Labuť v ledu je v nebezpečí jen málokdy, mnohdy se zraní až kvůli zásahům starostlivých lidí

Labuť

Počasí v Česku se konečně začíná blížit zimním hodnotám. A spolu s tím vzrůstá i naše starost o přírodu okolo nás. Krmíme nejenom ptáčky, ale i zvířata v lese. A pokud se nám zdá, že nějaké nebožátko potřebuje pomoc, postaráme se o ni.

Paradoxně však mnohdy víc zkazíme než zachráníme. Platí to zejména o lidech z měst, zcela odříznutých od přirozeného koloběhu přírody. (Což rozhodně není výtka, život ve městech má zkrátka jiné přednosti).

Když narazíte na řece na „zamrzlou“ labuť

Co tedy dělat, když máte podezření, že se na blízké vodní hladině děje něco nekalého? Ideální řešení zní: počkejte. Labutě a další vodní ptáci totiž skutečně k ledu přimrznou jen málokdy. Mnohem častěji na vodní hladině jen odpočívají a spí. Takže i když to vypadá, že se nehýbou, může jít o zcela přirozený jev.

A co tedy dělat? Na místo se vraťte po několika hodinách. Jestliže se pozice ptáků nijak nezměnila (pro lepší přehled doporučujeme zvířata nafotit), může být už na místě zavolat do záchranné stanice nebo městským strážníkům či hasičům. Hasiči jsou vlastně pro podobné případy úplně nejlepší. Mohou se totiž s člunem snadno dostat k ptákům a na místě zjistit, jak vážná situace je. V žádném případě se o zásah nepokoušejte sami. Vyplašení ptáci by si mohli vážně ublížit.

Čas od času labuť opravdu přimrzne

Na druhou stranu však nepodléhejte mýtům tvrdícím, že „ptáci si vždycky nějak poradí.“ Čas od času se zkrátka nehody stávají – zvláště labutím, které jsou zraněné nebo nemocné. Například před Vánoci skutečně jedna labuť přimrzla k ledu v Újezdu u Sezemic. Díky pomoci všímavých kolemjdoucích ale byla vyproštěna a aktuálně se zotavuje v záchranné stanici.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.