Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Amatérka Lucie Borhyová? Ostuda, odcházím. Proč Eva Jurinová opustila Novu

Eva Jurinová a Lucie Borhyová
Zdroj: profimedia, se souhlasem TV Nova / koláž eXtra.cz
+ Dalších 5 fotografií
TAJEMSTVÍ

Lucie Borhyová (42) je bezkonkurenčně nejpopulárnější českou moderátorkou, právě ona ale také nevědomky stála za tím, že televize Nova před 21 lety přišla o největší profesionálku té doby, nedávno zesnulou Evu Jurinovou (†67). Proč nechtěla být s obdařenou blondýnou v jedné zpravodajské relaci?

Eva Jurinová odmítla Vladimíra Železného

Důvodů pro odchod Evy Jurinové z kdysi nejsledovanější TV Nova bylo víc, jméno Lucie Borhyové v něm nicméně hrálo velkou roli.

Zesnulá moderátorka našemu redaktorovi již dříve sama říkala, že hlavní příčinou pro ni bylo to, že se nechtěla podílet na násilném a podle ní nespravedlivém převzetí Novy, která tehdy patřila americkým investorům, jejím tehdejším generálním ředitelem Vladimírem Železným

Kauza s vilou Klause ve Švýcarsku

Jejímu názoru po letech dalo za pravdu rozhodnutí mezinárodní arbitráže, když český stát za tento krok Železného musel zaplatit deset miliard korun. Ale pro Jurinovou to prý zdaleka nebyl jediný důvod.

„Vladimír Železný už tehdy televizi používal pro to, aby měl politický vliv. A Eva odmítla vysílat, když přišli s fámou o vile Václava Klause ve Švýcarsku. Přitom to nebylo ověřené ze tří zdrojů, tak se Eva rozhodla, že to hlásit nebude. Železnému se to i tak podařilo prosadit do vysílání přes jiné moderátory,“ vzpomíná vdovec po Jurinové.

Lucie Borhyová na Nově dělala pomocné práce

„Eva se rozhodla, že s Vladimírem Železným neodejde. Volal jí, zval ji na oběd, chtěl ji s sebou. Když jí ale řekl zdrcující informaci, že v novém moderátorském obsazení počítá s Lucií Borhyovou, byla to poslední kapka. Borhyová do té doby v redakci roznášela papíry, dělala takzvaného helfra. Eva o ní říkala, že je insitní jak putštok,“ tvrdí Václav Jurina

Insitní znamená neškolená, amatérská a putštok (pučtok) se nejčastěji používá ve frázích naznačující něčí menší inteligenční vybavenost („hloupý jako putštok“).

Helfer (helfr) byl zase pomocný redaktor, jehož hlavní náplní práce bylo být k dispozici skutečným redaktorům. Dělal, co potřebovali, běhal mezi jednotlivými odděleními, do střižny, s kávou a podobně.

Sžíravá kritika

„Když Železný tedy vytáhl, že Lucie Borhyová bude nová mladá tvář zpráv, Eva řekla, že to ani náhodou. ‚V takové televizi a s takovými lidmi a kolegy já nebudu!‘ říkala,“ vybavuje si Jurina.

„Když se jí pak pravidelně novináři ptali na hodnocení televizních moderátorů, nikdy jí nic nedala zadarmo. ‚Nemá tam co dělat, neumí mluvit.‘ Upřímně řečeno, Eva ji neměla ráda. S televizí, která dávala na obraz podle ní nuly, nechtěla mít nic společného,“ dodal vdovec po Evě Jurinové.

Pro Lucii Borhyovou to nejspíš bude zklamání. V reportáži Televizních novin o úmrtí Jurinové na ni pěla ódy. „Pamatuju si, že když procházela kolem, tak jsem byla hrozně nervózní. V tu dobu to byla ohromná hvězda. Byla to taková hvězda, že každej se před ní pomalu klaněl,“ prohlásila.

Jen tak mimochodem: Eva Jurinová nám už před časem řekla, že v devadesátých letech brala i dvě stě tisíc korun měsíčně (Nova na začátku královsky platila), zatímco nyní může mít Lucie Borhyová kolem šedesáti, sedmdesáti tisíc korun.

Jan Vávra: Dekolt místo noblesy

I první šéf nováckého zpravodajství Jan Vávra výběr Lucie ostře kritizoval, když říkal, že její jedinou předností je hluboký dekolt a hříšné představy mužských diváků zpravodajství. U Jurinové naopak vyzdvihoval její noblesu a autoritu.

Otázkou je, jak se nakonec z Borhyové stala bezkonkurenčně nejslavnější tvář Novy. Možná za to skutečně mohl vyzývavý výstřih, možná jakási bezprostřední, upřímná nehraná naivita a radost ze života, doprovázená bezstarostným úsměvem od ucha k uchu.

Drtivá kritika Borhyové – co o ní Jurinová říkala?

Patří do Peříčka?

„Přitažlivý a vyzývavý typ modelky, který se brzy okouká. Má nezpravodajskou dikci a celkově je s formátem večerních zpráv v rozporu. Což takhle nevyměnit Televizní noviny za Peříčko?

(Idnes)

O moderování cen TýTý 2008

„Maximální výkon moderátorských schopností Borhyové spočíval ve výrazech typu: To je krásná kytice. To je krásný potlesk. To je úžasná pochvala...“

„Její hlas byl řezavý, nepříjemný, uštěkaný.“

„Byla krásná. Když se nesmála, moc jí to v obou šatech slušelo.“

„Podle mě by se vracet (z mateřské dovolené – pozn. red.) už neměla. Ať dělá modelku, nechť se usmívá v nějakém pořadu, kde je zapotřebí. Ale ať už hlavně nic nemoderuje.

(Blesk)

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy