Premier League • 18. kolo • 16:00

West Ham - Burnley

West Ham
1:0
1:0
Konec
Burnley
9. Antonio

Dobrý den, vítejte u online přenosu z utkání 18. kola fotbalové Premier League mezi West Hamem a Burnley. Duel začíná v 16:00. 

Premier League měla krátkou pauzu, už je však zpátky v plné zbroji. Minulý víkend se totiž hrál prestižní FA Cup, který je nejstarší klubovou soutěží světa. V tomto týdnu se dohrávaly zápasy, které byly odloženy v úvodu sezony nebo během ní kvůli pandemii koronaviru. Nyní se vrací slavná anglická liga v plné palbě. Šlágr kola se odehraje zítra, když Liverpool v boji o první místo přivítá Manchester United. My se však budeme věnovat dnešnímu duelu mezi West Hamem a Burnley, který je zajímavý z českého pohledu. Zasáhnout do něj mohou až tři čeští fotbalisté.

Pravděpodobnější je, že budou jen dva. Matěj Vydra oblékající dres Burnley totiž příliš šancí nedostává. Kouč Sean Dyche dává přednost domácímu duu Barnes - Wood. Český útočník však před týdnem v FA Cupu skóroval a poslal duel do prodloužení. Dnes se čeká ale opět jen jeho účast na lavičce náhradníků. Burnley nezačalo sezonu dobře, jenže se dokázalo zmátořit a momentálně je šesté s náskokem čtyř bodů na záchranu. V úterý v dohrávce sice nestačili na Manchester United, ale poslední dva měsíce sbírají docela pravidelně body. Přehráli doma například Wolves, remizovali s Evertonem nebo vyloupili Emirates Stadium. Přesto jsou však daleko nebezpečnější doma než venku.

A je to tak, jak jsme očekávali. Český útočník Matěj Vydra začne na lavičce náhradníků. V útoku tradičně dostala přednost dvojice Barnes - Wood. Klíčový bude nejspíš i výkon reprezentačního brankáře Nicka Popa. Sean Dyche spoléhá i na zkušenou a sehranou obrannou čtveřici. 

West Ham se stále drží na desátém místě ve středu tabulky se stejným počtem bodů jako Chelsea a Aston Villa. V listopadu tahal londýnský celek sérii tří výher, jenže pak přišel mírný útlum, během kterého Kladiváři převážně remizovali. Jejich výhry s Leedsem a Evertonem dělil od sebe skoro měsíc, což je v anglickém hektickém vánočním období dost utkání. Výhra na půdě Evertonu však je hodně cenná, liverpoolský celek hraje v této sezoně výborně a je pátý. Úspěch slavili svěřenci Davida Moyese i minulý týden v FA Cupu, kdy vyhráli 1:0 na půdě neligového Stockportu. A opět u toho byly české opory.

Na ty skotský manažer hodně sází. Vladimír Coufal si během hektického vánočního období odpočinul pouze jednou a hrál i pondělní pohárový duel. Tomáš Souček je na tom ještě lépe s odehranými minutami. V lize nechyběl v této sezoně ještě ani minutu, v FA Cupu odpočíval, jenže za stavu 0:0 byl poslán v 68. minutě na hřiště. Slavný kouč si české duo pochvaluje, především jejich pracovní morálku. Rád by do týmu přivedl víc hráčů, kteří trénují takto tvrdě a chtějí se zlepšovat. Fanoušci Hammers tak rádi přiživují spekulace o dalších hráčích z české ligy jako Kolář, Sima nebo Hložek.

A obě české opory jsou dnes opět v základní sestavě. David Moyes při absenci Masuaka upustil od svého klasického rozestavení. Cresswell tak hraje klasického levého obránce. Před duem Souček - Rice budou hrát Bowen, Benrahma a Fornals, na hrotu pak Michail Antonio. Ve stoperské dvojici pokračuje střelec vítězného gólu z FA Cupu Craig Dawson. 

