COMAC byl zařazen na americký „blacklist“

  • 17.01.2021 17:00

Americká vláda zařadila čínského výrobce letadel COMAC na černou listinu. Společnosti proto hrozí nyní sankce a americké společnosti nemohou do COMACu investovat.

Na černé listině jsou rovněž např. společnosti Hainan Airlines a sesterská společnost Grand China Air. Shodou okolností je držitelem 18 % akcií Grand China Air miliardář George Soros. Již dříve se dostaly na „blacklist“ mj. společnosti Avic a China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC).

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že je odhodláno zabránit Číně v přístupu k pokročilým technologiím, a to platí i pro čínské instituce, univerzity a výzkumné programy, které se jeví jako civilní.

COMAC je výrobcem regionálního letadla ARJ21 a v letošním roce má certifikovat jednouličkový tryskový letoun  C919.

Se sankcemi se v minulosti potýkal také ruský program MC-21. Americké sankce znemožnily společnostem Hexcel a Toray dodávat kompozitní materiály pro výrobu křídel, což vývoj letadla o rok opozdilo. Kompozitní materiály byly nakonec dodány domácím průmyslem. (Foto: CGNT.com)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



zeleznik - nepřihlášený host (...30.64...)
18.01.2021 21:46

Trochu pochybuji o účinnosti sankcí, oni ty mužíčcia děvčata jsou hdně vnímavý tak určitě najdou cestu jak si to vyrobit doma a pak to budou za polovic nabizet dál. Asi se již toho nedožiju, ale aby to nedopadlo tak, jak v modelářství, že dneska za slušnou cenu modelář již nic jného než z Činy nepořídí až an několik výjimek. To co se vyrábí v Evropě je cenově dostupné pouze pro špičkové soutěžící.

kulica - nepřihlášený host (...75.191...)
18.01.2021 12:18

Ono kdo by z vás chtěl dát svoje know-how do státu, kde většina vývoje se kopíruje nebo rovnou krade od zahraničních výrobců?
Běžte se podívat na nějaký velký mezinárodní veletrh třeba s auty nebo železničními věcmi a uvidíte tam plazící se Číňany s bloky, metrem a foťákem pomalu pod každým druhým exponátem. U vývoje letadla Comac to nebude jiné ..
Navíc ty technologie co tam pustíte se můžou pak použít ve zbraňových systémech a s tím, jak Čína vystupuje v Jihočínském moři nebo vůči Taiwanu bych to nebral úplně na lehkou váhu.
Ale raději pryč s politikou z webu o letadlech ...

Tryskáček - nepřihlášený host (...139.121...)
18.01.2021 07:29

To je mezinárodní spolupráce, jak vyšitá

Jirka - nepřihlášený host (...49.227...)
17.01.2021 22:29
s tím měli přijít před 10 lety

V tom případě chudáci Číňani nemají jinou možnost, než zakázat dovoz Beoingů. Aspoň se jim budou doma ty C919 lépe prodávat.

A všichni ti inženýři, které bude muset Boeing propustit, budou hledat práci u někoho, kdo dobře zaplatí.

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace