V úterý 19. ledna se otevřou obchody s dětským oblečením, obuví, spodním prádlem i papírnictví

V úterý 19. ledna se otevřou obchody s dětským oblečením, obuví, spodním prádlem i papírnictví Canva

Premiér Andrej Babiš dnes v rozhovoru pro Českou televizi poprvé oficiálně potvrdil, že v úterý vláda povolí znovu otevřít prodejny s obuví, spodním prádlem a dětským oblečením a také papírnictví. V pondělí má vláda rozvolnění schválit. Vzhledem k tomu, že se blíží 22. ledna, do kterého prozatím platí nouzový stav, požádá vláda Sněmovnu o prodloužení minimálně na dalších 30 dní.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky rozhodně nedávejte! Chybu dělá většina z nás

Zoufalé naléhání rodičů i dalších lidí připustil v minulém týdnu také ministr zdravotnictví Jan Blatný. Novinářům sdělil, že se musí změnit seznam nezbytných věcí, které se mohou prodávat v obchodech. Přesný termín však Blatný nezmínil, proto dnes slova Andreje Babiše o znovuotevření některých dalších obchodů od úterý 19. ledna potěšila mnohé rodiče i živnostníky. 

Očekávaná úprava seznamu nezbytného zboží, které mohou obchody prodávat, je tady

Podle slov premiéra Babiše má vláda v úterý mimo jiné projednávat právě body týkající se obchodů. Začátkem týdne tak otevřou některé další obchody a provozovny. Podle předsedy vlády se ovšem s dalším větším uvolněním vládních opatření nepočítá. 

„My na základě debaty s panem Havlíčkem a Blatným v pondělí rozhodneme o možnosti, že od úterý, předpokládám, že to vláda schválí, rozšíříme segment maloobchodu. To znamená papírnictví, prodejny s dětským oblečením a obuví, prodejny spodního prádla,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi premiér Babiš. 

Od úterý se otevřou i prodejny s obuví Canva

Některé obchody vyslyšely volání zákazníků a prodávají oblečení i tužky

Jak jsme již psali v našem minulém článku: Některé velké řetězce začaly znovu prodávat oblečení a papírenské zboží. Obchodníci si na žádost zákazníků i přes zákaz vlády upravili seznam nezbytného zboží. V Globusu nebo Tesco prodejnách tak můžete běžně koupit spodní prádlo, ponožky či dětské oblečení už delší dobu.