Dnes se odehrál už jeden duel Premier League. Wolverhampton překvapivě podlehl doma West Bromwichi 2:3. Společně s duelem West Hamu se bude hrát taky zápas Leedsu s Brightonem. Později pak dnes bude hrát i Chelsea na Fulhami a Leicester doma se Southamptonem. 

Oba celky už jsou na hrací ploše. Domácí ve svých tradičních dresech vínové barvy. Hosté, kteří normálně oblékají stejnou barvu dresů, nastoupili ve žlutém. 

Utkání právě začalo. 

1

Hned v první minutě muselo dojít k ošetřování. Rice se ve vzdušném souboji střetl hlavou s Brownhillem a záložník Burnley musel být ošetřen. 

3

Lawtonův centr do vápna musel odvracet Dawson. 

7

Gudmundsson to zkusil z první zpoza vápna, našel však jen rukavice domácího gólmana Fabianskiho. 

9

Domácí se z první pořádné akce ihned prosazují. Z levé strany poslal centr do vápna Pablo Fornals a fatálně zaváhal zkušený stoper James Tarkowski. Ten nechal propadnou míč za sebe, kde Robbie Brady nedostoupil Michaila Antonia. Útočník West Hamu neměl problém pravačkou zakončit z bezprostřední blízkosti. 

13

West Ham bude určitě rád, že se mu podařilo skórovat tak brzy. Často totiž mají Kladiváři problém s tím, že neumí hrát do plných. 

18

Domácí chtěli pokutový kop, když Bowenův centr trefil Pietersovu ruku. Jenže z bezprostřední blízkosti a navíc v přirozené poloze. Penalta se tak nepískala. 

21

Coufal hledal ve vápně centrem Antonia, Tarkowski však tentokrát byl na místě a míč odvrátil. 

26

Hosté se snaží něco s výsledkem udělat, více drží míč, ale do pozorné obrany Kladivářů se jim nedaří proniknout. 

27

Brownhill se uvolnil přes Cresswella, který jej poslal k zemi. Burnley tak bude rozehrávat přímý kop zpoza vápna, akorát z docela ostrého úhlu. 

28

Brady poslal přímý kop do zdi a následný volej Lowtona skončil hodně vysoko nad bránou. 

32

Tomáš Souček vedl nadějný brejk svého týmu, jenže nepřihrál přesně a poté Benrahma fauloval Meeho. 

33

Hosté už se radovali z vyrovnávací branky, když si centr Chrise Wooda srazil do vlastní branky Aaron Cresswell. Jenže útočník Burnley byl při přebírání míče v postavení mimo hru. Branka tak neplatí. 

36

Fornals odvedl skvělou práci a přenesl hru na Bowena. Ten po kličce chtěl posílat střílený centr, jenže Pieters jen odvrátil na roh. 

36

Náskok West Hamu mohl být vyšší. Roh Bowena prodloužil na první tyči Rice a našel na zadní tyči Ogbonnu. Italský stoper ale z bezprostřední blízkosti trefil pouze tyč.

38

Pohotově zpoza vápna pálil hostující Chris Wood. Bránu Fabianskiho však těsně minul. 

42

I druhá střela na bránu Burnley přišla z kopačky Gudmundssona. Opět ale neměla příliš dobré parametry. 

43

Chris Wood zůstal po souboji s Craigem Dawsonem na zemi a drží se za hlavu. Hra pokračovala, ale nyní už je přerušena. Stoper West Hamu si pomohl rukou, kterou trefil útočníka soupeře do obličeje. 

45

Nastavovat se bude jedna minuta. 

45+1

Jarrod Bowen vtrhl do vápna, ale nepřihrál pak přesně. O pár vteřin později pálil Benrahma, přízemní pokus však Popa nevystrašil. 

První půle je za námi, West Ham vede s Burnley 1:0. 

První půle na London Stadium nabídla zajímavé momenty. Už v deváté minutě se trefil Michail Antonio, ke kterému propadl centr Fornalse. Poté více drželi míč hosté, ale nedokázali se dostat do zakončení přes kompaktní obranu. Po půlhodině hry sice srovnali, jenže Wood byl předtím v ofsajdu a branka tak neplatila. O tři minuty později mohli Kladiváři přidat druhou trefu, jenže Ogbonna po rohu trefil hlavou jen tyč. Před druhou půlí je vše otevřené. 

