohl navíc předvést v rámci klubové scény v Brightonu, která byla sice teprve v plenkách, ale figuroval zde už například DJ Quentox, který se zde snažil zakládat hiphopovou scénu.

V roce 1985 se Norman Cook rozhodl přidat k indie-popové kapele The Housemartins, kde hrál na baskytaru. Tento projekt byl poměrně levicově a nábožensky vyhraněný. Kapela zpívala o Ježíšovi nebo Marxovi, a lidem se to očividně líbilo, když se jejich singly pravidelně umísťovaly v hitparádách. V roce 1988 se nakonec The Housemartins rozpadli, ale Cook už o rok později přišel se svým prvním elektronickým projektem. Konkrétně se jednalo o kapelu Beats International, kterou založil společně s MC Wildski. Tvorba kapely byla založená na samplování a „vykrádání“ hudebních prvků od známých interpretů po vzoru amerických hiphopových producentů. Jejich hit Du Be Good To me se dokonce stal součástí soudního sporu, protože obsahoval basovou linku z písně The Guns of Brixton od kapely The Clash. Norman Cook nakonec musel kapele zaplatit dvojnásobek autorských odměn, které získal díky hitu Beats International.

Následoval další projekt pod názvem Freak Power, který vytvořil společně s Ashley Slaterem a Jessem Grahamem. Jejich hudba vznikla spojením acid jazzu, funku, soulu a trip hopu. Společně vydali sice „jen“ dvě studiová alba, ale na scéně si dokázali vybudovat v polovině 90. let poměrně silnou pozici, a to především díky singlu Turn on, Tune in, Cop out, se kterým bodovali ve všech hitparádách. Píseň se dokonce objevila v televizní reklamě na Levis Jeans.

Ve stejné době, kdy Norman Cook tvořil, se Freak Power rozhodl přijít s čistě elektronickým projektem, který pojmenoval jako Pizzaman. Společně s Johnem Reidem vydali několik singlů, po kterých následovala deska z roku 1995. Normanova produktivita byla neuvěřitelná, o čemž svědčí i vytvoření dalšího projektu, jenž pojmenoval The Mighty Dub Katz. Pak přišel rok 1996 a z Normana Cooka se konečně stal Fatboy Slim.

Pod pseudonymem Fatboy Slim vyšla v roce 1996 deska Better Living Through Chemistry, která obsahovala například hit Everybody Needs a 303. Deska bodovala v britských hitparádách. Nicméně jeho další hit The Rockafeller Skank, který vyšel jako singl před vydáním jeho pravděpodobně nejlepší desky You`ve Come a Long Way, Baby se stal teprve tím opravdovým globálním hitem. Na desce se objevily i hymny typu Right Here, Right Now, Gangster Trippin nebo Praise You. Píseň Rockafeller Skank se dokonce objevila i v soundtracku ke hře FIFA 99. Z Fatboy Slima se rázem stala světová hvězda taneční muziky, která vystupovala na největších festivalech pro stovky tisíc fanoušků. V roce 2000 vydal své třetí studiové album Halfway Between the Gutter and the Stars, na kterém spolupracoval například s Macy Gray. Do klipu k písni Weapon of Choice se mu podařilo obsadit tančícího herce Christophera Walkena. I následující desky měly úspěch a Fatboyovy hity zůstaly nadčasové. Proto je dodnes můžete slyšet ve filmech nebo videohrách.

Kromě vlastní tvorby se věnoval i remixům známých hitů. V minulosti u svých fanoušků zabodoval například u remixů kapel Cornershop, A Tribe Called Quest nebo Beastie Boys.

V roce 2007 obdržel Ivor Novello Award za celoživotní přínos hudbě.

Podobné články

Doporučujeme

Další články