Co se událo na českém hostingovém trhu v prosinci 2020

Pravidelnou měsíční rubriku Co se událo na českém hostingovém trhu píšu už od února 2015. Jedná se o přehled založený na sesbíraných informací převážně z Twitter (konkrétně seznam České Hostingy od @DoménovéhoRobota). Cílem není pokrýt a okomentovat všechno a už vůbec ne být aktuální. Jsou to takové mé poznámky k tomu, co hostingy píšou na svých sociálních sítích a co se mi líbí/nelíbí a proč to dané téma hostingy asi propagují. Pokud hledáte něco aktuálnějšího anebo jiný pohled na tuto tématiku, tak doporučuji Hosting news od Wladasse.

Czechia

Czechia nabídla svým zákazníkům akci EURid doména .eu na 10 let za 10 EUR.  Nabídli třetí nejlepší cenu (399 CZK).

Gigaserver

Gigaserver se také účastnil akce EURid doména .eu na 10 let za 10 EUR. Nabídl nejlepší cenu (269 CZK).

Obecně Gigaserver  zkouší hodně srážet ceny .eu domén. Například .eu měl v akci za 29 CZK na první rok. Prodloužení má za slušných 129 CZK. Naproti tomu .cz drží draze za 159 CZK registrace, 199 CZK prodloužení. Zajímavé…

Na blogu Gigaserver se objevilo pár benchmarků PHP 8.0 a starších verzi v článku PHP 8 – jak změnit a jaké má výhody?.

Gransy/Subreg

I u Subreg byla akce EURid doména .eu na 10 let za 10 EUR. Cena ale byla překvapivě vysoká (548,40 CZK). U konkurence Gigaserver se dala koupit za polovinu.

Subregu získal doménu phpmyadmin.cz a umístil na ní PHPmyAdmin pro své služby.

HostingSolutions.cz

V prosinci spustili podporu PHP 8.0

Ignum

U Ignum se pokusili srovnat pluginy pro e-shop na WordPress v článku Srovnání pluginů pro e-shop na WordPressu. Jestli čekáte nějaké technické srovnání, benchmarky anebo zkušenosti s reálného provozu, tak bohužel. Spíše takový přepis popisu pluginů.

Váš Hosting

Váš Hosting uspořádal na Facebook soutěž VPS na celý rok za komentář. Celkový počet účastníků bylo 15.

VSHosting

VSHosting překvapivě zkusil politiku.

Wedos

Wedos se pravidelně účastní akcí EURid doména .eu na 10 let za 10 EUR.  Tentokrát byl druhý nejlevnější (290 CZK).

Celkem zajímavý experiment zkusil Wedos. Pomocí služeb, které nabízí, udělal online streamování se známými hráči z fotbalových klubů, které sponzoruje. Celou akci nazval WEDOS Derby.

Popravdě to byla celkem sranda poslouchat a myslím si že se to povedlo. Co se týká podstaty akce, tak se propagovala hlavně služba konferenčních hovorů, kterou Wedos poskytuje zdarma na adrese meet.wedos.com. Je postavená na open source Jitsi. Umí šifrování E2E a pokud se spojí dva lidé tak to jde P2P. Údajně se dá využít i pro online vyučování. Wedos také vydal návody, jak podobnou akci jako Wedos Derby uspořádat.

Jako každý měsíc nechyběly statistiky komunitního fóra help.wedos.cz za předchozí měsíc. Tentokrát celkem slušně narostl i počet návodů.

Další zajímavé statistiky, které Wedos zveřejnil k WordPress u nich:

  • WordPress se nachází na 27.204 NoLimit/WMS
  • Unikátních instalací jsme našli 32.085
  • Za 24 hodin serverům (bez proxy) v součtu trvalo vygenerovat nejdéle soubory:
    • admin-ajax.php 37h 15m (818 ms)
    • xmlrpc.php 8h 17m (670 ms)
    • /feed/ 5h 59m (647 ms)
    • wp-login.php 3h 53m (685 ms) (hlavně útoky přes HTTPS)
    • jquery.js 1h 12m (13 ms)
  • Počet útoků za 24 hodin zablokovaných čistě IPS/IDS:
    • Na wp-login.php (bez brute force) 35.209
    • Na xmlrpc.php 23.517
    • Na administraci (/wp-admin/) 2.506
    • Na pluginy (/plugins/) 357
    • Na šablony (/themes/) 41
    • Na složku s nahranými soubory (/uploads/) 7.408 (většinou backdoor)

Ani tento rok nezapomněl WEDOS na Mikuláše a Vánoce. Promo stránky obou akcí jsou fakt hezké. Rozdávali se hlavně domény zdarma, objevily se velké slevy na nové služby a malé na prodloužení.

Wedos shrnul co se mu povedlo a nebpovedlo za rok 2020 a co plánuje na rok 2021 v blogpostu Vánoce u WEDOS a jak se nám tento rok pěkně zamotal. Je tam toho opravdu hodně ke čtení.

Wedos olej se zeleným podsvícením

Pokořena meta 20 tisíc registrovaných nTLD a v prosinci i 400 tisíc domén celkem.

30. prosince 2020 upozornil Wedos na zneužití vzdáleného serveru, odkud stahovala data starší verze Adminer. Ačkoliv se jednalo o velmi starou verzi údajně našel 2 své zákazníky, kteří mohli být postiženi a dal jim vědět.

Nové návody:

Tweet měsíce

Spousta hostingů přála hezké Vánoce, někdo použil grafiku z minulých let, někdo udělal novou. Zajímavé je že největší Wedos nepoužil přímo nic. Pokud odebíráte newslettry, tak tam přání přišlo společně s Vánoční akcí. Nicméně celkem hezky využil Wedos klidu 25.12.2020, kdy jako jediný něco napsal. Bylo to několik tweetů se statistikami, které shrnovali jak hlídali služby na Štědrý den.

Dávám sem všechny tweety, ale za tweet měsíce volím ten poslední, kde jsou statistiky z mailserveru. Přání se posílala v dopoledních hodinách na Štedrý den a v noci odpovědi. Zajímavá úvaha.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

6 komentářů

  1. Chtěl jsem pro jeden web koupit .EU na 10 let u Subreg. Ta cena mě zaskočila. Pamatuji dobu kdy byli průkopníci ve všem kolem domén. Nakonec jsem to koupil u wedos. Rád je stále podpořím, ale 2x více než musím se mi dávat nechce.

    1. Prukopnictvi ale nema nic spolecnyho s prodejem za nakup preci.

      Ano, nenasadili jsme buhvi jak akcni cenu, ale my se proste nechceme profilovat jako lowcost registrator co sbira tisice domen na akcnich cenach aby pak 99,5% jich propadlo

  2. Fandím Zbrojovce tak jsem se na to WEDOS Derby díval. Bylo znát, že s tím nemají zkušenosti ale nakonec jsem se pobavil a dokonce to doporučil známým. Nevíš jestli neplánují pokračování?

    1. Zdravím, něco se plánuje ale nevím co přesně. Byla tam prý hodně dobrá odezva jak u diváků tak z klubů.

  3. Přijde mi, že se na to všichni nějak vykašlali. Dali tam vánoční přáníčko a tím to pro ně hasne. Nevím jestli to takto jedou i na ostatních sociálních sítích, ale ten Twitter je slabí. Chci si tam číst o inovacích, komentování aktuálních trendů, vidět fotky a videa ze zákulisí. Tohle je fakt slabé. To se jim to nevyplatí? Tomu nevěřím. No alespoň tu máme ten wedos.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.