Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Ku*va půjdeme dovnitř! Život nebo smrt,“ křičela u Kapitolu. Teď makléřka žadoní o milost

Autor: trm, ČTK - 
17. ledna 2021
08:40

Bývalí vojáci i expolicisté nebo přívrženci krajní pravice. Ti všichni byli mezi těmi, kteří zaútočili na budovu Kongresu v USA.  Americké úřady v souvislosti s napadením Kapitolu vyšetřují bezmála 300 lidí. Oznámil to dnes hlavní federální prokurátor washingtonského okrsku District of Columbia Michael Sherwin. Je mezi nimi i realitní makléřka Jenna Ryanová, která do Washingtonu přiletěla soukromým letadlem. Teď se snaží vyhnout možnému vězení a žádá končícího prezidenta Donalda Trumpa o milost.

Ryanová svou návštěvu Kongresu dokumentovala na facebooku a twitteru. „My kurva půjdeme dovnitř! Život nebo smrt, to je jedno,“ říkala ve videu nahraném na facebook, které později smazala.

Nyní čelí obviněním z nepovoleného vstupu a narušování veřejného pořádku. „Hrozí mi vězení. Myslím, že si to nezasloužím,“ řekla v rozhovoru pro CBS11. Milost si podle ní zaslouží všichni demonstranti, kteří se vrhli do Kapitolu. Podle Ryanové jen poslouchali svého prezidenta.

O milost žádá končícího prezidenta i jedna z nejvýraznějších postav útoku na Kapitol. Muž v kožešině, který se procházel po budově Kapitolu. Třiatřicetiletý vyznavač konspiračních teorií Jacob Chansley (také označovaný jako Jake Angeli). Jake Angeli skončil ve vazbě. „Vyslyšel často opakovaná slova prezidenta Trumpa. Jeho slova a pozvání přece něco znamenají,“ řekl advokát údajného šamana QAnon Albert Watkins.

Podle webu Politico federální prokurátoři poprvé události ze 6. ledna popsali jako „násilné povstání, které mělo za cíl svrhnout vládu Spojených států“. Učinili tak v dokumentech předložených soudu v Arizoně právě v souvislosti se stíháním Chansleyho. Prokurátoři soudu v Arizoně sdělili, že existují „silné důkazy“ o tom, že „záměrem výtržníků v Kapitolu bylo zajmout a zavraždit zvolené představitele vlády Spojených států“. Podle Sherwina ale nejsou žádné „přímé důkazy“, že lidé, kteří zaútočili na sídlo Kongresu, utvářeli „týmy“ na „chytání a zabíjení“.

Jacob Chansley v Kapitolu. Jacob Chansley v Kapitolu. | Reuters

Teorii o plánovaném násilí na zákonodárcích podle arizonské prokuratury podporují i vyjádření a činy Chansleyho. Ten údajně v jednacím sále amerického Senátu nechal výhrůžný vzkaz pro viceprezidenta Mikea Pence: „Je to jen otázka času, spravedlnost je na cestě.“

Mezi násilníky byli podle amerických médií i bývalí vojáci a expolicisté. Experti na domácí terorismus již dlouho varují před snahou krajně pravicových skupin zradikalizovat a nalákat do svých řad příslušníky armády, kteří prošli špičkovým vojenským výcvikem. Svoje existující členy se také snaží přesvědčit ke vstupu do ozbrojených složek.

„Islámský stát a Al-Káida by se rozplývaly nad možností mít ve svých řadách někoho s tréninkem a zkušenostmi příslušníka americké armády,“ řekl Michael German, bývalý agent Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a badatel Newyorské univerzity. „Tito lidé mají trénink a schopnosti, které daleko přesahují to, co dokáže udělat jakákoliv zahraniční teroristická skupina,“ dodal.

Pentagon zatím nezveřejnil, kolik svých příslušníků vyšetřuje v souvislosti s nedávnými nepokoji. Špičky americké armády však ve středu zveřejnily nebývalé vyjádření směrem k členům ozbrojených sil, kterým připomněly, že rolí armády je chránit ústavu a podporovat její dodržování. Nejvyšší generálové rovněž varovali, že právo na svobodu projevu nedává nikomu právo dopouštět se násilností.

Šéf washingtonské sekce Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) vzkázal všem účastníkům nepokojů, aby se dobrovolně přihlásili na policii, než jim na dveře zaklepou federální agenti. „Pro vás, kdo jste se účastnili násilností, je tady něco, co byste měli vědět: všechny stanice FBI v zemi po vás pátrají,“ řekl Steven D'Antuono. „I vaši přátelé a příbuzní vás udávají,“ citovala jej agentura Reuters.

Trumpovi příznivci vyrazili k budově Kapitolu jen krátce po prezidentově projevu ve chvíli, kdy se scházeli zákonodárci obou parlamentních komor, aby potvrdili výsledky prezidentských voleb, ve kterých Trumpa porazil demokrat Joe Biden. Při útoku zemřelo pět lidí.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

rapid15 ( 17. ledna 2021 12:08 )

Obhajuje se že jen poslouchala svého prezidenta? Připomíná mě to věty z Noriberských procesů: Já nic špatného nedělal, jen jsem poslouchal svého vůdce .

ruda43 ( 17. ledna 2021 11:58 )

Ale jdi,ty brepto..Vždyť jsi jenom takový opravdu maličký rozmázlý lejníčko na Babišově podrážce..

Michael Brunnbauer ( 17. ledna 2021 11:29 )

Copak? Taky incest co ho voli?

Michael Brunnbauer ( 17. ledna 2021 11:29 )

Submisivnimu Buresovu prostitutovi se rika ministr?

jajas ( 17. ledna 2021 11:09 )

Naprosto vygu­mova­ní..­....mís­t, aby byla ráda, že to nedostala jako tak vojanda, tak ještě bude otravovat o milost. Bych se na ni vybodl, stejně je Trumpovi u zádele.....Ten má teď jiné starosti.

Zobrazit celou diskusi