InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glosa Václava Kozmy: Fotbal není na vrcholu a hned je oheň na střeše

Národní sportovní agentura (NSA) společně s českou výzkumnou agenturou Český národní panel v rámci říjnového výzkumu minulého roku zjišťovala vztah Čechů ke sportu, a jak jsou podle nich jednotlivé sporty atraktivní z diváckého pohledu a z pohledu jejich aktivního provozování. Výzkum patří mezi kritéria pro rozdělování financí v rámci výzvy Podpora sportovních svazů 2021. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a ze strany „kopaček“ přinesly (ne)pochopitelně i trochu zlé krve...

 

Hned po zveřejnění výsledků výzkumu o vztahu Čechů ke sportu, který zorganizovala Národní sportovní agentura (NSA), se na ně zvedla velká vlna kritiky, ale jenom od představitelů a příznivců sportu, který byl kdysi mnohem výš - fotbalu. Nejdál zašel asi redaktor portálu eFotbal Pavel Procházka, který má zřejmě nejvyšší novinářskou fotbalovou kvalifikaci a on v Česku a širokém okolí fotbalové problematice rozumí nejlíp. Ve své ublížené a nepřiměřené reakci šel tak daleko, když tvrdil, že tyto výsledky průzkumu neměly nikdy spatřit světlo světa. Proč, protože fotbal skončil až na osmém místě? Vůbec nemohl pochopit, že Češi ve volném čase hrají raději bowling, kuželky či šipky a jenom někdo si jde zakopat. A že se ve výzkumu zapomnělo na žravou dámu a mariáš, který je mezi Čechy skoro národním sportem, to už bylo jenom Procházkovo prázdné plácnutí do vody. Snad se renomovaní fotbaloví novináři nebojí, že by český národ ztratil o fotbal zájem úplně, oni neměli o čem psát a přišli by o práci... V příštích týdnech a měsících jistě popíší mnoho stránek, ke slovu se čím dál hlasitěji hlásí Fotbalová evoluce.

Diskuze k výzkumu byla zaznamenána i na některých sociálních sítích. I když ve výsledcích ženy fotbal prakticky nezajímá, na svém facebookovém profilu se jedna z nich rozhořčila a o pěti tisíci respondentech se vyjádřila velmi nelichotivě, když uvedla, že o výsledcích celostátního výzkumu rozhodovali sportovní analfabeti. Nějak jí však uniklo, že kromě prohry jejího oblíbeného fotbalu zvítězil v průzkumu veřejného mínění hokej, který má dlouhodobě lepší výsledky než fotbal, na druhém místě skončilo lyžování, na třetím královna sportu atletika, na čtvrtém hodně sledovaný tenis a na pátou příčku dali „analfabeti" biatlon, kterého jsou v zimních měsících plné televize.

Největší úžas, v některých případech i vztek, probudily výsledky, které oznámil šéf NSA a olympijský vítěz z Nagana, hokejový brankář Milan Hnilička, u představitelů fotbalu na nejvyšších místech. Ještě, že českému fotbalu ze známých důvodů už nevládne Roman Berbr, to by byla reakce zřejmě ještě mnohem razantnější.

Výsledky odsoudil šéf Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda, podle kterého byl průzkum proveden a vyhodnocen velmi neprofesionálně, logicky. Argumentoval nejvyšší členskou fotbalovou základnou, ale na tu se nikdo respondentů neptal. A že je fotbal globálně jednoznačně nejpopulárnějším sportem v České republice, je už minulostí a „analfabeti" to dali jasně najevo. A že jsou fotbalové televizní přenosy české ligy nejsledovanějšími pořady na českých obrazovkách, to je v dnešní covidové době, kdy se téměř nic jiného nehraje, sice možné, ale jinak málo pravděpodobné. Pozadu samozřejmě nemohl zůstat ani předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Martin Malík, který asi počítá čas ve své dobře honorované funkci už jenom na dny. Také se oháněl 340 tisícovou základnou a například nechápal a hodně ho zarazilo, že někdo může mít raději jógu, než pohled do klece, kde se mlátí dva pánové, nebo i dámy, hlava nehlava a krev stříká až do třetí řady.

Malík společně s Dušanem Svobodou se pozastavují především nad tím, že by měly výsledky průzkumu být jedním z parametrů při posuzování výše dotací pro jednotlivé sportovní svazy. A to je zřejmě ten největší problém! Nejde o popularitu, o sledovanost, ale až v první řadě o prachy...

