Hlavní obsah

Video: Muž zachraňuje chudé před mrazem. Rozváží uhlí a na peníze nespěchá

Svět bez obalu: Majitel obchodu dává v sibiřské vesnici uhlí lidem na dluh. Zachraňuje je tak před mrazem.Video: RFE/RL

 

Reklama

Krasnojarský kraj se rozprostírá na podstatné části Sibiře. Je to třetí největší samosprávný celek na světě. V severní části, většinou pokryté permafrostem, klesá teplota i pod minus čtyřicet stupňů Celsia.

Článek

Na začátku letošního roku postihly některé oblasti Sibiře extrémní mrazy. Na mnoha místech padaly teplotní rekordy.

Viktor Kozlov se rozhodl pomoci obyvatelům jedné z tamních vesnic přečkat letošní tuhou zimu.

Za sovětských dob se živil jako traktorista v zemědělském družstvu. Když se doba změnila a jeho situace zhoršila, přestěhoval se sem a začal prodávat uhlí.

„Většina z nás tady topí uhlím. Dřevo nepoužíváme. Jedině snad v saunách. Téměř všichni tu používají uhlí. Žijeme v uhelné oblasti, takže jsme na něj zvyklí,“ říká Kozlov.

Mnoho z Viktorových zákazníků jsou chudí lidé, takže jim Kozlov prodává i na dluh. A svým zaměstnancům a také místnímu kostelu ho dává zcela zdarma.

„Tady v Balachtě žije mnoho důchodců a on je všechny podporuje a ještě k tomu má i smysl pro humor. Je to dobrý člověk,“ říká jedna z Kozlovových zákaznic.

„Život lidí se tady nedávno změnil k horšímu. Mají méně peněz a kupují si uhlí v množství od jedné do tří tun. Nemohou si dovolit koupit si toho víc,“ popisuje situaci v regionu Viktor Kozlov.

Lidé v kraji si podle něj stále pomáhají, zajímají se o problémy druhých. „Tato žena pracuje v nemocnici. Často žádá o odklad placení. Ale když má zaplatit, tak mi volá a říká: Viktore, jdu za tebou, abych ti vrátila tvé peníze. Je spolehlivá. Nikdy bych ji nenechal na holičkách.“

Podrobnosti v úvodním videu. Příspěvek najdete také v archivu na webu Seznam Zprávy.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované