Boeing má další skandál a pokutu. Tentokráte se pro změnu týká dronů pro armádu.

  • 16.01.2021 17:00

Odnož Boeingu, společnost Boeing’s Insitu Inc., která se zabývá drony, souhlasila s vyrovnáním ve výši 25 milionů dolarů za podvody okolo dodávek pro americkou armádu.

Případ inicioval D R O’Hara, kterého Boeing vyhodil ze zaměstnání za to, že chystaný podvod odhalil. Jako kompenzaci mu firma zaplatí 4,625 milionu dolarů a dále veškeré soudní náklady.

Ministerstvo spravedlnosti (Department of Justice) obvinilo Boeing, že vědomě poskytoval falešné údaje o ceně náhradních dílů, a nabízel námořnictvu (US Navy) místo nových dílů recyklované za cenu nových. Ministerstvo odhalilo, že v letech 2009 až 2017 Boeing’s Insitu Inc. pětkrát záměrně zvýšil ceny náhradních dílů pro US Navy a dvakrát pro SOCOM (United States Special Operations Command ). Nákup náhradních dílů proběhl bez výběrového řízení. Ministerstvo uvádí, že „případ jako je tento poslouží bude varováním dodavatelům pro obranu, že uvádění lživých údajů nemá v nabídkách pro armádu místo“.

O’Hara jako zaměstnanec firmy Boeing’s Insitu Inc. opakovaně upozornil management na lživé údaje v nabídce pro US Navy, nicméně management tuto informaci ignoroval a místo toho začal vyvíjet na O’Haru nepřiměřený tlak a nutil nabídku s nesprávnými cenami podepsat. O’Hara toto opakovaně odmítl a informace o případu postoupil na etické komisi Boeing Ethics, která zaručuje anonymitu. Boeing však jeho email zaslal oddělení lidských zdrojů Boeing’s Insitu Inc. a identitu oznamovatele odhalil. Firma na základě toho O’Haru vyhodila a znemožnila mu zaměstnání v jakékoli pobočce Boeingu.

Deníku Seattle Times, který o případu informoval, se nepodařilo získat vyjádření Boeingu k porušení důvěrnosti podání na lince Boeing Ethics.

Jedná se poslední z celé řady skandálů, kterým Boeing čelí. A také o další problém s armádními zakázkami poté, co se program tankerů KC-46 opozdil o několik let a je doprovázen četnými výrobními defekty. Případ rovněž posiluje pochybnosti o etice a vnitřních kontrolních mechanismech společnosti Boeing.  


Fotografie k článku



Komentáře



atlas - nepřihlášený host (...167.251...)
17.01.2021 15:41

Riadne prehnita firma.
Som zvedavy aku hanbu si vyrobia s SLS.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace