Velká Sova opět zasahuje. Marie Výrová se vrací na vlny rozhlasu v příběhu Před potopou

17. leden 2021

Když Michal Sýkora, pedagog Filozofické fakulty Univerzity Palackého, napsal v roce 2012 svůj první detektivní román Případ pro exorcistu, netušil, že se svérázná vyšetřovatelka Marie Výrová zvaná Velká Sova stane oblíbenou postavou jak českých čtenářů, tak rozhlasových posluchačů a televizních diváků. Své detektivní příběhy autor zasazuje do olomouckých reálií, které dobře zná. V závěru ledna se Velká Sova vrátí na vlny rozhlasové Dvojky v příběhu nazvaném Před potopou.

Ve své odborné praxi se Michal Sýkora (1971) zabývá moderním románem, aktuálními tendencemi světové literatury a teorií literatury, komparatistikou a hermeneutikou, napsal několik monografií o spisovateli Vladimiru Nabokovovi a věnuje se také britským detektivkám. Na nich si cení zejména toho, že nejsou založené na akci a násilí, ale na intelektuálním pátrání, jehož se může účastnit i sám čtenář. Spolu se svými studenty napsal monografii Britské detektivky: od románu k televizní sérii. Podle jeho slov je detektivka v současné době výsadou televize a v kvalitních (zejména britských) produkcích mohou adaptace dokonce předčít i literární předlohu. K takovým počítá například sérii s belgickým detektivem Poirotem, kterého ztvárnil David Suchet.

Klára Melíšková jako Marie Výrová, Detektivové od Nejsvětější Trojice

Michal Sýkora ostatně přiznává, že televizní zpracování jeho románů dokonce ovlivnilo i jeho další tvorbu. Charakter komisařky Marie Výrové se prý v průběhu let utvářel podle toho, jak tuto postavu ztvárnila její představitelka Klára Melíšková z televizní série Detektivové od Nejsvětější Trojice. „Je ráznější, ironičtější, ostřejší než v prvních dvou knihách. Už jsem si při psaní představoval, jak by to řekla Klára Melíšková a jak by se při tom tvářila,“ připustil autor.

Kromě televizních adaptací se romány Michala Sýkory dočkaly i rozhlasové audioverze. V uplynulých pěti letech se vysílala četba na pokračování z románů Modré stíny, Případ pro exorcistu, Ještě není konec a Pět mrtvých psů. Nyní se budeme moci zaposlouchat do četby z posledního Sýkorova díla Nejhorší obavy. Autor v něm zpracoval tři kratší příběhy, v nichž Marie Výrová figuruje už jako starší dáma, která opustila řady policie a nyní přednáší kriminologii na olomoucké univerzitě.

Michal Sýkora

V prvním příběhu pod názvem Před potopou, který Dvojka vysílá od 25. do 31. ledna, se Velká Sova na popud své studentky Lucie vrátí k devatenáct let staré dopravní nehodě, která možná nehodou nebyla. Zájem o dávno uzavřený případ spustí sled dramatických událostí, při nichž jde jí i Lucii o život. V kratičkém příběhu Životní dílo akademika Plíška budeme pátrat po pachateli vraždy, k níž došlo na akademické půdě. Ve třetí časti Nejhorší obavy, jež dala název celé knize, se původně plánovaná dovolená Marie Výrové na Jesenicku změní v pátrání po vrahovi podnikatele a po dvou unesených dětech.

Spustit audio

Související

Více o tématu