Druhá půle začala. 

46

Hosté do druhé půle přišli s jednou změnou. Gudmundssona nahradil Dwight McNeil. 

48

Bowenův centr z pravé strany odvrátil Tarkowski. 

51

Coufal poslal výborný centr, který našel Antonia. Ten se dostal k hlavičce, ale na brankové čáře Ben Mee. 

54

Benrahma se uvolnil na pravé křídle, jenže centroval do země nikoho. 

55

Bradyho centr z pravé strany domácí obrana nadvakrát odvrátila. Dawson s Ogbonnou ale měli plné ruce práce. 

59

Z ostrého úhlu zkusil z přímého kopu vypálit přímo Declan Rice. Kapitán domácích minul horní tyč brány jen hodně těsně. 

63

První žlutá karta utkání je na světě. Ashley Barnes ostře zajel do Fabianskiho, který zrovna rozehrával. Obdržel tak kartu barvy svého dresu. 

63

Na hřiště se dostal i český útočník Matěj Vydra. Ten vystřídal právě potrestaného Ashleyho Barnese. 

67

Střídání připravil i David Moyes. Saida Benrahmu nahradil jiný špílmachr Manuel Lanzini. 

69

Jarrod Bowen si skvěle převzal pas za obranu, mohl se řítit sám na bránu, vypálil pak ale slabší pravačkou jen do boční sítě. 

72

Sean Dyche si vybírá i své poslední střídání. Odešel i druhý útočník ze základu Chris Wood, nahradil jej JJay Rodriguez. 

73

Tomáš Souček uviděl žlutou kartu za faul při vzdušném souboji. 

75

Burnley je stále aktivní, snaží se něco udělat s výsledkem, ale k zakončení se nemohou dostat. Centry většinou všechny odvrací obrana domácích. 

80

Centr Dwighta McNeila z levé strany překvapil Fabinaskiho a orazítkoval horní tyč. 

82

West Ham měl velkou šanci, jenže Jarrod Bowen místo střely z jasné pozice ještě dělal kličku, která mu nevyšla. 

82

A byla to také poslední akce rychlého křídelníka. Na trávníku jej nahradil Andrij Jarmolenko. 

83

Angelo Ogbonna překazil rozehrávku Nicku Popovi a od sudího Kavanagha uviděl žlutou kartu. 

85

Fotbalisté Burnley byli ve vápně, jenže k zakončení se Jay Rodriguez nedostal. 

87

Nadějný brejk domácích, Andrij Jarmolenko ale v situaci 3 na 1 chtěl hrát na sebe, což se mu nevyplatilo. Do jeho střely se vložil Ben Mee. Volný Antonio se mohl právem zlobit. 

90

Nastavovat se budou 4 minuty. 

90+2

Vydra se po narážečce vrhnul do vápna, jenže o míč jej obral krajan Tomáš Souček. 

90+4

V závěru to jsou jen domácí, kteří měli šance na zakončení. Manuel Lanzini ale bránu těsně minul. 

Je konec, West Ham poráží Burnley 1:0. 

West Ham hrál ligový zápas po patnácti dnech, přesto udeřil hned v 9. minutě. To propadl Fornalsův centr až k Antoniovi, který zakončil z bezprostřední blízkosti přesně. Hosté poté sice více drželi míč, ale nedokázali ohrožovat bránu domácích. Tyčku pak ještě v první půli trefil Ogbonna. V druhé části se Burnley snažilo něco udělat s výsledkem, poslalo do hry i Matěje Vydru, ale nebezpečnější byli i tak Kladiváři. Druhou branku nepřidali, ale ani soupeři příliš nedovolili. Jediná šance byla, když centr McNeila dopadl na břevno. Domácí tým se tak posunul na 8. místo. 

Ode mě je to pro tuto chvíli vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek dne.  

Právě se děje

Další zprávy