Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Falafel: Zlatavé kuličky z cizrny znali už v Antice. Jak si je připravit?

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oblíbený smažený pokrm s sebou přináší závan Orientu. Malé kuličky skrývají mnoho chuti z bylinek a koření. Připravují se z cizrny, kterou stačí jen namočit. Jejich přípravu můžete zkusit i doma, není to nic složitého. Výsledkem bude talíř plný výtečného jídla.

Co je falafel? 

  • Jedná se o smažené kuličky z cizrny, která se pro přípravu kuliček namočí a rozmixuje.
  • Autentické recepty volají po syrové namočené a rozmixované cizrně, k nalezení jsou však i recepty s cizrnou konzervovanou.
  • Vzniklá cizrnová hmota se dochucuje nasekanými bylinkami, nejčastěji koriandrem,  a česnekem, cibulí spolu s římským kmínem.
  • Smaží se ve vrstvě oleje do zlatova.

Odkud se vzal falafel?

Objev falafelu si nárokuje hned několik zemí. Můžete se setkat s teorií, že v Egyptě se připravuje již několik tisíciletí, už od dob faraónů. Velké nádoby s olejem, ve kterém se falafel smaží, najdete v Egyptě na každém rohu, je to populární pouliční jídlo.

Mezi milovníky smažených kuliček patří i obyvatelé Izraele a Palestiny. V obou případech je falafel považován za národní pokrm a často se podává s oblíbeným hummusem a chlebovou plackou.

Tradici má ovšem najdeme i v Libanonu, kde je vždy součástí klasického výběru předkrmů mezze. 

Skryt pre seznam

Falafel podomácku 

Prvním krokem je namočení cizrny alespoň na 12 hodin, pak se postupy liší.

  • Některé recepty používají cizrnu z konzervy. Skutečností však je, že hrubší (a lepší) struktury dosáhnete rozmixováním syrové namočené cizrny.
  • Cizrnu můžete také namlít v mlýnku na maso nebo ji rozmixovat či nasekat elektrickým sekáčkem. U přípravy v mixéru (a u vařené cizrny obzvlášť) to nepřežeňte a dejte pozor na to, aby nevznikla příliš řídká a jemná pasta. Ideální konzistence by mela být podobná jako u jemně nasekaných ořechů. 
  • Do takto připravené hmoty přidejte bylinky (koriandr, petržel, mátu) a česnekcibuli a případně chilli papričku. Vše smíchejte dohromady, přidejte mletý římský kmín a v případě potřeby i trochu cizrnové mouky, aby se hmota dala dobře tvarovat.
  • Vytvořené kuličky smažte v hluboké vrstvě oleje dozlatova. Ve zdravější verzi je můžete péct v troubě. 
  • Pokud máte špatnou zkušenost se smažením kuliček, udělejte klidně malé placky.

Samotný, v pitě nebo s hummusem 

Na křupavých a šťavnatých kuličkách si můžete pochutnat s jogurtovým dipem, ale skvělé jsou i s domácím tahini hummusem.

Můžete je použít do vegetariánské varianty kebabu, kde poslouží namísto masa. Společně se zeleninou a dresinkem je zabalte do tortilly nebo vložte do pita chleba.

Zdroj: ZME Science, History Today

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč