Hlavní obsah

Přiletěla obsadit Kapitol soukromým letadlem. Teď žádá Trumpa o milost

Foto: Profimedia.cz

Snímek z lednového dění v Kapitolu.

Reklama

Radikálním Trumpovým příznivcům, kteří 6. ledna vtrhli do sídla Kongresu, hrozí vězení. Chtějí si vyprosit milost u odcházejícícho prezidenta Trumpa, jehož pokyny podle svých slov poslouchali.

Článek

„Hrozí mi trest odnětí svobody. Myslím, že si to nezasloužím,“ uvedla pro televizi CBS11 Jenna Ryanová z amerického Texasu, která pracuje jako realitní makléřka. Spolu s mnoha dalšími se podílela na nepokojích v Kapitolu ve Washingtonu, kam se ovšem na rozdíl od mnoha jiných demonstrantů dopravila soukromým letadlem.

Ryanová byla po událostech v Kapitolu zatčena federálními úřady. Když ji novináři v pátek zastihli u jejího domu, nechala se slyšet, že jen projevovala svůj patriotismus. Podle odvysílaného vyjádření prý pouze poslouchala svého prezidenta, který jí řekl, ať se vydá ke Kapitolu. Během rozhovoru makléřka navíc prohlásila, že si všichni zúčastnění zaslouží od hlavy Spojených států milost.

Trumpova podporovatelka neponechala nic náhodě a svou cestu i pobyt ve Washingtonu dokumentovala. Na jejích sociálních sítích se objevila videa z cesty letadlem či z pochodu ulicemi ke Kapitolu. Sdílela také například snímek u schodů sídla Kongresu.

„Půjdeme dolů a vtrhneme do Kapitolu. Právě teď tam jsou a je to to, kvůli čemu jsme přišli, takže to také uděláme. Držte mi palce,“ hlásá ve videu na Facebooku Ryanová. V živém vysílání se navíc nechala slyšet, že protestující jsou odhodláni se do budovy dostat za jakoukoli cenu, píše britský list The Guardian.

Ryanová během vysílání na sociální síti také stihla propagovat své podnikání. Na Twitteru pak označila 6. leden jako nejlepší den, který kdy zažila. Nyní ovšem čelí vážným obviněním a hrozbě vezení spolu s ostatními, které se úřadům podařilo identifikovat. Není také jediná, kdo již požádal o udělení milosti.

Právník Jacoba Chansleyho, „rohatého“ radikála z Arizony, který se stal jedním ze symbolů nepokojů v Kapitolu, řekl, že Trump by měl udělat „čestnou věc a omilostnit ty z jeho pokojných podporovatelů, kteří přijali prezidentovo pozvání“. Chansley čelí celkem šesti federálním obviněním, v pátek navíc soudce nařídil, aby byl i nadále držen ve vazbě bez možnosti kauce.

Události v Kapitolu si vyžádaly celkem pět lidských životů. S blížící se inaugurací nového prezidenta Joea Bidena napětí opět roste. Washington, kde k oficiálnímu uvedení do funkce dojde, se již připravuje na nejhorší scénáře. V okolí Kapitolu hlídkují vojáci Národní gardy a obchody zabedňují výlohy.

Podle amerického webu CNN kapitolská policie během pátečního večera zatkla ozbrojeného muže z Virginie, který se se svým vozem pokusil projet kontrolním stanovištěm v centru Washingtonu. Vybaven byl nabitou zbraní a přibližně pěti sty náboji, hlídkujícím pracovníkům podle zprávy o incidentu navíc předložil falešné doklady, podle nichž měl být jedním z lidí zajišťujících průběh inaugurace.

Reklama

Doporučované