Revoluční Hniličkův výzkum nezvedá ze sedadel diváky, ale fotbalové bafuňáře odshora až dolů. Navíc, když šéf NSA oznámil, že výsledky výzkumu budou z padesáti procent podkladem při rozdělování finančních prostředků ze státního rozpočtu jednotlivým sportovním svazům. Nejde jenom o pár drobných, sportovním svazům se rozděluje 2,885 miliardy! A jestli Hnilička nepodlehne drsným reakcím „kopaček" a ještě víc nezměkne, což už se děje, když už mírní vliv výzkumu na procentuální přidělování peněz a z padesáti procent snižuje na dvacet, přijde fotbal o slušné peníze daňových poplatníků.

Fotbalová asociace České republiky je největší příspěvkovou organizací vlády. Češi nejsou ovce a ani sportovní analfabeti, a zřejmě proto dali fotbalovému prostředí jasný signál. Nechceme z našich daní podporovat mnohaleté fotbalové lumpárny, které pomalu, ale jistě vyplouvají na světlo světa. Nechceme z našich daní zvyšovat životní úroveň fotbalových funkcionářů na nejvyšších místech, úplatných a zkorumpovaných rozhodčích a delegátů. Chceme čistý fotbal bez předem určených výsledků nejen některých zápasů, ale i celých soutěží. Chceme chodit na fotbal, který nás baví. A jestli tomu tak nebude, raději budeme hrát kuželky a mariáš a stadiony budete mít poloprázdné i po skončení kronavirové krize.

Korupcí prolezlý český fotbal klesl už tak hluboko, že už se nenajde jediný Čech, který by mohl nestranně řídit jeho výsledky. Do nebe volající je, že k tomu, aby udělal v Česku pořádek, musel být povolán Portugalec. Komisi rozhodčích Fotbalové asociace České republiky už naplno šéfuje Vítor Manuel de Melo Pereira - fotbalový expert a dřívější uznávaný mezinárodní rozhodčí.

Jestli chce někdo opravdu český fotbal očistit tak, aby znovu stoupal ve výzkumech a anketách tam, kam historicky patří, je třeba udělat radikální řez od základů, který rozhodně nebude bezbolestný, ale může být sametový, což v Čechách umíme, jak to ukázala nedávná historie. Ale i tak, jak se v Čechách říká, když se kácí les, lítají třísky.
Fotbaloví funkcionáři od okresů přes kraje až na vrchol do Prahy by měli ve své soudnosti potlačit ego a s pocitem dobře vykonané práce dát příležitost ve fotbalovém hnutí pokračovat novým, berbrovským diktátem neposkvrněným a nezatíženým.

Jenom tak český fotbal, který dnes zajímá mnohem méně lidí než dříve, znovu získá už dávno ztracený kredit.

Kompletní výsledky výzkumu, a kteří respondenti se na nich podíleli, najdete ve středečních papírových Píseckých postřezích.

Diskuse k článku - 68 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
  • Denisa Žídková 

    Reagovat

     

    Dobrý den všem čtenářům, jen bych ráda upřesnila, že Český národní panel není výzkumná agentura, jak autor článku chybně uvádí. Český národní panel je online panel a do výzkumu, který zpracovala NSA a další subjekty, poskytl pouze reprezentativní vzorek respondentů k výzkumu. Dotazník a vyhodnocení analýzy provedla NSA ve spolupráci s jinými lidmi či subjekty.
    Český národní panel tedy není spoluautorem, jak chybně uvedli (již tuto informaci opravili), také se nijak nepodílel na tvorbě dotazníku, otázek ani analýzy.
    Krásný den všem!

    Vloženo 20.1.2021 14:25:24

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jakýsi Petr tady bere na podporu svého nejistého tvrzení statistiky České unie sportu. Koukám v TV na zprávy a co vidím. U soudu na lavici obžalovaných předseda ČUS Jansta spolu s fotbalovým bossem Peltou kvůli podvodům ve státních dotacích. Ono to asi ve fotbale a v českém sportu vůbec nebude všechno úplně růžové. Ale to je Petře asi nějaká blbost, že.

    Vloženo 18.1.2021 20:15:31

  • Petr 

    Reagovat

     

    No vida ,jeden článek a asi historicky nejvíc reakcí,je vidět ,že sport nám není lhostejný a zajímá širokou veřejnost.Jen prosím některé čtenáře o slušnější reakce!!!

    Vloženo 18.1.2021 15:44:48

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Nevím, co tady chce starý pisálek s vizáží bezdomovce předvést. Soudit ze dvou otázek NSA Milana Hniličky, od které se distancuje i agentura, která údajně zpracovala dotazník, je opravdu zavádějící a účelové. Jsem zastáncem fotbalu, o kterém se všude diskutuje a který nikomu není lhostejný, jak vlastně ve zbytku glosy tento člověk píše. Vidíme to na hřištích plných mládeže, vidíme to na sledovanosti. Prostě pan Kozma si zřejmě léčí vlastní ego, ale svou neodborností si nadělal víc škody, než užitku

    Vloženo 18.1.2021 13:11:34

    • Hradišťák 

      Reagovat

       

      Proč říkáš Vaškovi bezdomovec, protože má delší vlasy a ty místo palice koleno? Víš kolik je mu let, že píšeš starej? Já ho znám dost dlouho, abych tě ujistil, že má ego hodně vysoký a určitě si ho nepotřebuje léčit! On prakticky už nepotřebuje vůbec nic. Viděl jsi někdy bezdomovce na Harleyi?

      Vloženo 18.1.2021 20:58:34

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        No a právě tito si to ego potřebují honit. Bohatej motorkář nepotřebuje dělat pisálka a rozumbradu. Ať si píše do nějakého moto časopisu a sporty typu fotbal a hokej nechá nám normálním smrtelníkům. Harley asi nebude z platu pisálka, nebo prací rukama že?

        Vloženo 18.1.2021 21:56:54

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Jo a hele to není závist, ale seš za vodou, tak buď rád, že jsi a starej se o své.

          Vloženo 18.1.2021 21:59:07

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          To by to vypadalo, ty bys určitě psal blbý slinty jako kousek výš. To by bylo počtení, to by šly noviny na dračku.

          Vloženo 18.1.2021 22:02:11

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Si piš že, bych vytvořil daleko lepší články o fotbale, nebo hojeji než ten Váš milenec. Měl by se spíš věnovat moto sportu na Hradišti případně nehodám spojenými s motorkáři. Na fotbal je přeci v redakci Lucie Mužíková jestli se nepletu.

            Vloženo 19.1.2021 06:37:45

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          To určitě ne, to ho platí ty fotbalový kluby, aby o nich psal jenom hezky.

          Vloženo 18.1.2021 22:04:51

  • Petr 

    Reagovat

     

    Dle ČUS je registrováno 460 tisíc fotbalistů oproti 13 tis. kuželkářů. Ano pane Kozmo, jsme národem kuželkářů!

    To že si někdo dojde jednou, dvakrát vylejt kebuli a u toho ožralej hodí šipkou nebo kuželkou (často do vedlejší dráhy) ještě neznamená, že podle toho budeme rozdělovat dotace.

    Jediným měřítkem pro dotace je počet aktivních registrovaných členů spolu s cenou TV práv která umí jediná správně ocenit atraktivitu jednotlivého sportu. Nic jiného.

    Vloženo 18.1.2021 10:41:29

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      460000 fotbalistů vyrobili bafuňáři v excelu ne? 4,6 % všech žijících Čechů je opravdu úctyhodné. Statisticky je podle tohohle numera v Táboře registrováno 2000 borců. Na trávníku máte asi dost plno. :-)

      Vloženo 18.1.2021 15:27:58

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Dle FAČR je to přes 300 tisíc registrovaných v infornačním systému tzn. těch co platí členství ve FAČR a tudíž i v klubech. A teď se předveď ty chytráku. Víc členů nemůže mít žádný jiný sport, jelikož fotbal se hraje téměř ve všech vesnicích a městech. Už jen to ukazuje na zmatečnost a nepravdivost průzkumu. A ukazuje to, že je prostě nejpopulárnější a provozuje ho nejvíc lidí. Tudíž ten průzkum asi dělali někde poblíž severního pólu.

        Vloženo 18.1.2021 18:04:14

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Kluci, už se nehádejte, vždyť fotbal skončil v elitní desítce, tak buďte rádi a připravte se na nové volby. Třeba Fotbalová evoluce vnese do fotbalu svěží vítr, který ho vyfoukne výš.

          Vloženo 18.1.2021 18:27:09

          • prognostik 

            Reagovat

             

            A kdyby nehlasovaly ženský, mohl být supr sport fotbal třeba i před biatlonem. Těm to taky moc nestřílí...

            Vloženo 18.1.2021 18:42:03

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Jo a ten bude foukat od Smetanky, nebo z Monaca? Přinese pouze sofistikovanější kulišárny. Pitomost jménem benzínky se opakovat nebudou. Už dvakrát se neosvědčili. Poprcé Ivánkovi a teď Románkovi.

            Vloženo 18.1.2021 20:26:42

            • anonymní čtenář 

              Reagovat

               

              To přeci není možný, takový čistý sport, a to byl kdysi v nejlepší trojce nejoblíbenějších.

              Vloženo 18.1.2021 20:50:16

              • anonymní čtenář 

                Reagovat

                 

                Nejčistější si zapomněl dodat. Špínu hledej jinde.

                Vloženo 18.1.2021 22:00:32

« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace